Foto: Pexels

Na týchto ľudí si dajte pozor.

V živote každého z nás prichádzajú chvíle, keď sa stretávame s ľuďmi, ktorí nám môžu priniesť veľa radosti, ale aj sklamaní. Medzi týchto ľudí patria aj naši partneri. Väčšina z nás túži po vzťahu plnom lásky, porozumenia a podpory. No čo keď sa náš partner stane toxickým? Ako ho môžeme rozpoznať a ako sa s tým vyrovnať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toxický partner je niekto, kto vám ubližuje emocionálne, fyzicky alebo psychicky. Môže to byť osoba, ktorá vás manipuluje, kontroluje alebo zneužíva. Toto sú znaky, na základe ktorých to rozpoznáte.

Kontrola a manipulácia

Toxický partner často potrebuje mať kontrolu nad vaším životom. Môže to byť prejavované cez sledovanie vašich správ, kontrolovanie vášho telefónu alebo dokonca obmedzovanie vašej slobody vo vzťahu k priateľom a rodine. Manipulácia je tiež bežným znakom toxického partnera – môže vás zneužívať emocionálne alebo psychicky tak, že vás presvedčí o svojej pravde a nutnosti jeho kontroly.

Emocionálne vydieranie

Toxický partner môže používať rôzne formy emocionálneho vydierania na to, aby dosiahol svoje ciele. Môže to byť napríklad hrozba ukončenia vzťahu alebo sebapoškodenia v prípade, že nebudete robiť to, čo chce.

Pexels

Verbálne či fyzické napádanie

Toxický partner môže používať slová na to, aby vás zranil alebo ponížil. Môže to byť cez urážky, ponižovanie alebo vytýkanie vašich chýb. Fyzické ubližovanie je tiež jedným zo znakov toxického partnera – ak vás váš partner bije alebo ubližuje iným spôsobom, je to jasný signál, že je čas na odchod.

Izolácia od okolia

Toxický partner môže chcieť mať vás len pre seba a izolovať vás od ostatných ľudí vo vašom živote. Môže vám zakazovať stretávať sa s priateľmi alebo rodinou alebo dokonca kontrolovať vaše kontakty na sociálnych sieťach.

Nedostatok rešpektu

Rešpekt je základným pilierom každého zdravého vzťahu. Toxický partner často nedokáže rešpektovať vaše názory, pocity alebo potreby.

Ak ste si uvedomili niektoré z týchto varovných signálov vo svojom vzťahu, je dôležité si uvedomiť, že nie ste sami a že existujú možnosti pomoci a podpory. Hovorte o svojich pocitoch s dôveryhodnou osobou vo svojom okolí alebo obráťte sa na odbornú pomoc.

Pamätajte – nikto si nezaslúži byť obeťou toxického partnera. Buďte silní a odvážni pri hľadaní šťastia vo svojom živote bez toxických vzťahov.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov