Stres patrí medzi najväčších zabijakov modernej doby. Týchto sedem indícií vám napovie, či jeho skrytá forma netrápi aj vášho blízkeho človeka.

Mnohí ľudia sa boja priznať, že sú preťažení a majú toho naozaj dosť. Miesto toho pojem stres vytláčajú do úzadia a snažia sa tváriť, že je všetko v poriadku. Ak však jeho prejavy budú dlhodobo ingorovať, môžu si spôsobiť vážny kolaps organizmu. Chronický stres nie je dobrý pomocník. Miesto toho, aby nás nakopol k lepším výsledkom, postupne z nás odčerpáva životnú energiu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je stres ako stres. Niektoré formy krátkodobého stresu nás naozaj môžu vybičovať k lepším výkonom. Avšak všetkého veľa škodí. Aj stresu. Ak spozorujte u svojho blízkeho týchto 7 znakov, zbystrite pozornosť. Pravdepodobne totiž bude potrebovať vašu pomoc.

#1 Bolesť a napätie

Photo by Larm Rmah on Unsplash

Ak dlhodobo ignorujeme stres, naše telo nás samé začne upozorňovať, že nie je všetko v poriadku. Váš blízky sa môže sťažovať na bolesti hlavy, chrbta a neustále napätie. Určite aj vy na ňom zbadáte, že má problémy sa uvoľniť. Práve tieto symptómy patria medzi najčastejšie príznaky dlhodobého stresu.

#2 Problémy s trávením

Tráviace ťažkosti môžu byť tiež úzko spojené so stresom. Veď kto z nás nemal hnačky, keď ho čakala dôležitá skúška či pohovor? Náš žalúdok niekedy až bolestne reaguje na nahromadený stres. Ak sú  problémy s trávením a vylučovaním dlhodobého charakteru, môžu ich príčina tkvieť v dlhodobom preťažovaní organizmu.

#3 Znížená chuť na sex

Photo by Becca Tapert on Unsplash

V prírode to funguje tak, že v prípade stresových situácií ako prvá odchádza sústava, ktorú nutne nepotrebujeme na to, aby sme prežili. A nato, aby jedinec prežil, sa nevyhnutne nepotrebuje rozmnožovať. Preto sa u oboch pohlaví v dôsledku dlhodobého stresu znižuje chuť na sex. Ak sa to týka aj vás či partnera, je najvyšší čas naplánovať si aspoň niekoľkodňovú dovolenku.

#4 Zvýšený tlak a tep

Stres negatívne pôsobí samozrejme aj na srdcovo-cievnu sústavu. Preto je mnoho ľudí práve kvôli stresu náchylnejších na infarkt. Ten je považovaný za tichého zabijaka. Preto ak je niekto z vašich blízkych pod stresom, pošlite ho čo najskôr na preventívnu prehliadku.

#5 Nespavosť

Photo by kaluci on Unsplash

Ak máte v hlave guču myšlienok, zaspíte len veľmi ťažko. Jedna z príčin nespavosti je práve chronický stres. Plnohodnotný spánok je však esenciálny pre správne fungovanie organizmu. Na to by sme nemali zabúdať.

#6 Mentálne a emocionálne výbuchy

Agresivita, smútok, depresia, hnev či sebaľútosť. To sú všetko negatívne emócie, ktoré nás môžu úplne zvalcovať. Aj ony sú volaním tela o pomoc. To už dlhodobo funguje nad rámec svojich možností. Je najvyšší čas niečo s tým urobiť – skôr, než bude neskoro.

#7 Únava

Photo by Maaike Nienhuis on Unsplash

Preťažený človek väčšinou trávi všetok svoj voľný čas v posteli, no nevie sa ponoriť do hlbokého spánku. Napriek minimálnej fyzickej aktivite sa cíti veľmi vyčerpaný. Aj únava je typickým znakom dlhodobého stresu.

Ak u svojho blízkeho zbadáte tieto znaky skrytého chronického stresu, skúste sa s ním porozprávať. Veď ide o jeho zdravie. A to sa nedá ničím nahradiť.

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov