Možno to znie kruto, ale keď vás vystihuje týchto 11 znakov, aj vy pravdepodobne patríte medzi egoistov.

Môže byť ťažké nájsť hranicu medzi tým, čo ešte nie je alebo čo už je  považované za egoistické správanie. Existuje však niekoľko znakov, ktoré by vám mohli napovedať, že aj vy ste egoistická osoba. Hoci je to niečo, čo zrejme nechcete počuť, rozpoznanie  týchto chýb vám môže pomôcť prijať správne kroky na zlepšenie vašich vzťahov, či na „uzemnenie“ sebavedomia. Hoci psychológovia nemajú presnú poučku na to, čo to egoizmus presne je, rysy sú veľmi podobné narcistom. Čím sa teda vyznačujú egoistickí ľudia? 

Ako zistíte, že ste egoista?

Materiálne veci majú pre vás väčšiu hodnotu, než čokoľvek iné

Hoci oblečenie, drahá elektronika či autá sú úžasné, v živote by u nás nemali materiálne veci a peniaze hrať hlavnú rolu. Najdôležitejšie veci sú predsa tie, ktoré si nikde nekúpite, ako napríklad láska, zdravie, rodina či priateľstvo.

Neustále sa na niečo sťažujete

Psychológovia tvrdia, že sťažovanie sa posilňuje ego. Ak pravidelne ohovárate, kritizujete či sa na niečo sťažujete, je veľmi pravdepodobné, že ego sa kŕmi samo a rastie.

Máte tendenciu prerušovať ostatných

Nenecháte ľudí dokončiť ich myšlienky, pretože to, čo chcete povedať vy, je niečo väčšie a lepšie. No podľa psychológov je to skôr opačne. Zlozvyk prerušovať ostatných máme preto, že sa obávame, že povedia niečo inteligentnejšie a dôležitejšie.

pexels.com

Máte v rukách moc

Je pravda, že nie všetci ľudia na mocných pozíciach sú egoistickí, ale tí, ktorí majú veľké ego, si vyžadujú neustálu pozornosť a vo svojich rukách chcú mať ešte väčšiu kontrolu.

Hovoríte príliš nahlas

Zvýšenie hlasu je nástroj, ktorý môžete použiť na to, aby vám ľudia venovali pozornosť. Možno máte tendenciu hovoriť nahlas a rýchlo gestikulovať, aby ste odvrátili pozornosť od pravdy, pretože to, čo hovoríte alebo robíte, nemá žiadnu podstatu. Ste len závislí na význame vašej dôležitosti.

Neradi prehrávate

Dobre, povedzme si úprimne, kto rád prehráva? Asi nikto. Ale ak patríte k egoistom, pravdepodobne budete podvádzať, klamať a robiť všetko preto, aby bola výhra na vašej strane. Pretože ak náhodou prehráte, potvrdí to jeden z vašich najväčších strachov: byť horší.

Milujete byť stredobodom pozornosti

Na večierkoch chcete, aby sa všetci zamerali na vás. Nepočúvate a nepamätáte si to, čo hovoria ostatní, pretože ste príliš zaneprázdnení rozmýšľaním o sebe.

unsplash.com

Vždy si prisvojujete zásluhy za úspech

Za všetky úspechy si pripisujete zásluhy a naopak, všetky chyby zvaľujete na ostatných. Za každé zlyhanie môže zlý manažment, smola či neschopnosť ostatných.

Uznávate len svoj názor

Egoistickí ľudia neberú do úvahy názory iných a často sú presvedčení, že iba ten ich pohľad na vec je ten správny.

Neprejavujete vďačnosť

Ak beriete ostatných za samozrejmosť a nevyjadrujete vďačnosť, môže to byť ďalší zo znakov egoizmu. Egoistickí ľudia často cítia, že sú lepší ako ostatní, a preto necítia potrebu ďakovať iným za ich pomoc.

Trávite čas s egoistickými ľuďmi

Vaše ego potrebuje vždy povzbudiť, takže väčšinou trávite čas s takými ľuďmi, ktorý vám ho dokážu pozdvihnúť. Veď, viete ako sa hovorí, vrana k vrane sadá… a egoista egoistov hľadá.

unsplash.com

Pozri aj: TEST: Vec, ktorú uvidíte na tomto obrázku ako prvú vám prezradí, s čím v skutočnosti bojujete

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov