Ľahko sa nás dotkne negativita, ktorú do sveta vypúšťajú tí ostatní. Trápime sa nad vecami, ktoré povedia, no pritom nám vôbec nenapadne, že sa to vlastne vôbec netýka nás...

„Myslím, že to nerobíš správne. Ja by som to urobila inak,“ povie vám teta, ktorú ste stretli na rodinnej oslave. Dotkne sa vás to a je jedno, či sa to týka osobného alebo profesijného života. Ľudia na nás vždy nájdu niečo, čo budú mať potrebu skritizovať. No niektoré veci naozaj zatnú do tuhého. Čo teda robiť, aby sa nás nedotýkali slová či činy ostatných?

Článok pokračuje pod videom ↓

Slávny toltécky liečiteľ a spisovateľ, Don Miquel Ruiz, má na kritiku jedinečný pohľad . Radí nám, aby sme si nič nebrali osobne. Ľudia totiž nerobia nič vyslovene kvôli nám. Podľa neho všetko, čo hovoria a robia, je len odrazom ich vlastnej reality. Tvrdí, že ak sa nechceme stať obeťami, mali by sme sa stať imúnnymi voči názoru a činom ostatných. Je to ich cesta, nie naša. To sa síce ľahko hovorí, no ťažšie robí, však? Čo teda robiť, aby sme si konečne prestali brať veci až príliš k srdcu? Pozrite sa na 10 pohľadov, ktoré vám môžu pomôcť nájsť z toho východisko.

#1 To, čo sa deje nie je o vás, ale o nich

Ak vás niekto kritizuje napríklad kvôli výberu partnera, sám podvedome ukazuje neistotu vo svojom partnerstve. Nie je dôležité to, čo sa deje navonok, ale to, čo sa deje vo vnútri. Preto dávajte pozor na slová, ktoré volí ten, kto vás chce dostať „dole“. Dozviete sa veľa o jeho vlastných vnútorných zraneniach. Ľudia, ktorí sú spokojní sami so sebou, nemajú potrebu zraňovať ostatných.

#2 Nedávajte negatívnej situácii príliš veľa pozornosti

Čím viac rozprávame o tom negatívnom, tým viac to v skutočnosti posilňujeme. Poznáte to. Niekto nám ukrivdil a ihneď máme potrebu prebrať to so všetkými známymi. Tým však ešte zhoršujeme samotnú situáciu a dávame energiu tam, kde ju netreba.

#3 Buďte sami sebou

Nerobte niečo proti svojmu presvedčeniu len preto, že to od vás vyžaduje okolie. Ak ste skutočne presvedčení o správnosti svojej cesty, nenechajte sa odradiť a znechutiť. Vy viete, prečo to robíte. Nemusíte nikomu skladať účty. Je to vaša životná cesta, nie ich.

pixabay.com

#4 To, čo si o vás myslia ostatní, vás skutočne nemusí zaujímať

Keby to bolo pozitívne, asi by sme sa potešili. Ak by si však okolie myslelo o nás niečo negatívne, zbytočne by sme sa trápili. A komu by to pomohlo? Nezabúdajte, že ak vám záleží na názore iných, ste ich väzňom a nie slobodným človekom.

#5 Nestojí to za váš čas a energiu

Čas je zdroj, ktorý nevieme obnoviť. Tak prečo ho plytvať na veci, ktoré za to nestoja a len nás oberajú o zdroj vzácnej energie? Áno, stalo sa to. Niekomu sa nepáči náš názor. A čo má byť? Netrápte sa pre to stále dookola.

#6 Ľudia dokážu dať len to, čo majú v svojom srdci

A ak tam nemá niekto nič iné, než zlobu, kritiku a negativitu, môžeme ho len ľutovať. Sám trpí a preto sa snaží zdieľať len bolesť. Nemôžeme sa naňho hnevať. Nie je sám sebou a trpí viac, než si vôbec dokážeme predstaviť.

Ezra Jeffrey/Unsplash

#7 Nikdy neidentifikujte osobu jej správaním

Neviete, čo viedlo k jej konaniu. Možno z nej urobila zranenú a nedôverčivú osobu výchova. Skúste ju vidieť v tom lepšom svetle. Pravdepodobne aj tak rýchlo zabudne na slová, ktorými vás ranila.

#8 Vo všetkom, čo robíte, počúvajte svoje srdce

Nikdy nedovoľte, aby vám bolesť zo zranenia prekryla vaše pocity. Nezáleží, koľko bolesti a krivdy vám niekto priniesol do života. Nestojí to za to, aby ste ho pre to začali nenávidieť. On sa trestá sám svojim správaním. Nedajte sa omráčiť negativitiou.

#9 Naučte sa odpúšťať

Odpúšťanie je jednou z najťažších vecí na svete. No bez neho sa nikdy neposuniete dopredu. Bude nás ťažiť a nedovolí nám poriadne sa nadýchnuť. Vraví sa, že ak nedokážeme odpustiť, tak ten pocit bude pôsobiť ako uštipnutie hada. Bude sa šíriť do celého tela, pričom naň nebudeme vedieť nájsť protijed.

Marcelo Matarazzo/Unsplash

#10 Stanovte si vnútorný mier za svoju najväčšiu prioritu

Nie je dôležité, čím prechádzame, ale aký postoj k tomu zaujmeme. Vedzte, že naše šťastie nemôže závisieť od názoru okolia. Spýtajte sa sami seba, ako sa môžete popasovať so situáciou, ktorá narúša váš pokoj. Uvidíte, že sa väčšinu trápime pre banality, ktoré za to vôbec nestoja!

Pozri aj: „4 dohody“ : múdrosť starých Toltékov, ktorá dokáže zmeniť váš život od základov

thinkinghumanity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov