Pracovný týždeň sa vlečie a víkend vždy prejde ako voda. Nezúfajte, dá sa s tým niečo robiť!

Možno sa už aj vám stalo, že keď ste premýšľali o uplynulom víkende, spomenuli ste si na teóriu relativity. Dôvod? Premýšľali ste nad tým, ako je možné, že tie príjemné dni tak utiekli. Prečo je možné, že niekedy máme pocit, že čas dupol na plyn a inokedy, že je ako spomalený slimák?

Článok pokračuje pod videom ↓

Predstavte si obyčajný víkend. V piatok večer žúrujete, v sobotu sa snažíte prebrať, upratať a dať sa dokopy, no a nedeľu spolovice prespíte a z druhej polovice ju strávite premýšľaním nad pondelkom a nadchádzajúcimi povinnosťami. Typický víkend. Ešte príznačnejšie sú však pondelkové rána, ktoré možno tak veľmi neznášame práve preto, že víkend rýchle ubehol. Dva dni, viac než 48 hodín, nie je až tak málo, ako sa nám zdá. Kľúčové je však to, ako víkend strávime a akými aktivitami ho naplníme.

Príčinou, prečo máme pocit, že čas plynie rýchlosťou svetla, je rutina. Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, v čom sa vaše víkendy navzájom odlišujú? Pravdepodobne sa veľmi nelíšia, všetky zapadajú do určitej schémy. To je práve dôvod, prečo sa nám sobota a nedeľa zdajú ako jeden deň voľna a nie dva.

Unsplash.com/Alex Ivashenko

Spomeňte si na to, ako ste vnímali čas, keď ste boli dieťaťom. Hodina akoby trvala dlhšie než teraz, keď ste dospelí. Váš mozog vtedy ešte nemal vytvorené mentálne mapy a schémy a preto udalosti a situácie, s ktorými ste prichádzali do kontaktu, vnímal a spracovával intenzívnejšie, aby vám tak mohol vytvoriť mechanizmy, kvôli ktorým, paradoxne, máte teraz pocit, že čas rýchlo letí.

Vedec, neurológ a profesor Standfordskej univerzity, David Eagleman, radí skúsiť niečo nové a vybočiť z rutiny, čím sa zbavíte pocitu, že víkend zbehol ako voda. Keď sa snažíme vyskúšať niečo nové, keď objavujeme nové miesta a spoznávame nových ľudí, náš mozog je viac v strehu, pretože prichádza do kontaktu so situáciami, ktoré nepozná a z tohto dôvodu spracováva informácie intenzívnejšie a je viac zameraný na ich uskladňovanie do pamäte. Preto máme pocit, že žijeme viac v prítomnom okamihu a naše vnímanie času je odlišné, ako keď sme v situáciách, ktoré dobre poznáme.

Unsplash.com/Jens Johnsson

Ak si teda chcete predĺžiť víkend, netrávte ho obvyklým spôsobom a vytvorte si plán, do ktorého zakomponujete aktivity, ktoré ste ešte neskúšali. Stačí, ak v piatok večer nepôjdete do svojho obľúbeného podniku ale navštívite iný, čerstvo otvorený, alebo ak si nepozriete časti obľúbeného seriálu ale film, ktorý vám odporúčal známy, či jednoducho vyrazíte z domu na výlet niekam, kde ste buď vôbec neboli, alebo kam ste už dlho nezavítali.

Upozornenie: tento spôsob predĺženia víkendu účinkuje, len keď sa na uplynulý čas pozeráte spätne – máte pocit, že sa toho viac udialo, a že predošlé dni trvali dlhšie.

Unsplash.com/Lee Key

Je na vás, či si vyberiete medzi klasicky alebo netradične stráveným víkendom. Pri tom prvom budete mať pocit, že plynie pomaly, no v pondelok sa vám bude zdať, že zbehol rýchlo. Naopak, pri druhom vám čas zbehne rýchlo, no na konci budete mať pocit, že minulý piatok bol veľmi dávno, lebo budete plní nových zážitkov. Podľa nás je ideálne oba typy z času na čas striedať, aby ste neboli ubití rutinou, ale zasa aby ste nemali problém so zanedbávaním povinností a domácich prác kvôli tomu, že ste večne niekde rozlietaní…

Pozri aj: 15 psychologických trikov, vďaka ktorým si vás ľudia okamžite obľúbia

nymag
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov