Aj vy ste sa už niekedy chytili do pasce "trápneho ticha?" Máme pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu.

V skutočnosti nezáleží na tom, či ste plachý introvert alebo ukričaný extrovert, ktorého je počuť v rádiuse niekoľkých kilometrov. Všetci sa párkrát v živote dostaneme do desivých momentov, kedy konverzácia uviazne na úplne mŕtvom bode, a nech sa akokoľvek snažíme, nijako sa nám ju nedarí rozhýbať. Je to také zlé, že už nám nepomôže ani baviť sa o počasí. Dá sa však vôbec vyvarovať takejto situácii? Mnohí experti na komunikáciu a medziľudské vzťahy tvrdia, že je to v skutočnosti malina. 

Článok pokračuje pod videom ↓

A tak nám prinášajú niekoľko rád. Je dobré si ich zapamätať. Nikdy totiž nemôžeme vedieť, kedy sa dostaneme do momentu trápneho ticha. Najčastejšie sa nám to stane pri komunikácii s novým človekom. Nemáme ho ešte „preskenovaného“ a tak netušíme, o čom sa máme s ním (preboha) rozprávať. Môžeme vytiahnuť tú slávnu epizódku zo základnej školy? Všetci vieme, že politika, náboženstvo a sex by malo byť pred cudzími ľuďmi tabu. Tak čo nám teda ostáva?

#1 Nemusíte za každú cenu zaujať

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Málokto z nás si pamätá, o čom sa rozprával s iným  človekom. Určite si ani vy nedokážete vybaviť posledné rozhovory. Dôležité je však niečo celkom iné. Dojem a interakcia. Preto ani nemusíte ťahať tému z „päty“. Nie je to cieľom rozhovorov. Preto sa uvoľnite a nepodliehajte záchvatom paniky. Pomaly dýchajte a nestresujte sa. Naozaj sa nič také strašné nedeje.

#2 Snažte sa položiť tie správne otázky

Avšak vyvarujte sa takým, na ktoré je jednoslovná odpoveď. „Máš rada puding?“ Na to sa dá odpovedať len nie alebo áno. Táto téma sa už viac nedá rozvíjať. Teda dá, no len so značnými ťažkosťami. Miesto toho sa pokúste klásť otázky, na ktoré môže človek vyjadriť svoj názor. „Čo si myslíš o tej reštaurácii na rohu ulice?“ Tak z tejto otázky sa už dá oveľa rýchlejšie vymotať. Ak však položíte otázky, pri ktorých môže človek hovoriť o sebe, určite ste vyhrali. Pretože i keď sa to tak nemusí zdať, všetci o sebe radi rozprávame. Veď máme toľko skúseností, s ktorými sa musíme nutne podeliť, však?

#3 Stavte na konverzáciu o jedle

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Všetci sa musíme nejako stravovať. Len málo jedincov z histórie ľudstva dokázalo prežiť iba zo vzduchu. Preto keď ste v „úzkych“, skúste zvrtnúť konverzáciu na jedlo. Jedlo, preferencie či dokonca recepty môžu byť neškodnou a univerzálnou témou, na ktorú sa dokáže chytiť ktokoľvek z nás.

#4 Zopakujte to, čo ste počuli

„Hm, vravíš, že pôjdeš do reštaurácie. Ešte raz, kde sa nachádza?“ Aj jednoduchým zopakovaním poslednej vety môžete dať najavo svoj záujem. Zároveň tým ukážete, že naozaj dokážete druhým načúvať. A možno vám pri odpovedi na otázku zídu na um ďalšie súvislosti, ktoré môžete využiť v rozhovore.

#5 Podeľte sa o bezvýznamné veci či situácie z vášho života

Nemusíte prezrádzať nič dôležité zo svojho života, najmä keď naozaj nemáte chuť zdieľať ich s človekom, pri ktorom viazne konverzácia. Ale za zdieľanie nejakej maličkosti nič nedáte. Niekedy stačí vytiahnuť spomienku na absurdnú situáciu, ktorá dokáže prelomiť ľady. Ešte raz opakujeme, nie je dôležité, o čom sa rozprávate. Dôležité je, aký máme z toho dojem.

Všetci sme dobrí konverzátori

Photo by Christin Hume on Unsplash

Každý má v živote človeka, pri ktorom sa nepozerá na hodinky. Vie, že s ním sa má vždy o čom rozprávať, pretože sú „na jednej vlne“. Tak si v trápnej chvíľke skúste spomenúť, že dobrý konverzátor je každý z nás. Len musí mať pri sebe toho správneho človeka.

A ak ste sa náhodu chytili do pasce trápneho mlčania, skúste sa na tom zasmiať. Veď keď nejde o život, nejde o nič.

Pozri aj: Podľa čoho nás ľudia hodnotia? Týchto 10 psychologických faktov možno prekvapí aj vás

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov