Dnes vám ukážeme, že závislými sa môžete stať skutočne na všeličom...

Mala som spolužiačku, ktorá bola doslova závislá na balzame. Každých 10 minút si ho nanášala na pery, nedbajúc na zákaz učiteľov. Ak ste zvedaví, na čom všetkom dokážu ľudia fičať, prečítajte si 25 tých najbizarnejších závislostí, ktoré naozaj existujú!

Článok pokračuje pod videom ↓

Na začiatku je však dôležité poznamenať, že závislosti sú prejavom psychického ochorenia. A aj keď niektoré z nich nám vyvolajú úsmev na tvári, pre toho, čo s nimi bojuje, je to hotové utrpenie. Viete si predstaviť ten stres, keď vám niekto zakáže piť vlastný moč? A pritom vy ste na ňom doslova závislí!

#1 Pitie ľudskej krvi

Julia Caples z Pensylvánie by si rozumela s našou Báthoryčkou. Už 30 rokov každý deň pije ľudskú krv. Tvrdí, že jej dodáva krásu a energiu. Na druhej strane, aspoň nie je anemická… Ale teraz vážne. Nechceli by ste to zažiť. Priónov syndróm nie je žart. PS: Zaujímalo by ma, odkiaľ má toľko krvi…

#2 Nakupovanie

Nie, nehláste sa tie, čo ste si tento týždeň kúpili štvrté lodičky a vôbec sa necítite vinné. Alebo radšej dajte ruku hore! Trpíte ochorením, ktoré sa volá oniománia. Ako sa to prejavuje? Keď idete na účte do mínusu, len aby ste mali ďalšiu prebytočnú kabelku, majte sa na pozore. Ste pravdepodobne neistá a prehnaným nakupovaním tento pocit zakrývate.

pixabay.com

#3 Závislosť od cvičenia

Tu sa nejedná pravdepodobne o ten najhorší prípad, no aj z cvičenia sa môže stať posadnutosť. Ak nedokážete myslieť na nič iné, len na to, kedy si dáte poriadne „do tela,“ ste najlepším kandidátom na túto závislosť. Štatistiky hovoria, že s ňou bojuje približne 10% vrcholových športovcov.

#4 Solárium

Prehnané milovníčky „umelohmotného“ opálenia urobia všetko na svete, aby mali hnedú pokožku. Nevadí im, ak v štyridsiatke vyzerajú na šesťdesiat. Tu však ide sranda bokom. Vedľajším efektom prehnaného pobytu v soláriu býva rakovina.

pixabay.com

#5 Pitie vlastného moču

Mala som frajera, ktorý považoval vlastný moč za najlepší a najlacnejší kozmetický prostriedok. To, čo robil, radšej nebudem rozvíjať. Pokazilo by vám to chuť do jedla. Táto závislosť však skutočne existuje.

#6 Trhanie vlasov

Kompulzívne trhanie vlasov sa odborne nazýva trichotillománia. Pacient trpiaci týmto ochorením má nutkavú potrebu trhať si vlasy, obočie, mihalnice či chlpy. Nevadí mu ani to, že je to bolestivé. Život s touto chorobou veru nie je jednoduchý. Podľa viacerých odborníkov je to prejav úzkosti.

#7 Klystír kávou

Ak ste si to doteraz nedokázali predstaviť, ani sa o to nepokúšajte. Len pre informáciu, kávu neprijímate štandardným spôsobom, ale cez otvor, ktorý drvivou väčšinu slúži na vylučovanie. Známy je prípad páru z Floridy, ktorý v roku 2013 denne strávili takmer 5 hodín kávovým klystírom. Paradoxné je, že Tina v živote nevypila ani šálku kávy. Asi jej zachutila trocha iným spôsobom.

pixabay.com

#8 Hranie videohier

Alebo hier na telefóne či počítači. Nezáleží na zariadení, dôležitý je výsledok. Absolútna strata času, záujmov a priateľov. Ak si myslíte, že sa týka len ľudí pod 30, mýlite sa. A ako ju spoznáte? Keď ste ponorení do virtuálneho sveta, zabudnete na spánok, jedlo či iné fyziologické potreby.

#9 Piercing

Piercing je fajn. Ale všetko s mierou. Ak si doprajete toľko ozdôb, že vás kvôli nim nespozná ani vlastná babička, zaváňa to závislosťou. Všetko s mierou. A pri ozdobách to platí tiež.

pixabay.com

#10 Jedenie skla

Sama si to neviem dobre predstaviť. Človek musí mať poriadne vysoký prah bolesti, keď sa dá na takúto závislosť. Toto ochorenie sa odborne nazýva hyalofágia. Ľudia tak volajú o pomoc a očividne im nevadí „pár“ zranení.

#11 Konzumácia nečistôt

Konzumácia nečistôt je vlastne forma ochorenia, ktoré sa nazýva Pica (príp. pika) syndróm. Zahŕňa ľudí, ktorí konzumujú veci nepotravinového charakteru. Konzumácia špiny  je však pre niektoré kultúry úplne normálna, no s množstvom skonzumovaných „odpadkov“ to rozhodne netreba preháňať.

#12 Konzumácia mydla či čistiacich prostriedkov

A máme tu niečo pre milovníkov rozprávky O psíčkovi a mačičke. Pamätáte sa, ako papali mydlo? Ale keď sa na to pozrieme reálne, čistiť si vnútornosti mydlom či pracím práškom je životu nebezpečné. Veď to je samá chémia… Vo svete je však viacero prípadov tejto závislosti. Mnohé však skončili tragicky.

#13 Cmúľanie prstov

U detí je to pochopiteľné, no sem-tam sa to prejavuje aj u dospelých. Okrem toho, že je to nepekný zlozvyk, môže so sebou priniesť viacero nepríjemností. Medzi nimi aj pokazený, krivý chrup.

#14 Online stávkovanie

Vyzerá to ako nevinná zábava. Môžu za to aj vyskakujúce reklamy. No v skutočnosti je to pasca, z ktorej sa len veľmi ťažko dostáva. Nevinná hra sa končí vtedy, keď začnete vyťahovať kreditku.

pixabay.com

#15 Závislosť od rozchodov

Verili by ste, že niekomu spôsobí väčšiu radosť rozchod, než samotný vzťah? Naozaj sú ľudia, ktorí sú od rozchodov závislí. Možno aj preto sa každý týždeň rozchádzajú so svojimi partnermi.

#16 Nadmerná konzumácia cukru a sladkostí

Veľká kopa veľa pýta. A čím viac si sladkostí doprajete, tým viac po nich v skutočnosti túžite. Veď ako sa vraví, s jedlom rastie chuť. A na vaše zdravie to má aj iné dôsledky než rastúce číslo na váhe. Únava a podráždenosť sú len niektoré z nich.

pixabay.com

#17 Konzumácia kriedy

Táto závislosť tiež patrí do skupiny závislostí označovaných ako Pika syndróm. Ako sa však dá predpokladať, ani krieda nemá na náš tráviaci systém práve najpozitívnejší účinok.

#18 Bodybuilding

Ak vám nezáleží na ničom inom, než na tom, aby sa z vás stala hora svalov, blahoželáme vám. Trpíte bigorexiou. Ide však o vážnu psychologickú poruchu, ktorá vám veľa šťastia do života určite neprinesie.

pixabay.com

#19 Počúvanie heavy metalu

Vo Švédsku  si jeden metalista, Roger Tullgren, poriadne zavaril. Nemohol totiž to existovať bez heavy metalu. V súčastnosti dostáva čiastočný invalidný dôchodok, pretože dokáže pracovať len určitý čas. Zvyšok musí venovať heavy metalu.

#20 Plastické operácie

Už nemusíme pre príklady chodiť do „júesej“. Stačí nám naša milovaná rodná hruda. Aj na nej je dostatok kreatúr, ktoré si nevedia predstaviť svoj život bez plastiky. Treba ich však len úprimne ľutovať. Nemáme im čo závidieť, však?

#21 Závislosť od spreju do nosa

Závislý si myslí, že sa bez tejto pomôcky zadusí. Preto si do nosa prehnane aplikuje rôzne nosné spreje alebo si ho často preplachuje morskou soľou. Títo ľudia dúfajú, že budú mať pod kontrolou svoju alergiu, ale v skutočnosti nad nimi vyhráva závislosť.

#22 Jedenie cigaretových ohorkov

U detí sa to občas pritrafí, no aj toto je závislosť, cez ktorú vám môže pomôcť preniesť sa dobrý psychológ či psychoterapeut.

pixabay.com

#23 Omietka

Detí často siahnu po omietke, vraví sa, že si tak dopĺňajú vápnik. Tento zlozvyk však zvykne trápiť aj tehotné ženy. Určite máte v okolí niekoho, kto aspoň raz v živote skúsil, ako chutí omietka… Či?

#24 Práca

Ak svoju prácu milujete, no stala sa vám hlavnou prioritou života, vitajte v klube workoholikov. Tí nikdy nevedia odísť z práce, myslia len na ňu, bez nej sa cítia stratení. I keď môžu mať pocit, že ich vnútorne napĺňa, opak je pravdou. Za dverami ich môže čakať absolútne vyhorenie.

pixabay.com

#25 Sociálne siete

To najlepšie na koniec. Táto závislosť sa síce najviac prejavuje u mladej generácie, ale ani tá stredná nie je výnimkou. Priznajte sa, koľkokrát za deň skontrolujete, čo je nové na Facebooku? Ak neviete žiť bez internetu, je na čase sa na chvíľu nad sebou zamyslieť. Veď náš svet nemá byť zameraný len na virtuálnu realitu. To by bola škoda, však?

Pozri aj: Nešťastných ľudí charakterizuje týchto 12 zlozvykov. Ak ich máte, zbavte sa ich čím skôr

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov