Nerozhodnosť nám poriadne dokáže skomplikovať každodenný život. Ak sa neviete rozhodnúť medzi dvoma či viacerými možnosťami, určite vyskúšajte tento jednoduchý spôsob. Určite vám uľahčí život.

„Som nerozhodný. Alebo vlastne nie?“ vraví sa v starej anekdote. Avšak nerozhodnosť je problém, o ktorom treba hovoriť. Dokáže vám totiž to zo života vytvoriť hotové peklo. Neviete, či máte ísť do kina alebo na kávu s priateľkou, či ísť do vzťahu alebo dať radšej prednosť samote… Rozhodovať sa musíme takmer v každom okamihu života, tak určite stojí za to si to trošku uľahčiť. Osobný kouč, Dan Sullivan, predstavil vynikajúcu pomôcku, ktorá stojí za pozornosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Či máte ísť do mesta autom alebo si počkáte na (ne)pravidelný autobus nie je rozhodnutie, ktoré vás ovplyvní na celý život. Ale čo ak vám príde do cesty zaujímavá pracovná príležitosť a vy váhate, či je lepšie ostať na starom, teplom miestečku, alebo je čas posunúť sa ďalej? Doposiaľ sa predpokladalo, že najlepšou možnosťou je dať si na konečné rozhodnutie čo najviac času, ale ani to sa neukázalo ako najlepšie riešenie.

Paradoxne, čím viac času máme na rozhodovanie, tým viac nás nahlodávajú vnútorné pochybnosti. Stále budeme problém skúmať zo všetkých strán, čo v konečnom dôsledku nikam nevedie. Čo sa s tým teda dá spraviť?

Systém 15-bodovej hodnoty

pixabay.com

Dan Sullivan predstavil pre  Harvard Business Review prekvapivo jednoduchý bodový systém, ktorý môže využiť v praktickom živote ktokoľvek z nás. Budeme pracovať s bodovou stupnicou od -1 do 5. A princíp naozaj nie je zložitý. Budete spoločne hodnotiť päť parametrov. Ak súčet spoločne pridelených bodov je 15 a viac, určite treba ísť do toho. Ktoré kategórie teda treba brať na zreteľ?

1# Schopnosti

Budete robiť to, v čom ste dobrí? Alebo vôbec nevyužijete svoj talent? Ak dokážete komunikovať s rôznymi typmi ľudí, asi svoj talent nevyužijete pri okopávaní zemiakov. Ak v novej pracovnej pozícii dokážete rozvíjať to, čo ste dostali do vienka, máte obrovské plus.

#2 Finančné ohodnotenie

Prácu by sme si nemali vyberať len podľa výšky výplaty, ale povedzme si to na rovinu, všetci musíme z niečoho platiť účty. Pre niekoho práve finančné ohodnotenie môže byť kľúčové, zatiaľ čo iní mu nedávajú až taký význam. Všetci sme rôzni, a preto máme aj rôzny prístup k peniazom.

#3 Rozvoj

Photo by Tim Foster on Unsplash

Pre nikoho z nás nie je dobré, ak sa prestane vzdelávať vo chvíli, keď sa za nami zavrú dvere školy. Vzdelávanie a učenie sa novým schopnostiam by mal byť pre nás neustály proces. Budete sa môcť v novom zamestnaní rozvíjať? Naučíte sa nové veci? Alebo budete duševne i psychicky stagnovať? Skúste si dať odpoveď aj na túto otázku.

#4 Pomoc ostatným

Ako vaša práca prispieva k dobru spoločnosti? Pomáhate ostatným? Alebo máte pocit, že firme nebude záležať na klientoch? Produkujete tovar či služby, ktoré budú mať zmysel? Aj to by sme mali vziať do úvahy.

#5 Odrazový mostík

Je táto príležitosť mŕtvym bodom alebo odrazovým mostíkom, ktorý vám pomôže posunúť sa vpred? Ak túžite mať vlastnú reštauráciu, asi vám nepomôžu roky praxe v regionálnych novinách. Dávajte si pozor na to, či idete správnym smerom. Škoda by bola blúdiť v slepých uličkách.

pixabay.com

Teraz, keď viete, na ktoré kritéria hľadieť a ktorým prideliť body v rozmedzí od -1 do 5, môžete si túto skvelú metódu prispôsobiť na akúkoľvek životnú situáciu, ktorá vás priviedla ku križovatke, z ktorej sa neviete pohnúť.

Kritéria si samozrejme môžete meniť. Pre niekoho bude dôležitejší home office či vzdialenosť od miesta bydliska. Ku každej z piatich kategórií si prideľte jedno číslo a potom si vyhodnoťte výsledok. Veríme, že táto analýza, vám pomôže dospieť k správnemu rozhodnutiu.

Pozri aj: Močový mechúr, pohlavie či teplota. Toto je 10 vecí, ktoré každý deň ovplyvňujú naše rozhodovanie

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov