Dôvera sa získava ťažko, no ľahko sa stráca... Čo robiť, aby bol váš vzťah založený na vzájomnej dôvere?

Dôvera je prvok, ktorý je pre pevný a odolný vzťah nevyhnutný. Často sa stáva, že si jej hodnotu uvedomíme, až keď je neskoro a my ju stratíme. Každý chápe dôveru inak, každý si stanovuje vlastné kritériá a hranicu tolerancie priestupkov. Napriek tomu vám prinášame týchto desať univerzálnych tipov, ako sa správať, aby ste si vo vzťahu s niekým spomínanú dôveru vybudovali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Uznajte si vlastné chyby

Áno, najradšej by ste sa im vyhli, no tak to v živote nechodí. Mýliť sa je predsa ľudské, na to sme si zvykli. S čím máme my, ľudia, problém, je uznať si svoje chyby. No pamätajte, ak vám záleží na niečej dôvere, nemá zmysel svoje priestupky skrývať. Ak ich dotyčná osoba napokon odhalí, je to ešte horšie, ako keby ste sa k nim rovno priznali. Takže, žiadne kľučkovanie.

Unsplash.com/Toa Heftiba

Plňte si sľuby

Ak poviete, že niečo urobíte, tak to skrátka urobte. Áno, niekedy to stojí veľa síl, no snažte sa byť pri dávaní svojho slova rozvážni a pri jeho dodržiavaní dôslední. Je ľahké veriť niekomu, kto je spoľahlivý, dôveryhodný a správa sa konzistentne.

Verte

Budovanie dôvery vo vzťahu sa podobá na výmenný obchod – koľko dôvery dáte, toľko sa vám vráti späť. Ak chcete, aby vám ten druhý veril, verte vy jemu a nepochybujte o ňom. Dôvera je vo vzťahu na krehkých miskách váh, a aj jediné vychýlenie môže mať ohromné devastačné účinky. Chcete, aby vám ten druhý veril? Verte vy jemu!

Unsplash.com/Jenn Evelyn-Ann

Počúvajte pozorne

Často strácame niečiu dôveru, lebo dotyčný má pocit, že pre nás nie je zaujímavý, alebo že ho súdime. Keď sa s vami niekto rozpráva, počúvajte ho. Naozaj. Tých niekoľko minút bez skontrolovania mobilu vás predsa nezabije. A na druhej strane, neuzurpujte si právo na pravdu a dobré rady; ak sa budete príliš snažiť presadiť sa, môže mať ten druhý pocit, že je menejcenný a vy ho chcete poučovať. Niekedy stačí toho druhého len pozorne vypočuť. A nesúdiť ho.

Prejavte záujem

Táto rada súvisí s tou predchádzajúcou. Keď sa vám niekto zverí s niečím, čo ho trápi, opýtajte sa ho na to aj po niekoľkých dňoch. Možno to už nebude príliš dôležité, no čo zaváži, je váš záujem. Snažte sa reagovať s úprimnou zvedavosťou, no na druhej strane, dajte si pozor, aby ste neboli príliš vtieraví, lebo ten druhý môže mať pocit, že naňho tlačíte a bude sa voči vám správať obozretne.

Buďte sebavedomí

Zdravo sebavedomí. V tom zmysle, že viete, kým ste, poznáte svoju osobnosť, svoje pocity, sny a ciele. Podľa niektorých psychológov môže chýbajúce sebavedomie brániť rozvinutiu plnej a dostatočnej dôvery vo vzťahoch. Ľudia, ktorí málo poznajú samých seba, si len sotva uvedomujú, aký odkaz vysielajú svojimi činmi, a aký dojem môže ich správanie vyvolať u iných. Buďte sami sebou a na nič sa nehrajte, to je ten najlepší recept.

Unsplash.com/Vladimir Kudinov

Buďte presní

Vtipných, či skôr tragických príhod o meškaní na rande, ste už určite počuli mnoho. Pobavia, no len do chvíle, kým nie ste v koži čakajúceho. Je pochopiteľné, že z času na čas sa vyskytnú podmienky, ktoré spôsobia dlhé meškanie a vy ich nemôžete nijako ovplyvniť, no ak ste si zvykli meškať, robíte chybu. Na druhých to môže pôsobiť tak, že pre vás nie sú dostatočne dôležití a okrem toho, sami spochybňujete svoju dôveryhodnosť a spoľahlivosť. Predsa len, na slová sa zabudne, no skutky zavážia.

Hovorte otvorene

Úprimnosť a priamočiarosť nemusia byť vždy príjemné a niekedy vedia pekne skomplikovať situáciu, no nikdy nie tak, ako spleť poloprávd a lží, do ktorých sa môžete len viac zamotať. Snažiť sa vyhýbať konfliktom je v poriadku, no určite nie za cenu toho, že niečo zamlčíte. Nakoniec sa to aj tak prevalí. Tak, ako je dôvera základným pilierom vzťahu, tak je úprimnosť základným pilierom dôvery. Nezabúdajte na to.

Konflikty riešte okamžite

Jedno známe príslovie hovorí: „Nech slnko nezapadá nad vaším hnevom.“ Pohádať sa nie je nič príjemné, no utekať od hádky a snažiť sa skryť pred konfliktmi je detinské a kontraproduktívne. Vhodné je naučiť sa v prvom rade ovládať svoje emócie a v druhom rade, riešiť len aktuálnu situáciu. Nie to, čo bolo, ani to, čo by mohlo byť. A neodkladajte riešenie sporov na zajtra. Sú to potvory, cez noc narastú a vy vstanete s ešte ťažšou hlavou, než s akou ste šli spať.

Buďte príkladom

Neexistuje lepší spôsob ako dosiahnuť, aby sa k vám druhý správal tak, ako chcete, ako mu toto správanie ukázať v praxi. Ak chcete, aby vám niekto dôveroval, dôverujte mu, ak chcete, aby vám hovoril veci na rovinu, začnite s tým prví. Neklebeťte, nenechávajte si svoje pripomienky pre seba, ale snažte sa ich tomu druhému odovzdať ako konštruktívnu spätnú väzbu. A odpúšťajte, ak chcete, aby aj vám bolo odpustené.

Unsplash.com

Bol to dlhý zoznam a vy máte určite plnú hlavu myšlienok. Stačí, ak si zapamätáte túto jedinú vec: Ak chcete získať niekoho dôveru, dôverujte mu.

Pozri aj: Týchto 7 viet vás presvedčí o tom, že muži a ženy naozaj rozprávajú iným jazykom

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov