Temná noc duše či existenčná kríza je nepríjemná a niekedy bolestivá fáza, ktorá nás však zmení.

Temná noc duše je termín, ktorý označuje proces na ceste za očistením. Môže byť bolestivý alebo oslobodzujúci, všetko to záleží len na našom postoji k danej veci. Spolu s ním je spojená aj existenčná kríza, teda vnútorná bitka, pri ktorej sa nám úplne mení základ celej našej existencie. Takéto obdobie v živote rozhodne nie je jednoduché a je to jeden obrovský boj, no pamätajte si, vyjdete z neho ako víťaz.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prežívate toto obdobie aj vy? Ak sa nájdete v týchto znakoch, potom asi áno.

#1 Ste zmätení, pretože si myslíte, že „by ste mali byť“ šťastní

Ale vtip je v tom, že nie ste. Vaše predstavy o tom, na čom záleží sa rúcajú a tá časť vás, ktorá predtým chcela robiť všetky tie veci prinášajúce šťastie do vášho života, zrazu akoby pomaly mizla.

#2 Začínate vo svojom živote robiť „očisty“

Pretože máte pocit, že len takáto očista vám dokáže pomôcť. Robíte veľké poriadky, meníte stravu, spôsob života, jednoducho všetko.

#3 Cítite sa stratene

Nadobudli ste pocit, akoby všetko, podľa čoho ste doteraz žili, prestalo dávať zmysel a vy ste stratení vo svojom vlastnom živote. Možno dokonca máte pocit, že ste sa zasekli na jednom mieste a neviete, ako sa z neho dostať preč.

#4 Už nechcete na ľudí zapôsobiť. Túžite skôr po spojení s nimi

Uvedomujete si, že existujú dva spôsoby interakcie s ľuďmi. Môžete ich buď zaujať alebo sa s nimi reálne spojiť. Prichádzate však na to, že snaha o skvelý dojem vám v konečnom dôsledku nič nedá a zanechá vás prázdneho. Preto prahnete viac po skutočnom spojení a prepojení.

unsplash.com

#5 Začínate sa zamýšľať aj nad duchovnými otázkami

V čase krízy často prichádza na rad aj viera. Začínate si uvedomovať, že všetko, čomu ste doteraz verili, je v skutočnosti inak a nad duchovnými otázkami sa zamýšľate čoraz viac.

#6 Čoraz viac spomínate na minulosť

Pekné spomienky z detstva či mladosti, prvý frajer, spoločný výlet s kamarátmi. Minulosť si v hlave prehrávate čoraz viac a viac. Je to najmä kvôli tomu, aké pocity vo vás tieto hrejivé spomienky vyvolávajú.

#7 Prepisujete vo svojej hlave definíciu „úspechu“

Úspech je pre vás zrazu niečím úplne iným. Zisťujete, že celý život sa za niečím ženiete, no v skutočnosti to ani nechcete. A tak pomaly prichádzate na to, na čom skutočne záleží.

#8 Znovu v sebe objavujete dieťa

Ak máte chuť zahrať si nejakú hru či urobiť niečo hlúpe a detinské, potom to urobíte. Pomaly, ale určite v sebe objavujete to hravé dieťa, ktoré milovalo smiať sa a objavovať svet.

#9 Pomaly si začínate uvedomovať, že každý má svoje vlastné problémy

Začínate vidieť to, že každý z nás má kríž, ktorý si musí niesť. A začínate vidieť aj to, že nie je dôležité starať sa o problémy ostatných. Dôležité je prekonať tie svoje.

#10 Niekedy máte iracionálne predstavy

Tým, že celý svet sa okolo vás mení, môžu vás napádať aj rôzne strašidelné či hrôzostrašné predstavy a scenáre, o ktorých by sa vám za normálnych okolností ani nesnívalo.

#11 Vaše city sú intenzívnejšie

Možno máte zrazu pocit, že ste akýsi citlivejší na všetko, čo sa okolo vás deje. Rýchlejšie sa dokážete nadchnúť, ale aj naštvať. Rozosmiať, ale aj rozplakať. Vaše emócie sú jednoducho vyburcované na maximum.

#12 Niekedy máte dokonca pocit, akoby ste trpeli

Môžu na vás prísť tie obdobia, kedy máte jednoducho pocit, že celý svet sa otočil proti vám. Môžete sa cítiť ako v klietke, môžete cítiť utrpenie a bolesť.

unsplash.com

#13 Zabrať dostáva aj váš spánok

Nespíte pokojne. V jeden deň vám stačí niekoľko hodín, kdežto v druhý by ste najradšej prespali kľudne aj celý týždeň.

#14 Vo vašom živote je až príliš veľa „náhod“, ktorým však nedávate šancu

Náhody neexistujú. Takže všetky tie „znamenia“, alebo ako to radi nazývate, „náhody“, sa vám snažia niečo povedať. Neignorujte ich. Dajte im konečne šancu. Pretože oni vás dovedú na tú správnu cestu.

#15 Máte pocit, že niečo sa musí zmeniť

Akoby vám vaše vlastné telo bolo tesné. Zrazu cítite, že do vášho života musí prísť zmena. Cítite, že ak sa chcete posunúť ďalej, niečo sa musí zmeniť. Jednoduchá rada: nebojte sa toho a kráčajte tejto zmene v ústrety.

#16 Učíte sa nové veci aj o sebe

Zrazu máte priestor na spoznávanie samého seba. Na zistenie toho, čo máte radi a čo nie, na naučenie sa nových vecí o sebe, ktoré ste predtým ani netušili.

#17 Hľadáte spôsoby, ako sa zahojiť

Myslíte si totiž, že ste zlomení. Myslíte si, že sa potrebujete opraviť. Že sa potrebujete v prvom rade zahojiť. A hľadáte všemožné spôsoby, ako to urobiť.

#18 Pýtate sa samého seba, či to má vôbec význam

A potom sa pýtate samého seba, či to bude stáť za to. Či vám to nejak pomôže. A ako vám to pomôže. Ale vedzte, že áno, stojí to za to. Stojí to za to, trochu o seba zabojovať.

unsplash.com

Pozri aj: Myslíte si, že za naše nešťastie či šťastie sú zodpovední ľudia okolo nás? Tento príbeh zmení váš názor (a možno i život)

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov