Dickensovo dokončenie románu zo záhrobia, nezvyčajné (po)tvory či desivá koncentrácia samovrážd. Aj to je indíciou k tomu, že medzi nebom a zemou niečo možno naozaj existuje...

Žijeme v dobe, kedy sa nazdávame, že všetko má nejakú logickú príčinu. No niekedy si môžeme namáhať mozog, ako len chceme, no nakoniec musíme priznať, že to, čo sa deje, nemá nič spoločné s bežnou realitou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prinášame vám 10 najväčších záhad, na ktoré dodnes nepoznáme jednoznačnú odpoveď.

#1 Charles Dickens dopísal román z hrobu

Kto by nepoznal tohto skvelého autora? V literárnom svete po sebe zanechal nezmazateľnú stopu. Zomrel ako 58-ročný, no jeho posledné dielo, Tajomnstvo Edwina Drooda – román s mystérioznými prvkami, však ostalo nedokončené. Pokúšalo sa ho dokončiť viacero autorov, vrátane Charlesa Dickensa Juniora, no žiadna verzia sa u verejnosti nestretla s pochopením.

Až Thomas James, tlačiar kníh vo Vermonte, tento román dokončil. Vraj ho Charlesov duch zavolal k svojmu hrobu a nadiktoval mu koniec príbehu. Kniha mala v USA celkom veľký úspech, v Anglicku ju však ľudia prijali s menším nadšením. Za zmienku však stojí aj fakt, že Thomas okrem tejto jedinej knihy už nikdy nenapísal žiadnu inú.

listverse.com

#2 Most samovrahov

Skok z mosta je, žiaľ, veľmi často využívanou samovražednou technikou. Jeden z najznámejších mostov, kde k týmto činom dochádza, je Golden Gate, ktorý nájdeme v San Franciscu. Drží však smutný rekord. Celkovo z neho skočilo viac ako 2 000 ľudí, pričom najviac ich bolo auguste 2013 – za mesiac ich tu ukončilo svoj život až 10. Aj Colorado Street Bridge v Pasadene, ktorý bol postavený v roku 1913, má na svedomí viacero smutných odchodov. Z niektorých z nich vám naskočí husia koža.

1.mája 1937 jedna zúfalá matka hodila najprv cez zábradlie svoje dieťa a hneď za ním skočila aj ona. Dievčatku sa našťastie podarilo zachrániť, pretože dopadlo na vetvy stromu, no mama také šťastie nemala. Vraví sa však, že po moste chodí duch nejakého čudáka, ktorý vyslovene pobáda k samovražde aj ľudí, ktorí to nikdy nemali v úmysle urobiť.

Hans van Riet

#3 Záhada divochov Maerov

Počuli ste o kmeni Maorov? Tento bojovný kmeň je známy špeciálnym tetovaním tváre a kanibalizmom. Vraj sa neboja naozaj ničoho. Kmeň údajne pochádza zo zvláštnej rasy, ktorú nazývali Maero. Boli to akýsi poloľudia, divosi, ktorí žili hlboko v lese a medzi ľuďmi sa objavili len raz za čas. Vraj sa živili surovým mäsom, takže ľudia neboli príliš nadšení, keď ich stretli. Vraví sa, že mužovi, ktorý sa volal Tukoio, sa podarilo premôcť obávaného divocha z tohto kmeňa. Zabil ho, od tela mu oddelil všetky končatiny, no keď sa vrátil s ostatnými mužmi po jeho ostatky, nejakým zázrakom boli ruky a nohy opäť na svojom mieste.

Andrew Turner

#4 Antropomorfné žaby

Žaby sa bojí asi málokto z nás. No keby sme stretli žabu, ktorá meria takmer meter, asi by nám to nebolo celkom jedno, však? Vraví sa, že v Lovelande v štáte Ohio sa potulovali práve takéto sympatické stvorenia. Ľudia, ktorí ich videli, rýchlo vzali nohy na plecia a veru niet sa čomu čudovať. Vraj boli vysoké, celé zvráskavené a na prstoch nôh a rúk im nechýbala plávajúca blana. No do učebníc biológie sa aj tak nedostali. Škoda.

listverse.com

#5 Záhada Blue Hole

V New Jersey sa nachádza zvláštny prírodný úkaz, ktorý vedci nevedia až tak celkom vysvetliť. Predstavte si more. Všade samá voda, sem-tam nejaký kamienok, všetko tak, ako má byť. Až na jednu zvláštnosť. Je ňou modrá diera. Okolo priezračnej, azúrovo modrej vody, sa nachádza zeleno-hnedá voda. To, prečo je tomu tak, sa vedcom nepodarilo vysvetliť dodnes. S modrou jamou sa však spájajú aj rôzne legendy. Vraj každého, kto sa k nej priblíži, čaká nešťastie. Ktovie, čo je na tom pravdy…

listverse.com

#6 Kto by sa bál strašidiel?

Strašidlá majú aj v Japonsku. Konkrétne v dome japonského premiéra žili údajne aj neviditeľní obyvatelia. Sídlo Kotei bolo postavené v roku 1929, pričom premiérova manželka sa sústavne sťažovala na čudesné veci, ktoré sa diali v dome. „Nepáči sa mi tu. Myslím, že tu žijú duchovia,“ vyjadrila sa. A to, že v luxusnom sídle nežijú len obyvatelia z mäsa a kostí, potvrdilo viacero svedkov. Legenda tvrdí, že sídlo Kotei stojí na bývalom bojisku. Možno práve preto v záhrade videli prechádzať sa duchov vojakov…

Chatham House

#7 Nešťastie nechodí po horách ale po ľuďoch

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna pivovarnícka rodina. Volali sa Lempovci a varili vynikajúce nemecké pivo. A očividne im niekto poriadne závidel. Po Občianskej vojne sa dostal do vedenia William J. Lemp. Ako to už býva, rodina neostala pri jednom dieťati. Mali ich viacero, no otec si obľúbil Fredericka, ktorý mal zdediť rodinný podnik. No jeho obľúbenec zomrel na zlyhanie srdca ešte pred tridsiatkou.

Otca tak zasiahla smrť milovaného syna, že sa mu prudko zhoršil zdravotný stav. Prvého januára zomrel Williamov najlepší priateľ, Frederick Pabst. O mesiac neskôr zdrvený William spáchal samovraždu – zastrelil sa v pivovare. Ani jeho ďalší syn, William Billy Lemp, nežil oveľa dlhšie, tiež spáchal samovraždu. Williamova dcéra Elsa, ktorá trpela depresiou, sa kvôli problémom v manželstve taktiež onedlho strelila do srdca.

S pivovarom to aj vďaka prohibícii išlo dolu vodou. Na rodinu sa zosypala kliatba samovrážd. Poslednou obeťou bol 77-ročný Charles Lemp, brat zakladateľa. Po sebe nechal list na rozlúčku: „V prípade, že ma nájdete mŕtveho, nedávajte to za vinu nikomu, len mne.“ No otázka ostáva stále otvorená – čo za démonov postihlo celú rodinu?

MattHucke

#8 Desivé cintoríny v Pensylvánii

Staré cintoríny sú desivé samé o sebe. No jeden, ktorý sa nachádza v Catawisse v Pensylvánii, má určitý tajomný bonus navyše. Nájdeme v ňom tri hroby žien, ktoré zomreli krátko po sebe v júni 1852. Všetky tri majú železnú klietku. Aký to má význam? Predpokladalo sa, že v hroboch ležia telá upíriek, ktoré v noci vyliezali z hrobov a pili ľuďom krv. A preto sa rozhodli urobiť príslušné opatrenie. No, ktovie, čo v skutočnosti pripravilo o život tri mladé ženy. Možno má v tom prsty aj obyčajná ľudská hlúposť…

Postdlf

#9 Beštia Exmoor

Ľudská myseľ je veľmi domýšľavá a niekedy dokáže uveriť aj tomu, čo vlastne neexistuje. Veď koľkokrát nám obyčajná haluz v lese pripomína krvilačnú beštiu? Presne to sa stalo aj na Britských ostrovoch. Verilo sa, že po nich chodí hrozná beštia – Exmoor, niečo medzi mačkou a obrovským levom, ktorá kántri hospodársky dobytok. Vraj sa uchovalo aj zopár fotografií, ktoré majú potvrdiť existenciu tejto príšery, no sú také zrnité, že musí zapracovať len fantázia.

listverse.com

#10 Zázračné schodisko kaplnky v Lorette

Náboženské zázraky priťahujú pozornosť miliónov ľudí na celom svete. Počuli ste už o zázraku, ktorý sa stal v Loretánskej kaplnke v Santa Fé? Pri rekonštrukcii kaplnky tesári zabudli na jeden malý detail – zabudli postaviť schodisko, ktoré by viedlo na chór vo výške približne 6 metrov. A keďže mníšky nemali peniaze, modlili sa k Jozefovi – patrónovi tesárov. A čuduj sa svete, po deviatich dňoch úpenlivých modlitieb sa stal zázrak. Pred kaplnkou sa objavil nezvyčajný tesár, ktorý sa pustil do výstavby schodiska. Urobil ho bez jediného klinca, bez stredovej opory a po dokončení jednoducho zmizol, pričom si za plácu nezobral žiadne peniaze. Ľudia hovoria o zázraku a architekti si doteraz nad touto dômyselnou stavbou lámu hlavu…

listverse.com

Čo z toho vás najviac oslovilo? Vydali by ste sa dobrovoľne po stopách nejakej záhady?

Pozri aj: Veríte na duchov? Toto sú 3 vedecké vysvetlenia paranormálnych javov, ktoré vás (možno) upokoja

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov