foto: Martin Navrátil (travelistan.sk)

Turkménsko oficiálne otvorilo svoje nové futuristické „inteligentné“ mesto s názvom Arkadag alebo Ochranca, čo je odkaz na predchádzajúceho prezidenta Gurbangulyho Berdymuhamedova.

On tento koncept vymyslel a aj vyvinul. Výstavba nového mesta, navrhnutého pre takmer 73-tisíc obyvateľov (asi dvakrát viac, než je obyvateľov Lichtenštajnska), stála približne 3,3 miliardy USD. V najbližších rokoch plánujú investovať raz toľko peňazí na ďalšiu výstavbu mesta. Gurbangulyho syn, súčasný prezident Serdar Berdymuhamedov dohliadal na otvárací ceremoniál za účasti zahraničných predstaviteľov. Niektorí priniesli pozoruhodné darčeky. Serdar dostal napríklad elektrické auto od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Arkadag je nové regionálne hlavné mesto provincie Ahal na juhu Turkménska, blízko hraníc s Iránom – leží 30 km od hlavného mesta Ašchabad.

foto: Martin Navrátil (travelistan.sk)

Všetky budovy v Arkadagu sú zafarbené nabielo, všetky bytové bloky majú sedem poschodí, čo je v Turkménsku šťastné číslo. V meste sú povolené len elektromobily, ktoré majú kompletné digitálne pokrytie 5G. Aktuálne oslavy sú venované otvoreniu objektov prvej etapy rozvoja mesta. Ide o 336 najmodernejších budov vrátane dvoch viacpodlažných obytných budov, verejných, vzdelávacích, zdravotníckych, kultúrnych, športových a iných zariadení. Podľa oficiálnych správ sú všetky tieto zariadenia postavené z ekologických materiálov a vybavené digitálnymi technológiami.

V rámci druhej etapy urbanistického rozvoja, ktorá sa bude uskutočňovať najbližšie tri roky a ukončia ju v roku 2026, budú vybudované obslužné a výrobné prevádzky na výrobu potravinárskych, priemyselných, farmaceutických a medicínskych produktov. Nakoniec bude v meste žiť asi 70-tisíc rodín z celkového počtu asi 300-tisíc obyvateľov (veľkosť približne ako Karlsruhe v Nemecku alebo Newark v USA). Občania budú využívať ekologické mestské vozidlá – elektrické autobusy a elektromobily, ako aj „inteligentné“ parkoviská, solárne panely, veterné turbíny a ďalšie environmentálne a digitálne výhody. Už bol vytvorený televízny kanál Arkadag, noviny a futbalový klub. Očakáva sa, že sa stane hlavnou stredoázijskou obchodnou cestou s Iránom ako súčasť východného koridoru INSTC.

foto: Martin Navrátil (travelistan.sk)

Tieto riadky sa čítajú skvele a nejeden z vás už začal mesto v Turkménsku hľadať. Kto sa nevyzná v súčasných pomeroch, povie si, že prezidenti tejto republiky sú novodobí osvietenci. Lenže papier znesie všetko, ale realita…

Videl som mesto naživo. Súhlasím, že patrí medzi najmodernejšie na svete. Vážne, zabudnite na Dubaj a iné hračky šejkov na arabskom polostrove. Arkadag je úplne iná liga. Neťahá sa tak do výšky ako spomínaný Dubaj, ale keby sme porovnali materiál, technológiu či zariadenie, Dubaj by sa stretol s kolosom, s ktorým nemôže vyhrať. Tak kde je problém?

Mesto je už postavené, len tu nikto nežije. Ani jeden jediný človiečik. Všetko stojí, je skolaudované a byty zariadené. Proste nikto. Stojím na hlavnom námestí, kde je všetko z krásneho bieleho mramoru, ale som tu sám. Cítim sa ako z filmu, kde sa hlavný hrdina zobudil do iného sveta, v ktorom prežil len on. Dokonca vidím autobusy, ktoré zastavujú na zastávkach, lenže nikde nikoho. „Kde sú ľudia?“ pýtam sa sám seba i môjho sprievodcu. „Nikto vlastne nevie. Tu sa takéto otázky nedávajú, všetko závisí od vôle samotného prezidenta. Môžeme si len domýšľať. Sám neviem, kto tu bude bývať. Na bývanie v inom meste musíš mať povolenie a samotné hlavné mesto Ašchabad má vyše 100-tisíc voľných bytov, v ktorých zatiaľ nikto nebýva.“ Spoločne nechápavo pokrútime hlavami.

foto: Martin Navrátil (travelistan.sk)

Len pred pár dňami sme prechádzali vidiekom, kde je život úplne iný. V žiadnej stredoázijskej krajine nezažijete taký veľký kontrast dediny a mesta. Ľudia na dedine nemajú cesty, internet, vodovodné potrubie, prosto sa tam žije ako pred 40 či 50 rokmi, ale v neďalekom hlavnom meste Ašchabad sa cítite ako v inom svete. Sám som si myslel, že už niečo také bizarné nezažijem, ale mýlil som sa. Je rok 2023 a pozerám sa na mesto, ktoré nemá konkurenciu. V Saudskej Arábii chceli vybudovať niečo podobné, ale tam na to ešte nenabrali odvahu. Tu, v Turkménsku, áno, ale ľuďom nedovolili nasťahovať sa sem a nikto nevie, na čo sa čaká.

„Tu sa postavia byty aj so všetkým vybavením. Od práčky cez televízor až po… prosto všetko. Ak prezident nezmení zákon o tom, že sa ľudia môžu presťahovať, kam len chcú, tak toto mesto zostane prázdne ako polovica hlavného mesta Ašchabad.“

Najviac sa bavím na informácii, že všade je sieť 5 G, ale vedeli ste, že vládna moc všetko dôsledne kontroluje a vy sa na mnohé stránky nemáte ako dostať? Turkménsko je, čo sa týka kontroly internetu, na tom „lepšie“ ako Čína. Domáci nielenže nemajú informácie o svete tam vonku, ale na vycestovanie do zahraničia nedostanú víza. Keď Turecko zaviedlo bezvízový režim s Turkménskom, ľudia z tohto raja utekali vo veľkom počte.

Prezident Serdat požiadal Erdogana, aby im zrušil bezvízový režim a krajina sa zaradila medzi dve či tri krajiny na celom svete, kde obyvatelia potrebujú všade víza. Dôvod? Ľudia už neveria na rozprávky a vedia, že takéto mestá a projekty sú len marketingovou ukážkou pre zahraničie. Kým sa sem nikto nenasťahuje, tak budem považovať toto mesto za festival premrhaných peňazí, ktoré by malo byť zapísané v Guinnessovej knihe rekordov. Mimochodom, predchádzajúci prezident staval v hlavnom meste stavby za niekoľko miliónov, len aby sa dostali do spomínanej knihy. Najväčšie klimatizované ruské koleso na svete, najväčšia socha psa, najväčšia socha cyklistov… Všetko sa ani nedá vymenovať.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov