Foto: Photo by Armefaq from Pexels

Aj keď to myslíte v dobrom, niekedy tieto frázy môžu skôr ublížiť.

Niekedy je to jednoducho tak, čím viac sa snažíte pomôcť, tým viac situáciu zhoršíte. Slová sú veľmi mocný nástroj, ktorý dokáže v obrovskej miere ovplyvniť ľudí. Aj preto by ste si niekedy mali dať pozor na to, čo hovoríte. Možno to myslíte dobre, možno s tým najlepším a najčistejším úmyslom, no sú veci, ktoré môžu mať na druhého práve opačný vplyv.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 „Ty si tak odvážny.“

Možno to myslíte dobre a chcete iba ľuďom, ktorí majú vážne zdravotné alebo iné problémy v živote ukázať, že sú naozaj „odvážni“ za to, ako si s tým všetkým dokážu poradiť. No vedci sa zhodujú na tom, že tieto slová dokážu niekedy spôsobiť viac škody, než úžitku. Takíto ľudia totiž nemajú na výber, musia čeliť daným problémom a žiť svoj život. V podstate, mnoho odvahy tam ani nie je, pre nich je to rutina.

#2 „Je mi ťa hrozne ľúto.“

Nikto nemá rád, keď ho ostatní ľutujú. Takouto vetou akoby ste vyjadrili, že sa ten druhý nachádza v situácii, v ktorej by ste sa vy nikdy nechceli ocitnúť. A to rozhodne nepridá na nálade, práve naopak, prehĺbi to pocit smútku či izolácie.

pexels.com

#3 „Nebuď smutný.“

Keď vidíte, že váš blízky má mizernú náladu, prvé, čo chcete, je povzbudiť ho. Väčšinou mu však poviete, aby nebol smutný, čo určite nie je veľmi nápomocné. Nechajte ho, nech cíti všetky emócie, ktoré cítiť musí, a namiesto týchto „povzbudivých slov“ sa ho skúste radšej opýtať, čo môžete urobiť, aby ste mu pomohli.

#4 „Nemal si to urobiť.“

Vaše úmysly boli možno dobré a vy ste chceli tomu druhému iba povedať, že to, čo urobil, nebolo práve najrozumnejšie, no takýmito slovami privodíte ešte viac bolesti. Daný človek to vie už aj sám a jeho vlastné myšlienky sú dostatočným trestom. Nemusíte to ešte sťažovať.

#5 „Ospravedlňujem sa, ale…“

Ospravedlnenia, ktoré sú skutočné, by nikdy nemali prísť s nejakým „ale“. Priznajte si vinu a tam skončite. Ak za vaším ospravedlnením ešte poviete, čo všetko urobil ten druhý zle, potom sa to len ťažko bude považovať za ospravedlnenie a nie je pravdepodobné, že ho tá osoba príjme. Zapamätajte si, že naučiť sa ospravedlňovať je v živote veľmi dôležitou zručnosťou.

pexels.com

#6 „Kedy bude svadba?“

Ak ste nevideli daného človeka už dlhší čas, je ťažké odolať pokušeniu opýtať sa ho na všetky možné veci, teda aj na to, kedy sa chystá mať svadbu. No možno sa daný človek práve rozišiel s láskou svojho života, možno dokonca ani svadbu mať nechce. Čo tak sa namiesto toho opýtať na niečo iné?

#7 „Kedy plánuješ mať deti?“

Táto otázka je veľmi podobná tej predchádzajúcej. Tiež len danému človeku vyhadzuje na oči, aký by „mal byť“. Možno si hovoríte, že sú to pre ľudí bežné otázky, ktoré otvárajú bránu do konverzácie, no to neplatí pre každého.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov