To, o čo ide, vás pravdepodobne prekvapí.

Vo Veľkej Británii sa nedávno uskutočnil veľmi zaujímavý výskum. Vedci sa rozhodli preskúmať to, v akej kondícii má mozog 475 397 ľudí (ide teda naozaj o reprezentatívnu vzorku) a prišli na jednu veľmi zvláštnu súvislosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci sa rozhodli pozrieť konkrétne na to, ako rýchle ľudia na nejakú úlohu dokážu reagovať, ďalej na ich pamäť a tiež na ich schopnosť logicky riešiť problémy. Podarilo sa im však nájsť jednu veľmi zvláštnu súvislosť.

Pýtat sa akú? Odpovieme vám otázkou – aký silný je stisk vašej ruky? Áno, znie to naozaj bizarne, no po tom, ako sa takmer pol milióna participantov podrobilo silovým testom i testom zameraným na kondíciu ich mozgu sa vedcom podarilo zistiť, že existuje súvislosť medzi silou stisku vašej ruky a kondíciou vášho mozgu.

Presnejšie – čím väčšiu silu máte, v tým lepšej kondícii je váš mozog. Ľudia, ktorých zovretie päste bolo najsilnejšie, obstáli v logických testoch najlepšie.

pexels.com

K prekvapivým výsledkom sa vyjadril autor štúdie, Dr. Joseph Firth, nasledovne: “Ak vezmeme do úvahy faktory ako vek, pohlavie, hmotnosť či vzdelanie, naša štúdie jasne preukázala, že mozog ľudí s väčšou silou funguje lepšie.”

Možno vám v súvislosti s tým napadá otázka, či to funguje aj opačne a či je možné schopnosti mozgu podporiť silovým cvičením. Na to má Dr. Firth nasledovnú odpoveď: “Súvislosť medzi týmito dvomi vecami sa nedá poprieť, no na to, aby sme potvrdili, či môže silové cvičenie pozitívne vplývať na náš mozog, musíme uskutočniť ďalšie výskumy.”

Pozitívny vplyv aeróbneho cvičenia nielen na náš mozog, ale aj na našu psychiku dokázaný už bol, počkajme si teda na to, ako obstojí v podobnom výskume cvičenie silové.

Ide však o naozaj prekvapivé zistenie, čo poviete? Na záver dodáme len to, že inteligenciu človeka určuje v najväčšej miere aj tak nie to, akú veľkú silu má, ale to, ako ju využije…

Pozri aj: Psychologička zaujímavým spôsobom vysvetľuje, ako “preprogramovať” svoj mozog tak, aby nebol zaplavený negatívnymi myšlienkami

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov