Foto: Photo by Oleksandr Pidvalnyi from Pexels

Ak sa chcete dozvedieť o človeku čo najviac, naučte sa počúvať.

Tie najdôležitejšie veci o sebe človek prezradí medzi riadkami. Stačí sa len naučiť pozorne počúvať a vytvoriť priestor na to, aby sa vám druhá osoba mohla otvoriť. Vedieť správne počúvať bez toho, aby sme druhému sústavne skákali do reči, môže byť náročné. Každý chce rozprávať, no málokto z nás vie počúvať. Toto umenie sa však určite oplatí osvojiť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa portálu Curiosity nás naučí načúvať druhému človeku práve táto jednoduchá technika.

Pravidelné dýchanie

Pri najbližšom rozhovore skúste pozorne sledovať svoje reakcie. Možno aj vy zaregistrujete, že nie ste uvoľnení, pretože sústavne striehnete na okamih, kedy budete môcť zareagovať na slová toho druhého. Do reči si skáčeme oveľa častejšie, než je zdravé. Tým pádom nám veľa vecí z rozhovoru uniká. Ak nabudúce budete chcieť druhého človeka prerušiť, vyskúšajte techniku, ktorú odporúča uznávaný psychológ Richard Carlson.

Photo by Eli DeFaria on Unsplash

Pravidelne dýchajte a sústreďte sa na svoj dych. Tak prepnete pozornosť a vaša myseľ bude miesto toho, aby vás nútila násilne vstupovať do rozhovoru, sústredená na pravidelné dýchanie.

Prestanete plytvať slovami

V bežnej konverzácii sa väčšina z nás snaží vystihnúť malý moment pauzy, kedy sa druhý človek snaží nadýchnuť na to, aby sme vložili do rozhovoru svoju vsuvku – pričom neraz hovoríme nepodstatné veci. Preto je dôležité obrátiť pozornosť na naše dýchanie a zbytočne neplytvať slovami. Tak si vytvoríme aj viac priestoru na kontrolu našich myšlienok, pretože nevypustíme do sveta všetko, čo nám prebehne mysľou.

Photo by Anna Vander Stel on Unsplash

Ďalšou výhodou tejto techniky je podľa psychológa Kennetha E. Millera skutočnosť, že ľudia sa vo vašej prítomnosti budú cítiť oveľa lepšie. Nebudú takí napätí, pretože budú cítiť, že nepotrebujú všetko vypovedať na jeden dych.

Naučiť sa počúvať je umenie, ktoré si stojí za to osvojiť. Veď nenadarmo sa hovorí, že hovoriť je striebro, no mlčať zlato.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov