Foto: pixabay.com

Slušnosť je dnes pre mnohých ľudí cudzím pojmom…

Oháňať sa ňou v každej druhej vete nestačí, dôležité je slušne sa aj správať. K tomu, samozrejme, patrí množstvo zásad či pravidiel a nechýba medzi nimi ani to, že niektoré otázky sa jednoducho nekladú. Ktoré sú to?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 6 vecí, ktoré sa vás slušný človek nikdy neopýta.

#1 “To je tvoja neter?”

Keď stretnete svojho známeho s niekým, koho nepoznáte, v žiadnom prípade sa nahlas nepokúšajte odhadnúť ich vzťah. Môže to byť jeho neter, sestra, kamarátka ale i nová partnerka. Ak to dotyčná osoba považuje za dôležité a vhodné, určite vám to prezradí aj sama – bez toho, aby ste sa pýtali. 

#2 “Ako dlho ste spolu?”

Opäť – muž a žena si spolu niekam pokojne môžu vyjsť aj vtedy, keď spolu netvoria pár. Ak teda nie ste presvedčení o tom, že to tak je, na túto vec sa určite nepýtajte. Obaja by sa totiž po tejto otázke mohli cítiť nepríjemne. 

pexels.com

#3 “Kedy budete mať dieťa?”

Táto otázka by pokojne mola byť na čele rebríčka hlúpych a neslušných otázok. Vedzte, že niektoré páry mať deti nemôžu, a či už tomu veríte alebo nie – niektoré ani nechú. Je to však ich najlepšie rozhodnutie a nikomu neprináleží súdiť ho. 

#4 “A to je naozajstné?”

Alebo obdoby: A bolelo to? A tie nechty sú tvoje vlastné? A čo mihalnice? A tie svaly máš z čoho? A to chodíš do solária?… Tieto a stovky ďalších, podobných otázok, patria takisto k témam, o ktorých sa nehovorí. Ak s vami niekto chce rozoberať svoj vzhľad, začne sám. Pýtať sa na takéto maximálne súkromné veci je naozaj vrcholne neslušné a robí to z vás skôr podivína. 

#5 “Prečo to robíš?”

Ak má niekto 5 psov, každý mesiac iné auto alebo nejaký extrémne drahý koníček, skutočne je to výhradne jeho vec. Každého robí šťastným niečo iné a vy to jednoducho musíte akceptovať. 

Photo by Murilo Folgosi from Pexels

#6 “Koľko to stálo?”

V našich končinách taktiež veľmi obľúbená, no zároveň veľmi netaktná otázka. Či už ide o nový dom, auto, notebook, telefón alebo oblečenie – je to naozaj veľmi nevhodné. Ak sa snažíte danú sumu zistiť napríklad preto, že si niečo podobné (alebo rovnaké) plánujete už dlhšie kúpiť, dotyčnej osobe to povedzte, a hneď sa na to pozrie inak ako na obyčajné vyzvedanie. 

Ako na takéto otázky reagovať? 

S niektorou z týchto otázok (alebo možno aj so všetkými) ste sa už určite stretli. Ako na ne reagovať? Možností máte viacero. Skvele fungujú napríklad tieto stratégie:

  • Nenápadne zmeňte tému (použite napr. techniku červeného sleďa).
  • Ponúknite strohú a nič nehovoriacu odpoveď. 
  • Úprimne povedzte, že kladenie takýchto otázok je neslušné a nie je celkom normálne. Mnohí ľudia  to totiž nevedia a hlúpe otázky kladú nevedomky – možno im pomôže, keď ich na to upozorníte. 
brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov