Občas každému dobre padne posťažovať sa a podeliť sa o vlastnú bolesť a nespokojnosť s niekým iným.

Stalo sa vám už ale niekedy, že sa vám kamarátka počas rozhovoru takmer neustále na niečo sťažovala a vy ste namiesto dobrej nálady odchádzali akýsi vyčerpaní? Má to svoje vedecké odôvodnenie. Odborníci totiž prišli na to, že ak počúvame, ako sa niekto sťažuje, zabíja to naše mozgové bunky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Posťažovať sa občas nie je na škodu. No ako vo všetkom, aj v tomto treba nájsť istú mieru. Pri niektorých ľuďoch sa totiž zdá, že nerobia nič iné, len sa sťažujú. Ako keby pre sťažovanie sa žili. Sťažujú sa na chlad, na teplo, na susedov, na nespravodlivosť, akú na nich pácha svet, jednoducho na všetko. Z krátkodobého hľadiska je to síce únavné, no z toho dlhodobého aj nesmierne škodlivé.

unsplash.com

Prečo nám sťažnosti tak škodia?

Pretože vyvolávajú stresovú reakciu, a to najmä v prípade, ak sme do situácie, na ktorú sa niekto sťažuje, sami nejako zapojení alebo od nás niekto požaduje riešenie. Stáva sa však, že niekto riešenie neočakáva, jednoducho sa len potrebuje sťažovať. V takom prípade sa ocitneme v slepej uličke, keď len sedíme a prikyvujeme. Opäť však prichádza stres, pretože nevieme, čo iné okrem prikyvovania by sme mohli urobiť.

Ak totiž počúvame sťažnosti, mozog ich spracúva ako potenciálnu hrozbu a začne telo pripravovať na reakciu. Vyplavuje sa kortizol, ktorý za normálnych okolností nie je škodlivý, ak sa však do tela vyplavuje dlhodobo, začne zabíjať mozgové bunky, tzv. neuróny. Vedci zo stanfordskej univerzity zistili, že najviac postihnuté sú zvyčajne tie oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za učenie a pamäť.

Najnovšie štúdie tiež tvrdia, že zasiahnuté môžu byť aj oblasti zodpovedné za emocionálne reakcie a schopnosť rozhodovať sa. Okrem toho, čím sme starší, tým sú naše neuróny menej odolné voči vplyvu stresu a sú náchylnejšie na poškodenie. Riziko vzniku depresie a iných nepríjemností sa zvyšuje. Odtrhnite teda babku od klebetnej sťažujúcej sa susedy a radšej ju vezmite osviežiť sa niekam do prírody alebo na zmrzlinu.

unsplash.com

Ako sa pred negatívnym vplyvom sťažností ubrániť?

Odpoveďou je zdôvodňovanie a riešenie. Pokúste sa problém jasne pomenovať, analyzovať ho z rôznych perspektív a vytvoriť možné alternatívy riešenia a plán postupu. Riešenie problémov totiž vedie k posilňovaniu neurónov. Nenechajte sa využívať ako nádoba, do ktorej niekto iný sype svoje sťažnosti ako odpad. Nikomu to totiž k spokojnosti nepomôže.

Schopnosť selektovať to, čo je pre vás dôležité a to, s čím jednoducho pomôcť nedokážete, nie je len známkou múdrosti. Je to aj spôsob, ako efektívne ochrániť svoje psychické zdravie.

Pozri aj: Je váš mozog zdravý? Zistíte to podľa tohto jednoduchého znamenia

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov