Odmietnutie je jedna z najnepríjemnejších vecí na svete. Priamo sa dotýka nášho ega.

Ak ste už niekedy zažili pocit odmietnutia na vlastnej koži, určite nám dáte za pravdu, že ten pocit je fakt na nič. V hlave sa nám stále dookola začne točiť scenár a my sa začneme obviňovať. Možno by to dopadlo inak, keby… A tu si môžeme doplniť čokoľvek. Netreba však ďalej v hlave „rozklikávať“ neproduktívne myšlienky. Odmietli vás? No a čo. Stalo sa to každému z nás. Máme odmietnutie, no máme aj niečo oveľa dôležitejšie. Skúsenosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak vám však pocit odmietnutia značne komplikuje život, je načase s tým niečo urobiť. Dnes vám ukážeme, že aj z takej negatívnej veci, akou je odmietnutie, sa dá vyťažiť maximum.

Stále môžete byť v pohode

Photo by Raka Rachgo on Unsplash

Konali ste podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia? Ak áno, tak je všetko v poriadku. Vtedy sa nepotrebujete ospravedlňovať ani za svoje konanie, ani za odmietnutie. Ak sa však sami nedokážete pozrieť na svoj odraz v zrkadle, niečo sa deje. Zamyslite sa nad sebou a skúste sa zmeniť. V čom? Sami pocítite, čo je tým najväčším tŕňom v päte.

Odmietnutie nie je len o vás, ale aj o druhých

Ak vás niekto odmietol, určite mal na to nejaký dôvod. Nikdy neviete, čo sa deje v jeho hlave. Možno má otvorené iné dvere, alebo jednoducho nemal svoj deň. Preto to treba prijať. A tomu človeku konieckoncov vždy môžete poďakovať aspoň za úprimnosť.

Robia to, pretože im na vás záleží

pexels.com

Aj o tom je nadhľad, ktorý nám často chýba. Možno nás niekto odmietol, pretože sa nás snaží pred niečím ochrániť. V skutočnosti to urobil, pretože mu na vás záleží. Ak neviete, čo sa deje, vždy je lepšou alternatívou pýtať sa. „Prečo si sa tak rozhodol? Čo sa ti na tom nepáčilo?“ Len keď sa budeme pýtať, vyhneme sa zbytočným dohadom a špekuláciám.

Niečo im na vás vadí

To je oveľa bežnejšie, než by sme čakali. Možno im vadí, že si obhrýzate nechty alebo ďalší zlozvyk, na ktorý sa vás boja upozorniť. Preto, aby sa vyhli konfrontácii, radšej vás rovno odmietnu. Tu vám tiež pomôžu trefné otázky. „Čo ti na mne vadí? Je niečo, čo by som mal/a na sebe zlepšiť?“ Kto sa pýta, veľa sa dozvie.

Nechajte tomu čas

Photo by George Fitzmaurice on Unsplash

Ak sa napriek vyššie spomínaným odporúčaniam neviete dostať cez výčitky a obvinenia, azda vám najviac pomôže naša posledná rada. Nechajte tomu čas. Neexistuje takmer nič, s čím by si neporadil. Po pár dňoch či týždňoch sa na túto udalosť budete pozerať s nadhľadom. Uvidíte.

Pozri aj: Introverti, pozor! Nový vedecký výskum dokázal, že disponujete touto nezvyčajnou “superschopnosťou”

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov