Ľuďom trpiacim úzkosťou veru nie je čo závidieť...

Len si to predstavte si. Len čo sa ráno prebudíte, váš mozog zaplavia nekončiace obavy. A vy musíte každý deň bojovať s takými strachmi, o ktorých bežní ľudia nemajú ani potuchy. Úzkosť tým, ktorí ňou trpia, berie všetku zostatkovú energiu, pričom vám garantujeme, že ani len na jediný deň by ste sa nechceli ocitnúť v ich koži.

Článok pokračuje pod videom ↓

Priblížime vám osem najčastejších strachov a obáv, ktorým musia ľudia s úzkosťou každý jeden deň čeliť. Každý jeden deň si totiž kladú týchto 8 otázok.

#1 Urazil/a som ho?

Photo by Jad Limcaco on Unsplash

Úzkostlivý človek si raz-dva dokáže vytvoriť celú sériu negatívnych scenárov. Prečo niekto ihneď nereaguje na správu, ktorú mu poslal? Urazil ho? Napísal niečo nevhodné? Určite sa s ním už viac nebude baviť. Čo sa preboha deje? I toto sa mu môže preháňať v hlave, zatiaľ čo vy neodpisujete, pretože máte ruky zababrané od cesta.

#2 Budem meškať?

Zo záväzných termínov majú nočnú moru. Niežeby nestihli spraviť dané úlohy, no smrteľne sa boja meškania. Na schôdzku sa dostavia radšej o polhodiny skôr, a vždy ich prvých vidíte čakať na autobus. A keď náhodou budú meškať, a to aj vplyvom nepredvídateľných okolností, nikdy si to nebudú vedieť odpustiť.

#3 Určite sa niečo pokazí!

Photo by Jimmy Bay on Unsplash

To je jedno čo. Smrteľne vážne veria Murphyho zákonom. Určite sa niečo nepodarí, koláč nenakysne a ich práca bude stáť za figu. Predstavte si, že by ste takýmto myšlienkam mali čeliť každý deň. Nie je to bohvieaký pocit, však?

#4 Zabudol/zabudla som zamknúť dvere, vypnúť sporák…

…či zavrieť chladničku. Aj to sú bežné strachy úzkostlivých ľudí. Neustále všetko po sebe kontrolujú. No ani to im nedáva pocit istoty a bezpečia.

#5 Čo sa stane?

Photo by Martin Kníže on Unsplash

Úzkostliví ľudia nevedia žiť „tu a teraz“. Myšlienkami sú buď v minulosti alebo o pár rokov dopredu. Sú neustále v strehu. A za každou zákrutou očakávajú katastrofu.

#6 Hnevá sa na mňa?

Naozaj im záleží na tom, čo si o nich myslia iní. Je to jedno, či je to spolužiak, ktorého dvadsať rokov nevideli, alebo susedka z ôsmeho poschodia. Boja sa niekoho zraniť či nahnevať. Preto neustále v hlave analyzujú obsah všetkých svojich rozhovorov.

#7 Všimol/všimla si moju chybu?

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Všetci robíme chyby. To z nás robí ľudí a nie robotov. No úzkostlivý človek lipne na svojej chybe a neustále si ju vyčíta – pričom dúfa, že si ju nikto nevšimol.

#8 Vyzerám hlúpo?

Máme skvelú správu pre všetkých úzkostlivých ľudí. V skutočnosti sme všetci tak sústredení na seba, že si sotva všímame ostatných. Tak ak nám z úst občas vyskočí nejaká tá perlička, nič sa nedeje. Robí to každý z nás. O tomto vie aj úzkostlivý človek, len každý deň musí svoj mozog presviedčať, že je to naozaj tak.

Ak nabudúce stretnete človeka trpiaceho úzkosťou, nehodnoťte ho. Miesto toho mu vyjadrite podporu. Nemôžeme totiž vedieť, čím prechádza.

Pozri aj: Prekvapí vás, no naozaj funguje. Toto je skvelý trik, vďaka ktorému sa vyspíte ako nikdy predtým a dokonca vás aj zbaví úzkosti

thinkinghumanity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov