Stojí za to byť optimistom? Alebo nás istá dávka pesimizmu ochraňuje pred sklamaním? Do ktorej skupiny sa radíte vy?

Aj vedci sa už nejaký ten piatok zaoberajú skúmaním prístupu k životu. A asi dnes sklameme nejedného optimistu, keď povieme, že definitívne dokázali, že už len z čisto sebeckého hľadiska je jednoduchšie vybrať si púť pozitívneho človeka. Zlepšíte tak nielen svoje mentálne zdravie, ale aj fyzické. A to stojí za zváženie!

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo teda oddeľuje optimistu od zvyšku (ostatného) sveta? Predstavíme vám 17 pravidiel, ktorými sa riadia tí, ktorým môžno v tichosti závidíte aj vy. Čo-to môžeme od nich odkukať aj my.

#1 Svoju reakciu si vyberám ja sám/sama

Optimisti veria, že nech sa deje čokoľvek, sú to oni, kto si vyberie spôsob reakcie. Málokedy zvyknú reptať na nešťastie. Veria, že ak sa na vec pozrú z tej správnej stránky, určite v konečnom dôsledku vyhrajú.

#2 Mám silu na to, aby som zmenil/a svoj život

Optimisti sú presvedčení, že majú v sebe dostatok sily, aby urobili pozitívnu zmenu. Veria vo vlastné schopnosti a vytrvalosť. Veria, že ak nasledujú svoje sny s odvahou a presvedčením, majú dobrú šancu premeniť tieto sny na realitu.

unsplash.com

#3 Dobré veci sú hneď za rohom

Keď máte optimistický pohľad na život, je prirodzené, že veríte, že dobré veci na seba nenechajú dlho čakať. Nie je to oslobodzujúce zistenie? Všetko bude dobré. Už len samotná predstava vám zdvihne náladu.

#4 Trauma je síce dočasná, ale liečenie si vyžaduje čas

Optimisti nie sú úplne imúnni voči traume. Len to považujú za nepríjemnú udalosť, ktorá bude jedného dňa patriť do minulosti. Určite nepopierajú skutočnosť, že liečenie môže trvať určitý čas. Čo však stojí za zmienku je zistenie, že aj počas nepríjemného obdobia ich života nezabúdajú na dobré časy, ktoré mali, a vedia, že takéto šťastie opäť môže vstúpiť do ich života.

#5 Vyjadrenie vďačnosti je nevyhnutné

Keď sa dobré veci dostanú do sveta optimistov, tí ich nepovažujú za samozrejmosť. Namiesto toho vyjadrujú svoju vďaku, aby si pripomenuli svoje šťastie. Veria, že keď sa poriadne pozriete vôkol seba, budete ohromení tým, za čo všetko môžete ďakovať. A je toho naozaj viac než dosť!

unsplash.com

#6 Zajtra je nový deň

Optimista vždy vníma nový deň ako novú príležitosť nájsť alebo vytvoriť si niečo dobré a aplikovať to do života. Ak do ich života vstúpi neúspech, aj tak sa budú tešiť na ďalší východ slnka, pretože každý nový deň môže ukázať smer naspäť na cestu, z ktorej sme sa vytratili.

#7 Hundroši ešte nenašli svoju cestu

Keď sa optimista ocitne v konfrontácii s niekým, kto sa preplazí púšťou len preto, aby mu zvestoval negatívnu správu, venuje tomu len malú pozornosť. Chápe, že takýto človek si ešte neuvedomil úžasnú schopnosť ľudských bytostí dosiahnuť skvelé veci.

#8 Krok za krokom prekonáme každé trápenie

Aj optimistická duša si niekedy potrebuje pripomenúť vrodenú schopnosť prekonávať prekážky. Vôkol nás sa nachádzajú ľudia, ktorí tiež bojovali so svojimi démonmi, starosťami a nepriazňou osudu. No vyšli ako víťazi a to je to, čo sa naozaj počíta. Môžu byť pre nás neskutočne silnou motiváciou.

unsplash.com

#9 Život je príliš krátky na to, aby sme sa trápili

Naše dni na tejto zemi sú obmedzené a optimista verí, že ich môžeme najlepšie využiť so zameraním sa na všetky pozitívne veci, ktoré sa stali a mohli sa stať. Krehkosť a neistota života ho motivujú, aby strávil čo najviac času s pozitívnym mentálnym prístupom, pretože až  potom sa môže naozaj tešiť z toho, čím mu život požehnal.

#10 Svoju bitku si vyberajte múdro

Žiaden optimista si nemôže udržiavať po celú dobu nadhľad, ale môže sa o to aspoň pokúsiť. Nedovolí, aby sa k nemu dostali malé nepríjemnosti. Namiesto toho si smútok, hnev, úzkosť a iné negatívne emócie necháva pre vážnejšie prípady. Nestojí za to vyplytvať ich na zbytočnosti.

#11 Dobro by nebolo také dobré, keby sme nepoznali aj to zlé

Ďalšie presvedčenie, ktorého sa optimista drží, má tiež niečo do seba: Ak dokážeme prijať aj to negatívne, oveľa viac si budeme vážiť chvíle radosti, šťastia a vnútorného pokoja. Veď bez čiernej by sme nepoznali ani bielu. Však je to tak?

unsplash.com

#12 Optimizmus začína… optimizmom

Keď si optimista udrží pozitívne myšlienky o budúcich možnostiach, posilňuje aj svoj optimizmus. Verí, že keď bude na „pozitívnej vlne“, pritiahne do svojho života viac podobných situácií. A tak sa tento životný postoj stane jeho každodennou súčasťou. Je to ako s ostatnými zvykmi. Začneme sa niečo učiť a po čase si už ani neuvedomujeme, že prechádzame do „automatického režimu“. Prečo by to nemalo byť inak aj s pohľadom na život?

#13 Neberte si nič osobne. Ani dobré, ani zlé veci

Možno je príliš  jednoduché predpokladať, že keď sa nám v živote udeje nejaká tragédia, že si ju zaslúžime.  Je to však v rozpore s presvedčením optimistov, ktorí uvidia dobré a zlé len ako veci, ktoré sa stali. Optimisti sú schopnejší oddeliť sa od udalostí v ich živote. Z ich pohľadu je život viazaný svojimi výkyvmi a pádmi a vinu nemôžeme zvaliť na nič, tobôž nie na seba. Lebo aj o tom je samotný život.

#14 Zaoberať sa negatívnymi myšlienkami nemá pre nás žiadny prospech

„Ja som vedel/a, že sa to stane…“ Ak vám to je notoricky známe, zbystrite pozornosť. Netrápte sa nad rozliatym kakavkom. Jednoducho sa to stalo. A čo najrýchlejšie zabudnite na negatívne myšlienky. Nikam vás neposunú. Iba ak tak do hrobu.

unsplash.com

#15 Nezabúdajte na dobíjanie bateriek

Optimizmus nie je závislý od dobrého odpočinku, ale určite je oveľa jednoduchšie byť optimistický, keď sa cítite bdelí a ste načerpaní energiou. Preto optimista verí v silu „času“ a iných aktivít, ktoré slúžia na uvoľnenie tela a mysle. Pesimizmus môže vyrastať aj z vyčerpania. Optimista sa musí mať rád. A nemá to nič spoločné s egoizmom. Oddych a regenerácia je elementárna potreba každého živého organizmu.

#16 Aj interakcia so svetom je dôležitá

Ani ten najväčší odľud sa nevyhne interakcii s okolitým svetom. Optimistický človek chápe, že to, ako vidíme tieto interakcie a ako ich hráme, môže mať obrovský vplyv na našu duševnú pohodu. Keď niekto hundre v autobuse či v preplnenej čakárni, pripojíte sa? Alebo si dokážete udržať nadhľad? Voľbu môžeme urobiť v každom okamihu života. Ak dávate lásku do komunikácie, určite vás to nastaví želaným smerom. Nemusíte však každého objímať na počkanie. Len ukážte pocit, ktorý vo vás prevláda. Tak urobíte viac než dosť.

#17 Váš život, váš postoj, vaša voľba

Jediné, čo naozaj môžeme ovplyvniť, je smerovanie vlastného života. Nemôžeme žiť život našej uhundranej susedy. Narodili ste sa práve tam, kde ste sa narodili, z nejakého hlbšieho dôvodu. A šancu prežiť vlastný život máme iba raz. Tak ho neplytvajme trápením sa nad maličkosťami.

Nie je to koniec. Je to len veľmi zamotaná zápletka.

Pozri aj: 9 VAROVNÝCH ZNAMENÍ, ŽE SA POHYBUJETE V SPOLOČNOSTI ZLÝCH A TOXICKÝCH ĽUDÍ

psych.sk (Michaela), aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov