foto: Wikimedia, Martin Navrátil (travelistan.sk)

Boli sme sa pozrieť na miesto, kde vybuchla atómová bomba.

„Mala som šťastie, keď vybuchla atómová bomba,“ rozrozpráva nám japonská sprievodkyňa Aiko, ktorá robí sprievodkyňu v Hirošime. „Bola som vtedy vo vojenskom tábore mimo mesta, a tak tlaková ohnivá guľa ma nezasiahla. Žiaľ, celú moju rodinu tá bomba zabila. Celé mesto bolo na niekoľko dní paralyzované. Rieka vyschla, bol nedostatok vody, jedla a žiaden kontakt s hlavným mestom. Nikto nevedel, čo sa vlastne stalo.“ Jej slová dopĺňajú historické artefakty v miestnom múzeu zo 6. augusta 1945, kedy bola použitá prvá jadrová bomba na civilné ciele.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Dlho som nenávidela Američanov za to, čo urobili nielen mojej rodine, ale aj Japonsku. Hľadala som dôvody, prečo sa niekto rozhodol vyhladiť jedno mesto z povrchu zemského. Až za 15 rokov som pochopila, že je to vlastne karma za to, čo sme my Japonci spravili počas druhej svetovej vojny.“ Aiko je jeden z mála ľudí v Japonsku, ktorí vidia a chcú sa viac dozvedieť, čo predchádzalo k zhodeniu najstrašnejšej zbrane na tomto svete.

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

My v Európe niekedy trpíme egocentrizmom a myslíme si, že my sme zažili najbesnejšie vyčíňanie za 2. svetovej vojny. Ale vedel si, že Japonci majú na svedomí až 48 miliónov ľudských životov? Že japonské rasistické zákony a ich koncentračné tábory v Číne patrili medzi najhroznejšie v dejinách ľudstva? Nielen Čína, ale aj Vietnam, Malajzia, Singapur či Barma si zažili, čoho sú Japonci zač. Najviac si vytrpeli Kórejčania, kde prebiehala násilná asimilácia. Ak napríklad kórejské dievča dosiahlo 15 rokov, bolo odvedené na miestny vojenský úrad a tam sa japonský dôstojník rozhodol, či bude využitá ako verejná prostitútka pre cisárskych vojakov. Jej životnosť bola niečo viac ako 2 týždne. Pre nás možno málo známa história, ale pre ázijské krajiny ešte veľmi živá. Celé to umocňuje aj fakt, že Japonci sa neospravedlnili za vojenské zločiny, ako to spravilo Nemecko.

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

A tu máte aj dôvod, prečo sa niekto rozhodol zhodiť atómovú bombu. Jeden z týchto faktov bolo aj zastaviť besnenie, ktoré bolo v celej Ázii od cisárskeho vojska. Nie, nejdem tu obhajovať použitie atómovej bomby, len veci treba vidieť aj v širokej súvislosti. My na Slovensku Hirošimu a Nagasaki berieme ako unáhlené riešenie, ale ázijské krajiny ako jedno z najlepších rozhodnutí americkej administratívy. Kto má pravdu? Žiaľ, vždy najviac trpia civilisti, ktorí si to odnesú najviac. Nebolo tiež pravda, že Japonci chceli podpísať kapituláciu. Chceli bojovať do posledného muža. „Nikto si neuvedomuje, že od útleho detstva som bola vychovávaná, že vlasť je viac ako vlastný život. Ja som chcela brániť so svojimi detskými ručičkami moju rodnú zem,“ zdôrazňuje Aiko celej skupine, že prečo by sa Japonci nevzdali. Keď japonský cisár vyhlásil kapituláciu, tisíce Japoncov neznieslo poníženie a spáchalo hromadnú samovraždu pri rozhlasových prijímačov, keď počuli hlas svojho božského panovníka.

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Hirošima a Nagasaki sú dnes veľmi moderné mestá, kde už nie je žiadna stopa po radiácii. V centre mesta sú parky, pomníky a hromadné symbolické hroby, ktoré pripomínajú, čo sa stalo 6. respektíve 9. augusta v roku 1945. Na cestovaní mám rád hlavne to, že sa v každej krajine dozvieš rôzne pohľady na historické fakty. Najlepšie ako nepodľahnúť propagande je sa ísť presvedčiť na vlastné oči a uši. A keď ani ty neveríš, príď do Japonska a možno stretneš Aiko ako ja, ktorá ti dá iný pohľad, ktorý vzbudí tvoju pozornosť sa zaujímať o určité fakty.

Poznámka: Najviac atómových zbraní má dnes Rusko v počte 7 000 a v tesnom závese je USA, ktoré ich má podľa oficiálnej štatistiky v múzeum v Nagasaki 6 800. Ďalšie krajiny, ktoré vlastnia atómové zbrane sú Veľká Británia, Francúzsko, Izrael, Severná Kórea, Pakistan a India. Doteraz bolo spravených 2028 jadrových skúšok. Najviac ich bolo spravených USA – 1027, Rusko resp. ZSSR – 715, Francúzsko – 197, Veľká Británia – 45, Čína – 43 a India -1.

Všetko údaje z miestneho múzea v Nagasaki.

Pozri aj: 

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov