Foto: Unsplash/Abbat

Takmer 13 % svetovej populácie trpí sociálnou úzkosťou, ohromujúcim a vyčerpávajúcim utrpením, ktoré môže masívnym spôsobom ovplyvniť každodenný život.

Strach zo sociálnych situácií môže znamenať, že niektorí ľudia nechcú opustiť dom alebo komunikovať s ostatnými, pretože v takom prípade môžu čeliť záchvatom paniky, emočnej nestabilite a ďalším nepríjemným príznakom. Portál Learning Mind uvádza 4 efektívne spôsoby, ktoré vám pomôžu prekonať sociálnu úzkosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Buďte sami

Skúste stráviť nejaký čas osamote a spoznajte samého seba, čo vás upokojuje a čo vás teší. Mnoho ľudí so sociálnou úzkosťou sú introvertmi a majú radi svoju vlastnú spoločnosť. Ak máte úzkosť, skúste si tento zvyk osvojiť a strávte nejaký čas na vlastnú päsť, aby ste sa upokojili a cítili sa pohodlne.

Buďte však opatrní, nezvyknite si na úplnú izoláciu, ktorá vašej úzkosti nijako nepomôže. Využite svoj čas osamote na to, aby ste sa pripravili na návrat do sveta.

Foto: Unsplash/Edu Grande

#2 Povedzte áno

Povedzte áno viacerým veciam. To je všetko. Ak vás niekto pozve na večierok, ktorý by ste zvyčajne odmietli a vyhýbali sa mu, povedzte áno bez toho, aby ste o tom najskôr premýšľali. Samozrejme, povedzte áno iba tomu, čo vám vyhovuje a nevychádzajte zo svojho morálneho kompasu – ale občasné vystúpenie zo svojej komfortnej zóny a povedať áno veciam, ktoré vás (v dobrom zmysle) vystrašia, môže pomôcť vašej sociálnej úzkosti.

#3 Preháňajte to s obavami

Je to niečo, čo skutočne môže fungovať. Ak sa niečoho bojíte, povedzte príbeh o tom, aký najhorší možný výsledok sa môže stať. Preháňajte to až po hlúposť a po niekoľkých pokusoch o to si uvedomíte, aký smiešny je váš strach, no a nakoniec to nebude pôsobiť až tak strašidelne.

Foto: Unsplash/Paul Garaizar

#4 Rozptýľte sa

Ak máte obavy z konkrétnej udalosti alebo situácie, rozptýľte sa. Existuje veľa aplikácií, ktoré vám pomôžu upokojiť sa a meditovať – alebo ak nepociťujete pokoj, stiahnite si nejakú hru, kde dokážete mať veci pod kontrolou, a keď začnú vaše úzkostné stavy prichádzať, zahrajte si ju.

Nájdite niečo, čo vám vyhovuje. Niečo, čo vás upokojí a odvráti vašu pozornosť od všetkého, čo vám robí starosti. To neznamená, že to pôjde úplne ľahko, ale niekedy vám to pomôže poskytnúť potrebnú dočasnú nápravu.

Sociálna úzkosť nemusí byť život meniaca a oslabujúca. Keď sa dozviete viac o sebe a o veciach, ktoré spôsobujú vašu sociálnu úzkosť, pochopíte spôsoby, ako sa s ňou môžete najlepšie vyrovnať.

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov