Prečo jeden vzťah trvá dlhšie než ten druhý?

Prečo jeden trvá až do konca života a druhý sa rozpadne po niekoľkých dňoch? Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo môže byť tou tajnou prísadou do receptu nazývaného aj úspešný vzťah? Aké sú tie základné veci, ktoré odlišujú tie najúspešnejšie a dlhotrvajúce vzťahy od všetkých ostatných? Ak to naozaj chcete vedieť, odborníci to už dávno preskúmali za vás a tu je ich odpoveď.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Schopnosť páru cítiť vzájomné empatiu

Prvým rysom, o ktorom odborníci tvrdia, že vo výraznej miere prispieva k dlhotrvajúcemu a úspešnému vzťahu, je schopnosť páru cítiť vzájomnú empatiu. Empatia je v podstate schopnosť obuť si topánky toho druhého, len aby ste sa snažili pochopiť to, čo cíti. A niekedy je to aj o tom, že tomu síce nikdy nebudete rozumieť a nebudete to chápať, ale aj napriek tomu to celé zoberiete s láskavosťou a porozumením.

Práve empatia sa vo vzťahu stáva tým dôležitým spojením medzi vami a vaším partnerom. Pretože ak empatia chýba, alebo je iba jednostranná, môže to viesť k ťažkostiam, nezhodám a vzájomnému neporozumeniu. Ak totiž partner chápe – alebo sa aspoň snaží pochopiť toho druhého, potom niečo ako hádky nemajú žiadnu šancu.

#2 Schopnosť kontrolovať si svoje emócie počas vysoko stresovej situácie

unsplash.com

Ako to čo najjednoduchšie vysvetliť? Tak napríklad, u párov, ktoré sa hádajú kvôli peniazom, je podľa odborníkov oveľa pravdepodobnejšie, že sa rozídu. Prečo je to tak? Jedna teória tvrdí, že keď pridáte stres z peňazí do už existujúceho krehkého vzťahu, obaja partneri radšej zo vzťahu odídu a poriadne buchnú dverami, pretože sa budú chcieť s týmito peňažnými problémami vysporiadať každý sám.

Ak by však nekonali s horúcou hlavou, prišli by na to, že pokojné jednanie a dobrá komunikácia sú veci, ktoré predurčujú to, že problém sa vyrieši. Takže, namiesto toho, aby ste neustále po sebe kričali a obviňovali sa, skúste v prvom rade vychladnúť. A potom, keď budete mať čistú myseľ, uvidíte, že žiaden problém nie je dostatočne veľký na to, aby ho dvaja – ak spolupracujete, nezvládli.

#3 Schopnosť uvedomovať si, že všetko spočíva v detailoch

A nie len tak hocijakých. Ak chcete mať šťastný a úspešný vzťah, potom aj tieto detaily musia byť pozitívne. O čom to tu vlastne hovoríme? Hovoríme o zmysle pre humor a smiechu vášho partnera, ktorý sa nesie celým domom a úplne ho rozžiari. Hovoríme tu o každom jednom „ďakujem“ a „prosím“, ktoré vo vzťahu padnú, pretože slová majú na nás obrovský vplyv. Hovoríme tu o každej splnenej prosbe, puse na čelo, úsmeve, utretom riade, vymenenej žiarovke a otvorenej fľaške zaváraných uhoriek.

Hovoríme tu predovšetkým o tom, že snaha vychádza z oboch partnerov. Aj jeden aj druhý sa snaží toho druhého pochopiť, povzbudiť, rozveseliť alebo urobiť niečo, čím ho určite poteší. Pretože celý svet, aj všetko okolo nás, je postavené na tých detailoch.

unsplash.com

Pozri aj: Toto je 5 právd o láske, ktorými by sa mala riadiť každá žena

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov