Foto: Photo by Rainier Ridao on Unsplash

Na to, aby ste sa ostatným zapáčili, máte len sedem sekúnd. Využite ich na maximum.

Vedci tvrdia, že na to, aby sme urobili dobrý prvý dojem, máme iba sedem sekúnd. Áno, čítate správne, človek už po prvých siedmych sekundách dokáže povedať, či sa mu páčite a má vás rád, alebo nie. Znie to naozaj neuveriteľne, pretože sedem sekúnd je veľmi krátka doba. Hovorí sa však, že šťastie praje pripraveným, takže buďte pripravení využiť každú z týchto siedmych sekúnd na úplné maximum.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako to dosiahnuť? Skúste týchto zopár trikov.

#1 Nezabúdajte na očný kontakt

Možno ste to počuli už z každej strany, ale je to tak – očný kontakt je kľúčový. Je totiž znamením dôvery, otvorenosti a čestnosti. Takže nabudúce, keď sa budete s niekým rozprávať, uistite sa, že sa mu pozeráte do očí. Samozrejme, na druhej strane to ani  veľmi nepreháňajte, chcete na daného človeka predsa zapôsobiť a nie ho vydesiť.

#2 Usmievajte sa

Majte na tvári úsmev vždy, keď sa zoznamujete s niekým novým. A nielen vtedy, celkovo sa viac usmievajte. Ľudia si pamätajú ľudí na základe toho, ako sa pri nich cítili a keď chcete, aby sa pri vás cítili naozaj dobre, potom z vás musí vyžarovať čosi pozitívne. Niekedy je to ťažké, to je pravda, ale jeden úsmev často dokáže aj nemožné.

unsplash.com

#3 Skromný pozdrav

Najjednoduchším, a aj napriek tomu často najprehliadanejším prvkom na urobenie skvelého dojmu je skromný pozdrav. Namiesto toho, aby ste začali konverzáciu už na pol ceste smerom k danej osobe – čo môže spôsobiť, že ľudia budú spochybňovať vašu úprimnosť – skúste začať skromným, nenápadným “Ahoj“. A nezabudnite to povedať s úsmevom.

#4 Dôležitá je aj vaša reč tela

Výskumy tvrdia, že na to, aby sme urobili prvý dojem, máme len sedem sekúnd. Takže musíte dbať na to, aby ste týchto prvotných sedem sekúnd využili naozaj na maximum a presvedčili toho druhého, že ste otvorení a dôveryhodní. Snažte sa mať preto aj takúto reč tela – môžete si rozopnúť bundu, nehrbte sa a neprekrižujte ruky.

#5 K danej osobe sa mierne nakloňte

Psychológia, ktorá stojí za rečou tela, je naozaj fascinujúca. Aj ten najmenší pohyb má totiž vplyv na celkový dojem. Ukážte teda druhej osobe, že o ňu máte skutočne záujem a jemne sa k nej nakloňte, keď rozpráva. Nechajte, nech sa ten druhý cíti, že je jedinou osobou v miestnosti, ktorú počúvate.

unsplash.com

#6 Buďte pozitívni

Pozitívnosť je naozaj veľmi nákazlivá a všetci by sme určite chceli mať vo svojom živote iba pozitívnych ľudí, v blízkosti ktorých sa cítime príjemne. Tak prečo by ste nemohli byť takým človekom aj vy? Snažte sa preto vyhýbať akýmkoľvek negatívnym témam či ohováraniu. Uvidíte, že nakoniec sa to vyplatí.

#7 Pamätajte si, že nie všetko sa točí okolo vás

Základná chyba, ktorej sa v strese z rozprávania sa s niekým novým ľahko dopúšťame, je to, že až príliš hovoríme o sebe. Namiesto toho, ak sa chcete niekomu zapáčiť alebo naňho zapôsobiť, skúste sa rozprávať o ňom. Pýtajte sa ho otázky, aktívne počúvajte a nechajte, nech rozpráva o sebe.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov