Foto: Photo by Mike Greer from Pexels

Vybrať si tú "správnu" odpoveď nie je vždy jednoduché.

Možno poznáte ten pocit: depresia vás celého ovláda – od hlavy až po päty, a vy musíte byť medzi ľuďmi, aj keby ste najradšej boli doma, schovávajúc sa pred svetom pod perinami. A vtedy sa vás niekto opýta, ako sa máte, no vy absolútne netušíte, ako si s touto otázkou poradiť. Nie je totiž jednoduché na ňu odpovedať. Bojujete sami so sebou, bojujete s úprimnosťou, bojujete jednoducho so všetkým. Preto výber správnej odpovede môže byť náročný. Ale pamätajte, vždy to nechajte na váš vnútorný inštinkt. Ten vám poradí najlepšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké odpovede by ste teda mohli použiť, ak trpíte depresiou a niekto sa vás opýta, ako sa máte?

#1 „Som v pohode.“

Niekedy je v poriadku nepovedať pravdu. Niekedy je v poriadku jednoducho odbiť človeka s týmito troma slovami, pretože vnútorne viete, že by to bolo jednoduchšie pre vás oboch. Vy nemusíte nič vysvetľovať a baviť sa o veciach, o ktorých nechcete, a on nemusí zbytočne niesť ešte aj vaše bremeno.

#2 „Je to pre mňa naozaj ťažké.“

Ak si však vyberiete úprimnosť, potom je najlepšie povedať to všetko na rovinu. Nemá zmysel chodiť okolo horúcej kaše a otáľať. A navyše, niekedy je povedať pravdu presne to, čo potrebujete – nechať slovám voľný priebeh, konečne nahlas vyjadriť pocity, ktoré ste dlhé dni či týždne v sebe dusili.

pexels.com

#3 „Cítim sa deprimovane.“

Keď to poviete takto, všetko naberá zrazu iný význam. Je to fakt. A možno si uvedomíte, že potrebujete pomoc. Že sa potrebujete s niekým porozprávať. Že už to viac nechcete držať v sebe. Nie je naozaj nič zlé na tom priznať, že si neprechádzate práve najlepším obdobím.

#4 „Mám depresiu a cením si, že ti na mne záleží, no s touto vecou sa potrebujem vysporiadať sám.“

Pravdou však je, že nie vždy potrebujeme pomoc. Nie vždy nám ostatní dokážu pomôcť. Niekedy sa musíme zachrániť jednoducho sami. A keď vám hlas vo vašom vnútri našepkáva, že jednoducho túto vec musíte vyriešiť vy a nikto iný, potom je správne tento hlas počúvnuť.

Akákoľvek odpoveď je lepšia, než žiadna

Nakoniec, nemali by ste zabúdať, že hoc depresia dokáže poriadne skomplikovať celý váš život, tým, že sa budete vyhýbať ľuďom, sa nič nezlepší. Mnoho ľudí sa rozhodne prestať chodiť do spoločnosti len preto, aby sa mohli vyhnúť presne takýmto otázkam, otázkam typu: “Ako sa máš?“ No nie je to riešenie na dlho. Skôr či neskôr, depresii raz budete musieť čeliť.

pexels.com
themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov