Foto: pixabay.com

Z času na čas si v práci oddýchne každý z nás.

Ideme sa na chvíľku porozprávať s kolegami, urobíme si kávu alebo sa len na chvíľku pozrieme, čo je nové na Facebooku či na Instagrame. Vedeli ste však, že takéto zdanlivo nevinné prestávky vás oberú o viac než len o 5 či 10 minút času? Vrátiť sa potom k produktívnej práci totiž vôbec nie je také jednoduché.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prestávka vs. rozptýlenie

Prestávka v práci je nevyhnutná, nikto predsa nie je stroj a občas sa potrebujeme najesť, napiť či prevetrať. Medzi prestávkou a rozptýlením je však významný rozdiel. Viete aký?

Prestávka je zámerná, dobrovoľná pauza, ktorú venujete tomu, aby ste naplnili svoje potreby. Rozptýlenie však prichádza nečakane, napríklad keď vám na stole pípne mobil a zrazu sa prichytíte pri tom, že sa nevenujete projektu, ale najnovším príspevkom na Facebooku.

Vedeli ste však, že ak sa necháte rozptýliť, môže vám trvať až 25 minút, kým sa dokážete opäť plne sústrediť na svoje pracovné povinnosti?

Foto: unsplash

Experiment

Aj keď zdroj rozptýlenia odstránite, napríklad odložíte telefón do šuflíka, neznamená to, že ste hneď schopní vrátiť sa k práci na 100 percent. Dokazuje to výskum, v rámci ktorého vedci naschvál vystavovali zamestnancov rozptýleniam a sledovali, aký to na ich výkon bude mať vplyv.

Gloria Mark, ktorá stála na čele výskumu, hovorí, že zistenia sú skutočne zaujímavé. Ukázalo sa totiž, že ak vás niečo vyruší, trvá v priemere až 23 minút a 15 sekúnd, kým sa dokážete v plnej miere opäť sústrediť na prácu.

Typ rozptýlenia

Predstavte si, že sa takto necháte vyrušiť niekoľkokrát v priebehu pracovnej doby – veľa toho naozaj neurobíte. Samozrejme však záleží od typu rozptýlenia, nie každé má na našu myseľ rovnaký účinok. Výskum totiž ukázal, že keď sa rozptýlenie tematicky týka práce, ktorej sa venujeme, nemusí byť na škodu, ba naopak, môže byť pre nás prospešné. Môže vám totiž pomôcť pozrieť sa na riešenú úlohu z inej perspektívy a možno prídete na nové, efektívnejšie riešenia.

Foto: unsplash

Zautomatizované činnosti

Závisí však aj od toho, koľko času dané rozptýlenie zaberie. Napríklad keď za vami niekto príde, lebo potrebuje, aby ste podpísali nejaký formulár, vrátiť sa späť k práci vám nepotrvá tak dlho, ako keby ste sa 15 minút venovali sociálnym sieťam. Podpis formulára je totiž činnosť, ktorú máme zautomatizovanú a nemusíme jej venovať značnú pozornosť.

Ak teda chcete byť v práci ozaj produktívni, dbajte na rozdiel medzi prestávkou a rozptýlením, ktoré vás môže pripraviť o množstvo času.

lifehacker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov