Chcete zistiť, čo si o vás myslia ostatní? Stačí si osvojiť tento trik.

Človek sa stáva skutočne slobodným až vtedy, keď sa prestane trápiť nad tým, čo si o ňom myslia druhí. Vždy sa totižto nájde niekto, kto nás nemusí, a to je úplne normálne. Ak sa však neviete povzniesť na to, ako pôsobíte na druhých, pomôcť vám môže práve veda. Vedci totižto prišli na fascinujúcu techniku, ktorá vám pomôže nazrieť do hlavy iného človeka. A my vám ju teraz predstavíme. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci si všimli jednu zaujímavú skutočnosť. Na seba a na ostatných sa pozeráme cez úplne inú optiku. Kým pri pohľade na seba ideme viac do detailov, druhých vnímame celostne. Aspoň tak to tvrdí vedec Nicholas Epley, vedec z Chicagskej univerzity.

Pozrite sa na seba očami cudzieho človeka

Photo by Joshua Reddekopp on Unsplash

Väčšinu pri analýze toho, čo si o nás myslia ostatní, neberieme do úvahy to, že tí druhí nás tiež vnímajú celostne. Nesústredia sa na detaily. Zatiaľ čo vy si viete presne vybaviť, čo ste mali oblečené na včerajšej schôdzke, váš partner si možno v tom najlepšom prípade spomenie na farbu vašich šiat.

Je to najmä spôsobené tým, že na druhých sa dívame z nadhľadu. Ak teda chcete zistiť, aký dojem vytvárate u druhých, skúste sa na seba pozrieť očami cudzinca. Nie je to jednoduché, avšak dá sa to zvládnuť. Stačí použiť tú správnu mentálnu techniku.

Kľúčové je vnímanie času

Photo by Isabella Christina on Unsplash

Sami seba dokážeme ohodnotiť s odstupom, keď sa dívame na staršie fotografie. V podstate na nich vidíme človeka, ktorý vyzerá inak, než náš súčasný obraz v zrkadle. A to je kľúč, od ktorého sa môžeme odraziť.

Aby vedci potvrdili správnosť svojho predpokladu, podrobili študentov fotografie sérii zaujímavých experimentov. V prvom z nich mali za úlohu určiť, ako budú ostatní študenti hodnotiť ich atraktivitu. K dispozícii mali škálu od 1 do 9. Niektorým študentom vedci povedali, že ich fotografie sa budú hodnotiť v ten deň, zatiaľčo iné fotografie budú hodnotené až o niekoľko mesiacov. Záver výskumu bol prekvapivý. Študenti, ktorým povedali, že ich fotografie budú hodnotené až o niekoľko mesiacov, vedeli presnejšie a objektívnejšie zhodnotiť svoju atraktivitu.

Photo by Kendra Kamp on Unsplash

Podobný experiment prebehol s verejným vystupovaním študentov. Tí si mali pripraviť dvojminútovú prednášku, ktorú neskôr mali čo najobjektívnejšie zhodnotiť. Opäť časť študentov bola informovaná o tom, že ich prednáška sa bude hodnotiť v ten deň, zatiaľ čo prednáška iných študentov o niekoľko mesiacov neskôr. Tí študenti, ktorí si mysleli, že ich prednáška sa bude hodnotiť neskôr, vedeli svoj prejav zhodnotiť oveľa objektívnejšie, než ostatní. Je to najmä preto, že sa nesústredili na detaily.

Nevieme sa vžiť do kože ostatných

Photo by Geetanjal Khanna on Unsplash

Je nám známe tvrdenie: „Nesúď nikoho, dokiaľ si nevyskúšaš, aké je to chodiť v jeho topánkach,“ avšak podľa vedcov to dokáže len málokto. Pri hodnotení druhých sa na nich nevieme pozerať rovnakým pohľadom, ako na seba. Ostatných vnímame z nadhľadu. Preto, ak chcete zistiť, čo si o vás myslia ostatní a ako vnímajú vašu atraktivitu, skúste sa na seba pozerať z celostného hľadiska. Detaily si naozaj nevšimne (takmer) nikto.

Pozri aj: Chcete pôsobiť atraktívnejšie? Týchto 7 osvedčených trikov vám s tým pomôže

independent
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov