Foto: MovieStillsDB

Zdá sa, akoby tvorcovia týchto filmov mali vešteckú guľu, vďaka ktorej dokázali predpovedať budúcnosť.

Takmer každý si z času na čas rád pozrie dobrý sci-fi film. Pri väčšine z nich sme presvedčení o tom, že je to naozaj len sci-fi a scenár sa nikdy nenaplní. Niektoré však môžu byť až desivo presné. Toto je 10 filmov, ktoré takpovediac predpovedali budúcnosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

V článku sa dozviete aj:

  • Ktorý film predvídal, že raz bude možné vymazávanie spomienok.
  • V ktorom filme tvorcovia predvídali popularitu reality show.
  • V ktorom filme je desivo vykreslená realita preľudnenia a smogu vytváraného všadeprítomnými reklamami.
  • Ktorý film ukazoval, ako budú v budúcnosti vyzerať moderné domovy.

Truman Show, 1998

V roku 1998 uzrel svetlo sveta film Truman Show v hlavnej úlohe s Jimom Carreym. Ako informuje portál Mental Floss, hrá postavu Trumana Burbanka, ktorý sa stal ústrednou postavou reality show bez toho, aby o tom vedel. Celý jeho život sa odohrával pred kamerami, všetci jeho priatelia boli herci a celé mesto bolo len jedno veľké javisko.

Ľudia boli doslova posadnutí sledovaním každého jeho kroku. Pravdou je, že už v tom čase mali diváci v obľube reality show. Nikto však netušil, aké to o niekoľko rokov naberie rozmery. Dnes ľudia s nadšením sledujú život Kardashianiek alebo celé týždne sledujú, čo robí skupinka ľudí zatvorených na farme či v luxusnej vile.

Večný úsvit nepoškrvnenej mysle, 2004

Pri Jimovi Carreym (Joel) sa ešte chvíľku zdržíme, stvárnil totiž hlavnú postavu aj vo filme Večný úsvit nepoškvrnenej mysle, kde hral spolu s Kate Winslet (Clementine). Vyobrazujú dvojicu, ktorej vzťah je veľmi komplikovaný. Joel zistí, že si Clementine nechala vymazať spomienky na ich búrlivý a komplikovaný vzťah a zo zúfalstva sa rozhodne, že to vyskúša tiež. Čoskoro si však uvedomí, ako veľmi stále Clementine miluje.

Podľa portálu Collider vymazávanie spomienok už viac nie je nereálnou možnosťou. Vedcom sa podarilo zistiť, že u vojakov dokážu liečiť posttraumatickú stresovú poruchu tým, že odstránia jednotlivé bolestivé spomienky. Ďalší tím vedcov zas tvrdí, že dopad niektorých spomienok môžu zmierniť niektoré lieky užívané na ochorenia srdca. Vraj môžu byť nepríjemné spomienky z pamäti aj celkom vymazané.

Návrat do budúcnosti 2, 1989

V druhej časti Návratu do budúcnosti sa Marty McFly (stvárnil ho Michael J. Fox) dostane do roku 2015. Snaží sa tak zachrániť svojho syna pred väzením. Žiaľ, prístroj na cestovanie časom sa vedcom zatiaľ nepodarilo vynájsť. Vo filme však Marty podľa portálu Screen Rant sleduje viacero programov na jedinej televízii pripevnenej na stene, čo je dnes už samozrejmosťou.

V roku 1989 to tak ale nebolo a samozrejmosťou neboli ani hovory cez Skype či videohovor cez inú platformu z pohodlia domova. Zdá sa, že film predvídal aj existenciu Google Glass, ktoré dnes virtuálnu realitu posúvajú na celkom inú úroveň.

2001: Vesmírna Odysea, 1968

Nikto už prekvapene nedvíha obočie nad tým, že ľudia žijú aj vo vesmíre, a to na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice a v domácnostiach im asistujú rôzne inteligentné systémy, vrátane Siri. Film 2001: Vesmírna Odysea je však plný vychytávok, ktoré v tom čase ešte reálne neexistovali. Ako ale píše portál Collider, zdá sa, že známy režisér Stanley Kubrick už v roku 1968 vedel, ako bude svet vyzerať o 50 rokov neskôr.

Láska cez internet, 1998

V roku 1998 sa Kathleen (Meg Ryan) a Joe Fox (Tom Hanks) zoznámili prostredníctvom internetu. Dvojica dlho zostávala v anonymite a vymieňala si množstvo emailov, postupne sa z toho stávala romanca.

Ako píše portál Unbelievable Facts, v tom čase niečo také nebolo celkom bežnou záležitosťou. Dnes už takmer každý pozná Tinder, Bumble či množstvo iných aplikácií, ktoré slúžia len na to, aby človek našiel svoju spriaznenú dušu.

Total Recall, 1990

Podľa portálu Screen Rant by sme jednoznačne nemali zabúdať na film Total Recall, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 1990. Ľudia síce ešte na Marse nežijú, no vďaka Elonovi Muskovi už teraz na cestách jazdia autonómne autá, ktoré nevyžadujú plnú pozornosť šoféra. Arnolda Schwarzeneggera síce sprevádza robotický šofér, stačí však, aby si sadol na sedadlo pasažiera a nadiktoval cieľovú destináciu.

Čoskoro možno naozaj bude celkom bežné nadiktovať autu adresu a to nás samo odvezie rovno do cieľa. Okrem toho, aj tento film, podobne ako Večný úsvit nepoškvrnenej mysle, sa zahráva s myšlienkou vymazávania spomienok a implantovania nových.

Gremlins 2: Nová generácia, 1990

V rovnakom roku ako Totall Recall vyšiel aj film Gremlins 2: Nová generácia. Ako informuje Mental Floss, väčšina deja sa odohráva v mrakodrape Clamp Tower a aj keď film nie je tak celkom o predvídaní budúcnosti, poskytuje nám náhľad do budúcich moderných domácností.

Automatické dvere, svetlá a vlastne všetky technológie fungujú bez toho, aby musel človek vynaložiť priveľa námahy. Vo filme sa ale technológie neustále kazili a boli na posmech. Dnes nám už príliš do smiechu nie je, keď sa nám pokazí moderná technológia, ktorá nám uľahčuje život viac, než si občas uvedomujeme.

Televízna spoločnosť, 1976

Už v roku 1976 tvorcovia filmu Televízna spoločnosť tušili, že ľudí priťahujú najmä senzácie a aj v súčasnosti je táto téma čoraz aktuálnejšia. Hlavnou postavou je moderátorská hviezda Howard Beale. Musí sa utiahnuť do dôchodku, no nedokáže sa zmieriť s tým, že po rokoch slávy sa ho televízna spoločnosť zbaví len kvôli veku.

Beale oznámi, že počas svojho posledného vysielania spácha samovraždu. Aj keď ho chce vedenie spočiatku okamžite vyhodiť, uvedomia si, že samovražda v priamom prenose môže prilákať davy divákov. Moderátor si nakoniec na život nesiahol, je to však ukážka toho, že kvôli sledovanosti a pribúdajúcim fanúšikom na sociálnych sieťach ľudia naozaj neváhajú urobiť čokoľvek.

Blade Runner, 1982

Znečistené mestá, ktoré sú natoľko preľudnené, že do seba ľudia vrážajú na každom kroku. Nie je vám to povedomé? Nejde len o scénu z filmu Blade Runner, ale aj o krutú realitu mnohých súčasných miest. Zločiny nie sú ničím výnimočným a ani digitálne reklamy prekrývajúce celé budovy.

Kým vo filme z roku 1982 išlo o fikciu, dnes už musia mestá reklamné plochy regulovať. Inak by nás doslova na každom kroku oslepovali obrovské reklamy, ktoré by sa jednoducho nedali prehliadnuť. Nehovoriac o tom, že znečistenie ovzdušia sa stáva čoraz závažnejším problémom.

Nepriateľ štátu, 1998

Film Nepriateľ štátu je ukážkou toho, že nie každý technologický pokrok je pre ľudstvo aj prospešný a dobrý. Na vplyvného kongresmana Reynoldsa je vyvíjaný nátlak, aby pomohol presadiť zákon, ktorý posilní právomoci tajnej služby. Ten to ale odmietne a skončí zavraždený. Informácie o vražde sa ocitnú v rukách právnika, ktorý sa razom stáva nepriateľom štátu číslo jeden.

Divákov v tom čase šokovalo, že každý jeden právnikov telefonát bol odpočúvaný a tajné služby sa dostali aj ku každej jednej kamere. Niet pochýb o tom, že sa k informáciám o miliónoch ľudí dokáže dostať takmer ktokoľvek. Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, kto každý má napríklad prístup k správam, ktoré píšete priateľom na sociálnych sieťach?

Uložiť článok

Najnovšie články