Foto: Unsplash/Ahmed Zid

Je váš priateľ skutočným priateľom?

Priatelia by mali byť naším útočiskom. Priatelia by mali chápať náš humor, hoci môže byť niekedy dosť temný. Pri priateľoch by sme mali žartovať bez toho, aby nás súdili. Niekedy je však náročné rozlíšiť, či ide o neškodný vtip alebo o znak toho, že vás váš priateľ nerešpektuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

V toxických priateľstvách sa dá naozaj dobre zorientovať. Existuje menej literatúry o tom, ako sa správať k zlým priateľom v porovnaní s tým, ako sa vysporiadať so zlými romantickými vzťahmi. Nie všetky priateľstvá vznikajú rovnocenne: je tu váš najlepší priateľ, priateľ, s ktorým chodíte von, alebo priateľ, na ktorého sa môžete spoľahnúť, že vám pomôže pri práci alebo štúdiu. Všetky dobré priateľstvá však majú spoločné to, že sa máte obaja radi.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Každý si zaslúži, aby sa s ním zaobchádzalo s úctou, a priatelia, či už si to uvedomujeme alebo nie, tvoria obrovskú časť nášho života. Ak máte priateľa, ktorý si vás neváži, je ťažké rešpektovať samého seba. Priatelia sa majú navzájom držať a pomáhať si. Keď máte priateľa, ktorý je ovládajúci, manipulatívny a odmietavý voči vašim pocitom, začnete sa vidieť jeho očami, nie svojimi. Viete si však uvedomiť, že máte vo svojej blízkosti niekoho, kto vás nerešpektuje? Portál Your Tango zostavil zoznam 3 znamení, ktoré vám pravdepodobne otvoria oči.

#1 Sú prehnane nároční

Hoci pre váš vaše priateľstvo môže znamenať veľa, čas pre seba je nesmierne dôležitý. Ak váš priateľ nevie rešpektovať, že nejaký čas chcete stráviť osamote, nevie rešpektovať ani vás. Každý máme svoj vlastný život a často je dôležité najskôr sa postarať o seba, až potom sa oddať druhým. Priateľ, ktorý vás nerešpektuje, to nechápe. Realita je taká, že váš priateľ očakáva, že sa celý váš život bude točiť okolo neho.

Foto: Pexels/Keira Burton

Pokiaľ ide o priateľov, ako sú títo, je dôležité stanoviť si jasné hranice. Ak im nedáte vedieť, čo je už príliš veľa, pomaly sa začnete stávať doplnkom v ich živote. Váš priateľ to niekedy nerobí zlomyseľne a potrebuje iba staromódnu komunikáciu. Ale ak váš priateľ reaguje nahnevane a manipulatívne, ukazuje to, že si vás ako osobu neváži, a je čas ísť ďalej.

#2 Ponižujú vás, aby zapôsobili na ostatných

Vtipné urážky, keď ste len dvaja, sú často úplne v pohode. Horšie to však je, ak ste v nejakej spoločnosti, a váš priateľ vás ponižuje bez štipky hanby. Ak ste okamžite bodkou všetkých vtipov svojho priateľa, potom to ukazuje, že váš vzťah neberie vážne.

Ukazuje to, že ako osoba ste pre neho vtipom, a to znamená, že si vás neváži natoľko, ako by mal. Je možné, že to váš priateľ nerobí naschvál, no aj v tomto prípade je veľmi dôležitá komunikácia.

Foto: Unsplash/Siavash Ghanbari

#3 Neustále žiarlia

Iba zlý priateľ žiarli na vaše úspechy a dobro, ktoré máte v živote. Či už ide o nového partnera, novú prácu alebo skvelú príležitosť, vždy reaguje negatívne. Ak máte takého priateľa, ukazuje to, že nechce, aby ste uspeli. Ak máte priateľa, ktorý vníma každú dobrú vec vo vašom živote ako konkurenciu, nastal čas prestať sa s ním stretávať.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov