Každodenný život sa skladá z maličkostí. A najmä nimi nás vie okolie nepekne vytočiť. Ako sa naučiť s ľuďmi efektívne komunikovať?

Dnes sa s vami podelíme s psychologickými trikmi a vychytávkami, ktoré naozaj fungujú. Nejde však o manipuláciu, ale o inteligentné spôsoby, ktoré sa dajú využiť v každodennom živote. Manipulácia by sa nám vrátila ako bumerang. Tú prenechajme reklamným spoločnostiam. Veď stačí si na chvíľku zapnúť televízor a máme čo robiť, aby sme nezatúžili po novom (zázračnom) saponáte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Existujú typy ľudí, ktorí vedia vyjsť aj z absolútnym idiotom. Nedajú sa stiahnuť do hádky, ktorá nemá víťazov. Pomocou jednoduchých trikov si však vieme uľahčiť život. Prinášame vám zoznam 25 psychologických trikov, ktorými sa môžete inšpirovať.

25. Darčeky

Viaceré štúdie poukazujú na to, že dávaním darčekov si u druhého zvyšujeme kredit. Možno aj preto sa niektorí muži po hádke vracajú domov s kaktusom.

pixabay

24. Trpný rod

Trpný rod nepozná vinníka. Práve preto je to vynikajúci nástroj pri konfrontácii. Namiesto „Neposlali ste mi výkaz,“ môžete použiť „Výkaz nebol odoslaný.“ Znie to oveľa jemnejšie.

pixabay

23. Desaťminútový trik

Ak sa vám do niečoho skutočne nechce, robte to aspoň 10 minút. Ak sa napriek tomu neprinútite robiť to dlhšie, treba myslieť na to, že 10 minút je vždy lepšie než 0.

pixabay

22. Sebavedomie

Pokiaľ sa správate tak, že viete, čo robíte, ľudia vám skôr uveria. Dávajte však pozor, aby sa vaše sebavedomie neprejavovalo nelegálnym spôsobom. Mohlo by vás to na pár rokov poslať za mreže.

pixabay

21. Strach zo straty

A sme doma. Práve týmto nám najviac masírujú mozgy rôzne marketingové akcie. „Už len posledné dve miesta sú voľné!“ V nás to vzbudí strach, že o niečo prídeme. Tento trik môžete použiť, ak chcete motivovať ľudí. No na druhej strane ľahko spoznáte, keď to isté bude niekto skúšať na vás.

pixabay

20. Ilúzia voľby

Ak chcete od niekoho, aby niečo urobil (lenivý kolega, dieťa, či dokonca partner), dajte mu možnosť voľby. „Umyješ dlážku alebo povysávaš?“ Však uznajte, jedna možnosť je lákavejšia než druhá. Čo je však hlavné, dávate im možnosť voľby a oni sa tak necítia pod tlakom.

pixabay

19. „Door in the face“ (DIF) technika

Toto je veľmi zaujímavý marketingový nástroj. Vychádza z toho, že ak niečo naozaj chcete, vypýtajte si predtým naozaj niečo obrovské. Chcete šteniatko? Skúste predtým píliť uši okoliu, že chcete poníka. Keď to okolie zváži, šteniatko je predsa len znesiteľnejšia možnosť.

pixabay

18.“ Foot in the door“ (FID) technika

Ide o presný opak DIF techniky. Ak najprv požiadate o maličkú láskavosť, ľudia budú neskôr ústretovejší aj pri väčšej požiadavke.

pixabay

17. Ticho

Ak potrebujete od niekoho dostať viac informácií, alebo chcete prísť k lepšej dohode, ticho môže urobiť hotové zázraky. Ticho v konverzácii býva dosť trápne a druhá strana pravdepodobne urobí všetko preto, aby ho zaplnila (možno aj) potrebnými informáciami.

pixabay

16. Reč otvoreného tela

Ak potrebujete posilniť vaše sebavedomie, skúste použiť reč „otvoreného tela.“ Dá sa využiť v akejkoľvek situácii. O čom to je? Neprekrižujte si ruky, ani nohy, posilnite očný kontakt, nebojte sa gestikulovať.

pixabay

15. Zrkadlenie

Zrkadlenie môže byť taktiež veľmi zaujímavým nástrojom. Tým, že opakujete gestá a postoje nejakého človeka, získate si uňho väčšie sympatie. Ale netreba to preháňať. Vyznelo by to neprirodzene.

pixabay

14. Láskavosť

Láskavosť je vynikajúcou pomôckou. Môžete niekoho požiadať o maličkú láskavosť, alebo sa ponúkne sám, že pre vás niečo urobí. Je to jeden zo spôsobov, ako sa môže cítiť užitočný. Netreba to však zneužívať. Tu sa jedná naozaj len o maličkosti.

pixabay

13. Súhlas

Tento nástroj môže byť veľmi nápomocný, paradoxne v situácii, keď s niečím nesúhlasíte. Skúste nájsť niečo, na čom sa obaja viete zhodnúť a začnite tým. „Súhlasím, že..“ a potom môžete prejsť k jadru problému

pixabay

12. Finta Toma Sawyera

Keď robíte niečo, čo nechcete, predstierajte, že vás to baví. Tak, ako to robil tento knižný hrdina.

pixabay

11. Priznajte drobné zlyhanie

Jeden zo spôsobov ako vzbudiť dôveru, je priznať, že sa mýlite, najmä v maličkostiach. Neubudne z vás. Môžete dokonca strategicky priznať si vinu aj za niečo, čo ste neurobili (ale neodporúča sa to z etického hľadiska). Keď ukážete, že nie ste neomylný, získate si u ľudí väčšie sympatie.

pixabay

10. Neutralita

Tento trik patrí k jedným z najsilnejších. Ak ukážete, že ste naklonený obidvom možnostiam a nepotrebujete ísť do extrémov, ľudí vám viacej budú dôverovať. Buďte Švajčiarsko.

pixabay

9. Zväčšenie

Môže vám to pomôcť aj keď v parku stretnete niekoho, kto vo vás nevyvoláva práve dvakrát sympatie. Nadviažte očný kontakt, ale nečumte! Potom sa mu rýchlo pozrite na nohy a postup zopakujte. Nakoniec sa pozrite niekde inde a pokračujte v chôdzi. To, čo ste práve urobili, sa nazýva „zväčšenie.“ Práve ste vyslali správu, že osobu nevnímate ako hrozbu. Aj predstieraním toho, že ste veľký, môžete zmeniť situáciu.

pixabay

8. O tom hlavnom nediskutujte

Ak o niečom vyjednávate, preskočte prvý bod. Napríklad ak chcete postaviť múr, nediskutujte o tom, či sa vôbec postaví. Rovno skúste vyjednávať o tom, kto ho zaplatí. Ľudia tak budú brať postavenie múru ako holý fakt.

pixabay

7. Detský úsmev

Ak ešte nie ste rodičia, prezradíme vám malé tajomstvo. Keď sa usmejete na dieťa, môžete spôsobiť doslova zázraky. Odíde plač či rozrušenie. Skúste ho aplikovať v praxi. Veľa vecí sa pohne k lepšiemu.

pixabay

6. Ohrýzajte pero

Alebo ceruzku. Nejde o starý zlozvyk z detstva. Vyskúšajte a uvidíte, ako vás to bude siliť k úsmevu. A úsmev, aj ten nútený, vás urobí šťastnejším.

pixabay

5. Vyvarujte sa „ale“

Ľudia sú oveľa viac vnímavejší k spojeniu „áno a“ ako k spojeniu „áno, ale.“ Prečo? Pretože po ale vždy nasleduje nejaký háčik. A tie nikto nemá rád.

pixabay

4. Používajte mená

Keď použijete krstné meno človeka, dávate mu tým najavo, že vám na ňom záleží. Už nie ste len pán či pani XY. Už ste konkrétna bytosť. A to sa počíta.

pixabay

3. Umenie počúvať

Počúvaním prejavíte skutočný záujem o človeka. A okrem toho sa veľa dozviete.

pixabay

2. Telefonický rozhovor

Tu vám môže pomôcť jedna nezvyčajná rada. Oblečte si oblek alebo kostým. Vážne. Vraj dodáte šmrnc rozhovoru a dodá vám to sebavedomie.

pixabay

1. Áno, vážne si na to pamätám!

Aj táto vetička dokáže hotové zázraky. Ukážete ľudom, že ich slová vám nešli jedným uchom dnu a druhým von. Že si naozaj pamätáte, čo hovoria a to sa cení.

pixabay

Pri konfrontácii je dôležité nenechať sa vyprovokovať. Niekedy stačí urobiť pár hlbokých nádychov a ak to nepomáha, skúste aplikovať vyššie spomínané rady. Dúfame, že vám pomôžu!

Pozri aj: 13 faktov, ktoré sú dôkazom toho, že ľudský mozog je schopný naozaj čohokoľvek

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov