Čo majú spoločné vojaci zo Sierra Leone, Češka a uruguajskí športovci? Nie, toto nie je úvod do vtipu, ale do nočnej mory.

Hovorí sa, že história sa opakuje. Inak tomu nie je ani v prípade kanibalizmu. Dôvodov, prečo sa po stáročia objavujú takéto brutálne činy, je mnoho. V niektorých prípadoch išlo o súčasť kultúry, v iných o snahu prežiť, a čo je smutné, veľakrát to boli prejavy chorých myslí psychopatov a vrahov. Nasledujúcich desať najznámejších prípadov kanibalizmu vám pomôže utvoriť si lepšiu predstavu o tomto desivom fenoméne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Alferd Packer

V období zlatej horúčky, v 19. storočí, na divokom západe migrovali veľké masy ľudí. Táto skutočnosť sa dotkla aj istého zlatokopa, Alferda Packera, ktorý sa 9. februára 1874 vydal, spolu s ďalšími piatimi osobami, do hôr v Colorade. Keď sa o dva mesiace vrátil z expedície celkom sám, vzbudil podozrenie. Obhajoval sa tým, že ľudí, ktorých sprevádzal, musel zabiť a skonzumovať ich pozostatky, lebo inak by v horách neprežil. Bol odsúdený na 40 rokov odňatia slobody,  no neskôr bol z väzenia prepustený, pretože v jeho prípade bolo málo dôkazov a mnoho pochybností. Jeho prípad nezapadol prachom, pretože dnes je po ňom pomenovaná reštaurácia na univerzite v Colorade. Myslíte si, že by vám tam chutilo?

listverse.com

Albert H. Fish

Viete si predstaviť najzvrátenejšieho masového vraha? Sadistický masochista, ktorému jeho odporné činy prinášali ohromné uspokojenie a potešenie. Aj taký bol Albert Fish, ktorý bol nie len vrahom a kanibalom, ale aj pedofilom a deviantom, a ktorý má na svedomí niekoľko desiatok obetí. Jednou z najsmutnejších je desaťročné dievčatko z Manhattanu, ktoré uniesol, zavraždil a následne aj zjedol. Aby toho nebolo málo, o niekoľko rokov napísal jej rodine list, v ktorom detailne popísal celý proces zavraždenia a konzumácie tohto dievčaťa, ako aj potešenie, ktoré pri tom prežil. Našťastie, Fish si nevšimol, že na obálke nechal spätnú adresu, a práve tento list viedol k jeho vystopovaniu a dolapeniu. Bol odsúdený na smrť a 16. 1. 1936 bol v Sing Singu popravený.

listverse.com

Jednotný revolučný front (RUF)

V roku 1991 začala v Sierra Leone zúriť nezmyselná a krvavá vojna, ktorá má na svedomí tisícky životov. Súčasťou tohto konfliktu bol aj Jednotný revolučný front (RUF), ktorý koncom deväťdesiatych rokov pomohol, pomocou násilia, zvrhnúť vládu. Revolucionári, v snahe kontrolovať diamantové bane, terorizovali a zastrašovali celú krajinu násilím. Nútili deti stať sa vojakmi, bežné bolo aj amputovanie končatín, či pojedanie nepriateľov, ktoré odôvodňovali tým, že zo svojich protivníkov chceli ich zjedením získať ich silu. Presný počet obetí nie je známy.

listverse.com

Issei Sawaga

Tento kanibal, známy aj ako Pang, počas svojho štúdia v Paríži, v roku 1981, zavraždil Holanďanku Renée Hartevelt, ktorú konzumoval ešte ďalšie dva dni. Hoci ho neskôr francúzska polícia zatkla, uznali ho ako nepríčetného a deportovali ho z krajiny. Aby toho nebolo málo, následkom zlyhania byrokracie bol prepustený z psychiatrickej liečebne. Dnes žije v Japonsku ako slobodný občan.

listverse.com

Andrei R. Čikatilo

Narodil sa na Ukrajine, neskôr sa presťahoval do Ruska. Andrei Čikatilo, vrah a sadista, sa vo väzbe priznal k viac ako 50 vraždám, zmrzačeniam a znásilneniam, ktorými uspokojoval svoje sexuálne chúťky. Podrobnosti z jeho života sú ako vystrihnuté z toho najčiernejšieho hororu. Svoje vyčíňanie ukončil, až keď skončil vo väzbe, z ktorej putoval až na popravisko, kde 14. 2. 1994 podstúpil trest smrti.

listverse.com

Klára Mauerová

Kanibalizmus nemusí byť nutne výsledkom chorej a narušenej osobnosti, ale môže byť súčasťou rôznych okultných siekt, ako tomu bolo aj v prípade Kláry Mauerovej z Kuřimi, u našich českých susedov. Táto žena fyzicky aj psychicky týrala svojich dvoch synov, Ondreja a Jakuba, ktorých držala nahých v pivnici rodinného domu. Z jedného z nich dokonca zaživa zdierala kožu. K odhaleniu prípadu nevedomky dopomohol sused, ktorý chcel svoje novorodené dieťa monitorovať kamerou a nechtiac sa napojil na kameru susedov. Keď na monitore zbadal nahého chlapca stojaceho v tmavej miestnosti, zalarmoval políciu. Neskôr sa zistilo, že týraní chlapci boli nútení spať vo vlastných výkaloch, na telíčkach mali jazvy od ohorkov cigariet a viackrát boli zneužívaní pedofilmi. Tento prípad otriasol celou verejnosťou a potrestaných bolo celkom šesť osôb.

listverse.com

Armin Meiwes

Príbeh tohto kanibala je bizarný, až úbohý. Armin Meiwes z Nemecka, v roku 2001 uverejnil na internetovej stránke The Cannibal Cafe inzerát, v ktorom hľadal dobre vyzerajúceho muža vo veku 18 až 30 rokov, ktorého by mohol zabiť a následne skonzumovať. Neuveriteľné však je, že na jeho ponuku dostal serióznu odpoveď istého inžiniera z Berlína, s ktorým sa na Vianoce stretol a celý brutálny čin nahral na kameru. Meiwes bol neskôr zatknutý a odsúdený na trest smrti.

listverse.com

Jeffery L. Dahmer

Asi ste už o ňom počuli. Jeden z najznámejších amerických masových vrahov, nekrofil a kanibal, Jeffrey Dahmer, bol človek s veľmi narušenou osobnosťou. Do svojho bytu nalákal mladých chlapcov, ktorých najprv nadrogoval, následne zavraždil a ich telá rozporcoval. Niektoré kúsky tiel, naložené vo formaldehyde, vystavoval vo svojej obývačke, iné zjedol. Bol odsúdený za 15 vrážd na niekoľko trestov smrti. Nakoniec bol dobitý na smrť vo väznici v Milwaukee.

listverse.com

Západokaribské indiánske kmene

Prvé zmienky o kanibalizme pochádzajú ešte z Kolumbových výprav za oceán. Európania na vlastné oči videli náboženské rituály, počas ktorých domorodé kmene konzumovali ľudské mäso. Musel to byť pre nich nepredstaviteľný šok, nakoľko sa vo vtedajšom civilizovanom svete považovalo niečo také za neprípustné, ba až svätokrádežné. Tieto prvé skúsenosti s domorodcami neskôr viedli k tvrdému zaobchádzaniu, násiliu a otroctvu. Trvalo dlhé storočia, kým sa podarilo v očiach prisťahovalcov odstrániť z pôvodných obyvateľov túto stigmu.

listverse.com

Uruguajský rugbyový tím

V tomto prípade všetko začalo nevinne a nešťastnou náhodou. 13. októbra 1972 sa rugbyový tím Uruguaja letecky presúval na zápas v Čile. Pri prelete ponad Andy sa lietadlo, vplyvom silného vetra a sneženia, zrútilo na hraniciach Čile a Argentíny. Aj napriek snahám medzinárodných záchranárskych akcií sa vrak ani jeho posádku nepodarilo nájsť, a preto bolo 45 športovcov vyhlásených za mŕtvych. To, čo nasledovalo, je ukážkou nesmiernej sily pudu sebazáchovy. 16 športovcov, ktorí pád lietadla prežili, strávili 2 mesiace v nehostinných podmienkach, kvôli ktorým boli nútení konzumovať časti tiel svojich mŕtvych spoluhráčov. Po ich vyslobodení sa o celej udalosti mnoho diskutovalo a pravdepodobne ide o jediný prípad kanibalizmu, ktorý nebol spoločnosťou bezpodmienečne odsúdený.

listverse.com

Bonus na záver: Maoriovia

Nielen pôvodní obyvatelia karibských oblastí sú známi svojou kanibalskou históriou. Kultúra Maoriov, prvých kolonizátorov Nového Zélandu, zahŕňala tradíciu konzumácie mäsa nepriateľov, ktorí ohrozovali tieto kmene. V roku 1809 napadli domorodci trestaneckú loď, na ktorej bol náčelníkov syn a zabili 66 osôb na palube. Niekoľko členov posádky, ktorým sa podarilo ukryť v útrobách lode, následne s hrôzou sledovalo, ako si domorodci na brehu delia a konzumujú mäso z mŕtvych námorníkov.

listverse.com


Pozri aj: Zvrátený sériový vrah Dennis Nilsen vraždil z naozaj bizarného dôvodu. Tieto ohavné činy vykonal, pretože „nechcel byť sám“

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov