Ak tento článok čítate v práci, určite prokrastinujete. Raz za čas je to fajn, avšak ak sa neviete za nič na svete donútiť k činnosti, zbystrite pozornosť. Je najvyšší čas s tým niečo urobiť.

Ak vám hora povinností nedá spávať, no napriek tomu sa neviete dokopať k produktivite, je to vážny znak toho, že vás na podvedomej úrovni ovládol strach. Bojíte sa povinností a preto radšej volíte pštrosiu politiku. Avšak tá za nás naše úlohy nespraví. Ak vám prokrastinácia, čiže chorobné odkladanie povinností na neskôr ničí profesijný život, je načase s tým niečo urobiť. Ponúkame vám štyri jednoduché praktiky, ktoré stoja za vyskúšanie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dôležité je najmä prelomiť bludný kruh odkladania povinností na neskôr. V prvom rade si však treba uvedomiť, že prokrastinácia sa automaticky nerovná lenivosť. Jedincov, ktorí ju pociťujú na vlastnej koži, motivujú práve šibeničné termíny a stres. Práve tieto dve veci ich nakopnú k maximálnemu výkonu. Na druhej strane, nie je to práve najlepšie riešenie ani pre ich reputáciu, ani pre ich zdravotný stav. Okrem toho až 40 percent prokrastinujúcich ľudí priznalo, že aspoň raz kvôli tomuto svojmu zlozvyku utrpeli finančnú stratu. Čo s tým? Skúste jednu z týchto štyroch techník.

Nerozptyľujte sa

Photo by BRUNO CERVERA on Unsplash

Ono sa to ľahko povie… No ešte ľahšie urobí. Choďte do knižnice, študovne alebo do priestoru, v ktorom si nemôžete dovoliť sa rozptyľovať pozeraním nezmyselných videí na YouTube. Stiahnite si aplikáciu, ktorá vám aspoň na hodinu zamkne telefón. Len tak sa prinútite nekontrolovať správy či sociálne siete. Urobte všetko preto, aby ste sa nenechali pri práci vyrušovať. Naozaj to stojí za to.

Vytvorte si zónu úspechu

Photo by Christopher Jolly on Unsplash

Môže to byť jedna izba či vyhradený kút v nej, do ktorého si nedovolíte vstupovať s mobilom či ovládačom od televízora. Rozhodnite sa, že v nej nebudete robiť nič iné, len pracovať. Akonáhle si zakoreníte tento zvyk, bude sa vám dýchať oveľa ľahšie.

Prejdite cez rozum svojmu mozgu

Photo by Seth Doyle on Unsplash

Keď to inak nejde, treba pritlačiť. Nebojte sa použiť všetky možné aj nemožné zbrane. Stavte sa s kamarátom, že ak neodovzdáte prácu do konca týždňa, pozvete ho na večeru. Ak si párkrát budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, naučíte sa na vlastnej koži, aké dôležité je dodržiavať termíny.

Začnite hneď!

Photo by Loic Djim on Unsplash

Je to ako keď skočíte do studenej vody. Môžete o nej donekonečna rozprávať, ale pritom všetko, čo treba urobiť, je skočiť. Preto začnite robiť hneď teraz. Nie o päť minút, ani o hodinu. Hneď teraz. Prítomnosť je jediný moment, ktorý môžete ovplyvniť.

Pozri aj: 100-ročná metóda Ivy Leeho: Nedokážete sa donútiť k povinnostiam? Vďaka tejto metóde sa ich zbavíte ľavou zadnou

psychologyhacker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov