Foto: unsplash.com

Kedysi si ľudia museli takmer so všetkým poradiť sami.

Dnes však už nemusíte, existuje veľké množstvo odborníkov, ktorí vám dokážu pomôcť takmer v každej situácii. Patria medzi nich napríklad aj coachovia, ktorí sú čoraz viac žiadaní, aj keď o nich donedávna počul len málokto. Aj keď to nie sú terapeuti, dokážu poradiť, ako efektívne zvládať väčšie či menšie životné prekážky. Čo by vám teda taký coach poradil?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nastavte si budík

Vedeli ste, že budík je skvelým pomocníkom nie len na ráno? Predstavte si, že potrebujete urobiť niečo dôležité, no akosi sa k tomu nedokážete dokopať. Napríklad také veľké upratovanie. Máte pocit, že by vám to zabralo celú večnosť? Zamyslite sa nad tým, koľko času by ste chceli upratovaniu venovať v daný deň. Ak to je napríklad 15 minút, nastavte si budík na 15 minút. Ak budete nejakú činnosť robiť po kúskoch každý deň, bude to oveľa znesiteľnejšie, ako keby ste tomu mali venovať niekoľko hodín nárazovo.

Hneď ráno zívajte a naťahujte sa

Väčšina z nás po zvonení budíka vylezie z postele a ide sa pripraviť na ďalší deň. Coachovia však odporúčajú dopriať si ešte dve minútky času a poriadne sa ponaťahovať. Rozprúdite tak krv v končatinách a bude sa vám z rána fungovať aspoň o niečo lepšie.

Úplatok

Potrebujete urobiť ešte jedno zadanie, vôbec sa však neviete motivovať? Možno pomôže menší úplatok. Nehovoríme však o uplácaní zamestnávateľa či učiteľa. Stanovte si časový limit a odmenu, ktorú dostanete, keď ho splníte. Či už si doprajete masáž, tabuľku čokolády, alebo si za odmenu pozriete dobrý film.

Foto: unsplash

Citát

Možno ste už v nejakom filme videli, ako si hlavný hrdina oblepil kuchyňu či zrkadlo v kúpeľni motivačnými citátmi. Verte či nie, má to svoj význam. Nemusíte sa nad tým citátom každý deň zamýšľať, stačí, ak ho máte na očiach. Budete prekvapení, do akej miery dokáže ovplyvniť váš život.

Pochváľte sa

Tiež si píšete všetky povinnosti do diára? Coachovia odporúčajú pridať k nim aj svoje úspechy. Oslávte každý jeden úspech a tešte sa z neho, ako z tých veľkých. Každý deň si zaslúžite aspoň trochu uznania.

Sila voľby

Občas máme všetci pocit bezmocnosti, mali by ste však vedieť, že to, ako sa rozhodnete, má nesmiernu moc. Nech sa deje čokoľvek, vždy máte vo svojich rukách moc rozhodnúť sa.

Buďte k sebe láskaví

Iste aj vám sa občas stane, že sa vaše myšlienky uberú negatívnym smerom a máte pocit, akoby vám niekto navrával, že nič nezvládnete, že ste slabí a určite všetko zle dopadne. Týmto javom sa zaoberali psychológovia už desaťročia a ukázalo sa, že efektívne je tento hlas jednoducho utlmiť a obrátiť ho na pozitívne myšlienky. Buďte k sebe láskaví, posmeľujte sa a dôverujte si.

Čo s pocitmi?

Niekedy sa zdá, že emócie sú tie najmenej praktická vec na svete, najmä keď ich nedokážeme ovládnuť. Coachovia odporúčajú nesúdiť sa za to, jednoducho emócie akceptujte a prevezmite za ne zodpovednosť. Zmeňte veci, ktoré zmeniť môžete a netrápte sa nad tým, čo zmeniť nedokážete.

Odpojte sa

Žijeme v dobe, kedy sociálne siete hýbu svetom, no verte, že to najlepšie, čo môžete urobiť, je občas sa na nejaký čas jednoducho odpojiť. Neprídete o nič mimoriadne a dobijete si batérie oveľa efektívnejšie, ako scrollovaním na Facebooku. Neznamená to, že máte ísť na týždeň do divočiny bez elektriny. Sami si stanovte toľko času offline, koľko vám najviac vyhovuje.

Foto: unsplash

Buďte občas sebeckí

Sebeckosť sa väčšinou považuje za negatívnu vlastnosť, môže však byť aj prospešná. Napríklad, vo vzťahu je dôležité občas myslieť najprv na vlastné blaho. Predstavte si napríklad, že vás blízki žiadajú o niečo, čo je vám však vrcholne nepríjemné. Zamyslite sa, či by v takom prípade nebolo lepšie tentoraz uprednostniť vlastné potreby. Byť občas sebecký je užitočné najmä v prípade, ak sa vo vašom okolí pohybujú ľudia, ktorí radi zneužijú dobrosrdečnosť a ochotu.

Doprajte si čas na rozhodovanie

Mnohí z nás jednoducho nedokážu povedať nie a kývnu takmer na všetko, aj keď je to nepríjemné. Nemusí to tak však byť. Zároveň ale nemusíte všetko odmietať, stačí, ak si doprajete trochu času na premyslenie.

Požiadajte o pomoc

Aj keď to znie banálne, požiadať druhého človeka o pomoc môže byť niekedy skutočne náročné. Nikto však nemusí všetky problémy sveta riešiť sám a ak občas požiadate o pomoc, nesmierne si uľahčíte život.

Čo myslíte, majú coachovia pravdu?

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov