Foto: Photo by Anete Lūsiņa on Unsplash

Práca z domu má svoje výhody aj nevýhody.

Práca z domu znie pre mnohých ako veľké lákadlo. Nemusíte počas chladných zimných dní či počas dažďa vystrčiť z domu ani nos, nemusíte každé ráno stáť v dopravnej zápche či dúfať, že tentoraz príde mestská doprava načas. V pohodlí domova sa však občas človek ťažko prinúti k produktivite. Práve s tým vám však môže pomôcť týchto 10 návykov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zbavte sa teplákov

Dôležité je, aby ste počas pracovnej doby nemali oblečené tepláky alebo pyžamo. Aj keď si možno myslíte, že v pohodlí domova môžete mať oblečené čokoľvek a nie je nič lepšie, ako pohodlné oblečenie, tepláky vám uberajú na produktivite. Na produktivitu potrebujete mať nastavenú myseľ, je preto lepšie obliecť si na seba niečo, čo by ste si vzali, keby ste šli do kancelárie.

Vytvorte si pracovný priestor

Druhým krokom je vytvoriť si vo vašom domove pracovisko. Pracovať z postele síce môže byť nesmierne lákavé, no verte, že príliš veľa práce tak neurobíte. Vyhraďte si priestor, ktorý bude určený len na prácu, napríklad pracovný stôl v miestnosti, kde vás nebude nikto rušiť.

Foto: unsplash

Prostredie

Ako sme už spomenuli, je dôležité vytvoriť si v domácnosti vhodné pracovisko. Pracovisko by však nemalo byť miestom, kam sa idete na niekoľko hodín denne potrápiť nad prácou, malo by byť zároveň miestom, kde sa cítite dobre. Zadovážte si pohodlnú stoličku a ozdobte si priestor dekoráciami, avšak takými, ktoré vás nebudú rozptyľovať, napríklad izbovými kvetinami.

Nezabúdajte na svet

Nezabúdajte, že práca z domu neznamená byť nonstop prilepený ku stoličke. Za vašimi oknami existuje svet, ktorý by ste mali z času na čas preskúmať. Nadýchajte sa čerstvého vzduchu, možno vám to pomôže získať na veci náhľad z inej perspektívy a pomôže vám to, keď sa neskôr opäť vrátite k práci.

Sociálne siete

Jedným z ďalších veľkých lákadiel sú sociálne siete. Poviete si, že sa len na dve minútky pozriete, čo je nového, no z dvoch minút sa zrazu poľahky stane 20. Štúdie dokazujú, že ak podľahnete lákadlu sociálnych sietí, trvá až 25 minút, kým sa opäť prinútite venovať sa práci.

Foto: unsplash

Využite čas naplno

Niekto sa najlepšie dokáže sústrediť ráno, inému to však najlepšie páli v poobedňajších hodinách. Pokiaľ pracujete z domu a máte takú možnosť, je dôležité prispôsobiť svoj pracovný rozvrh práve tomuto. Venujte sa tým najdôležitejším veciam vtedy, keď vám to páli najlepšie.

Dohodnite sa s kolegami

Ak pracujete z domu, nie je také ľahké zájsť za kolegom a opýtať sa ho, ak niečo neviete vyriešiť. Je preto dobré, ak si stanovíte čas, kedy môžete byť jeden druhému k dispozícii. Alebo si dohodnite týždenné videochaty, počas ktorých rozoberiete všetko, čo je k práci potrebné.

Buďte v pohybe

V zime to síce von láka málokoho, no ak je vonku krásne počasie, prečo by ste mali sedieť pri počítači? Vezmite si so sebou telefón, vybaviť hovor so šéfom predsa môžete aj počas toho, ako si dáte prechádzku okolo bloku.

Nezabúdajte na stravu

Keď ste doma, máte pocit, že nemáte čas popri práci variť a donáška nie je vždy práve tým najzdravším riešením. Nezabúdajte preto na zásoby ovocia, zeleniny, ale aj na mäso či mliečne výrobky. Strava by mala byť vyvážená, aj keď pracujete z domu.

Foto: unsplash

Hranice

Keď človek pracuje z domu, neraz zabúda na hranice a má pocit, že musí byť neustále dostupný a k dispozícii. Nezabúdajte však, že aj vy si zaslúžite odpočinok a máte nárok po pracovnej dobe jednoducho vypnúť upozornenia a venovať sa tomu, čo máte radi.

Čo si o možnosti pracovať z domu myslíte vy?

enterpreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov