Čo všetko sme schopní spraviť pre dokonalú postavu? Niektoré diéty sú strelené, pri iných ide doslova o život...

Poruchy príjmu potravy. Každý z nás určite pozná aspoň jedného človeka, ktorého sa to bytostne dotýka. No z ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, a to často aj úplne bizarným spôsobom, by sme sa nemali vysmievať. Poruchy príjmu potravy sú predovšetkým psychickým ochorením. Preto by sme sa na ľudí, ktorí nimi trpia, mali dívať so súcitom. Posmech je naozaj to posledné, čo by im pomohlo. I keď niekedy preto, aby schudli, vyskúšajú hotové šialenstvá…

Článok pokračuje pod videom ↓

Teraz si dajme ruku na srdce. Každá žena aspoň raz v živote držala diétu. Riadila sa „múdrymi“ radami v časopisoch, odkukala radu od kamarátky, no nakoniec to neraz vzdala. Prinášame vám 10 diét, ktoré by ste skúšať naozaj nemali…

#10 Makrobiotická diéta

I keď v našich zemepisných šírkach „zakotvila“ len pár rokmi, má už za sebou celkom slušnú históriu. O čo v nej teda ide? Základom je konzumácia obilnín (áno, toho, čo vám dnes niektorí odborníci radia vyradiť z jedálnička). Okrem nich konzumujete zeleninu a fazuľu a vyhýbate sa konzumácii spracovaných, či rafinovaných potravín. Zaujímavý je aj názor niektorých zástancov tejto netradičnej výživy, ktorá je zároveň svojským spôsobom života. Ak si myslíte, že za rakovinu pľúc môže fajčenie, Michio Kushi, ktorý bol významným priekopníkom tejto diéty, tvrdil, že za rakovinu nemôže fajčenie, ale nemakrobiotická strava. Verili by ste mu?

pixabay.com

#9 Kapustová „tukožrútska“ polievka

Toto bolo u nás naozajstným hitom. Skúste sa len spýtať svojich rodičov, určite si budú pamätať na „tukožrútsku“ polievku. Základ bola nepretržitá konzumácia kapustovej polievky. Mohli ste jej zjesť až do aleluja. Paradoxne, síce ste schudli, no nešlo o stratu tuku, ale o stratu takmer všetkých minerálov a vody. A kde vznikol tento blud? V nemocnici dávali pacientom s nadváhou práve túto polievku, aby rýchlo schudli a mohli sa podrobiť srdcovo-cievnej operácii. Asi si nejaký pacient vypýtal od tety kuchárky recept a ďalšia „zaručená“ diéta bola na svete.

#8 Paleolitická diéta

A máme tu niečo moderné. V knihkupectvách a knižniciach, ako aj na internete, dnes nájdete kopec literatúry o tomto ošiali. Táto „novinka“ má však korene v ďalekej histórii. Vrátime sa trošku v čase, teda až do obdobia spred 2,5 milióna rokov. Niekto predpokladá, že vtedy boli ľudia zdraví ako repa, a to najmä kvôli prirodzenej strave lovcov a zberačov. To, že sa vtedy málokto dočkal dospelosti, pračlovek zomrel na obyčajnú nádchu a bolestivý zub vám mohol spôsobiť smrteľnú infekciu, je len taká maličkosť, ktorú si vôbec nemusíte všímať. A v čom spočíva táto diéta? Napchávate sa mäskom (najlepšie z mamutov), rybami, zeleninou, orechmi a ovocím. Pozor však, obilniny sú podľa tejto diéty absolútnym tabu!

pixabay.com

#7 Frutarianizmus

Teraz z časového hľadiska ideme úplne na samý začiatok, konkrétne až k obdobiu Adama y Evy. Čo bolo v raji? Ovocie. A to si mohli brať do sýtosti, teda okrem toho, čo ich najviac lákalo. Frutariáni ovocie milujú. Buď jedia výlučne len to, alebo si sem-tam dajú za hrsť orechov. I keď táto diéta pôsobí na prvý pohľad zdravo, nie je to celkom tak. Ovocná strava môže spôsobiť nedostatok vápnika, bielkovín, železa, zinku, vitamínu D, väčšiny vitamínov B (najmä B-12) a esenciálnych mastných kyselín. A tie budú naozaj telu chýbať.

#6 Biblická diéta

Dobre čítate. Zakladateľ tejto diéty, Jordan S. Rubin tvrdil, že pomocou tejto diéty sa zázračne uzdravil z Crohnovej choroby. Pred každým jedlom prednášate modlitby a mantry. Potraviny v nej sa rozdeľujú na „čisté“ a „nečisté.“ Ak vás prepadne hlad, tiež sa máte na pár minút predtým ponoriť do modlitieb. V troch fázach postupne vyraďujete zo svojho jedálnička všetky nevhodné, nečisté potraviny, ako napríklad mäso, slaninu, šunku či klobásu.

#5 Shangri-La diéta

Milujete jedlo? Tak táto diéta je pre vás ako stvorená. Samozrejme, len v tom ironickom zmysle slova. V čom spočíva zmysel tejto diéty? Vychádza z predpokladu, že telo má stanovený akýsi limit – hmotnosť, ktorú by malo dosiahnuť. Ak s tou hmotnosťou nie ste spokojní, môžete ju znížiť. A ako? Tak, že znížite svoj apetít. V dvojhodinových intervaloch budete piť olivový olej, ktorý vás zasýti. Vaše telo bude z toho také „zmagorené“, že nebude potrebovať toľko jesť. A paradoxne až v tomto bode môžete zjesť toľko, koľko len budete chcieť.

pixabay.com

#4 Ide sa žuť!

Jedlo si musíme vychutnať. To by mal vedieť každý z nás. Ale viete si predstaviť, že by ste každé sústo prežuli presne 32-krát? V dobe, kedy jeme obed neraz pred obrazovkou monitora, je to takmer nepredstaviteľné. Zakladateľ tejto diéty, Horace Fletcher, okrem žuvania odporúča aj po jedle si zakloniť hlavu dozadu, aby sme tak jedlu pomohli dostať sa do žalúdka. Taktiež by sme nemali jesť, keď sme hladní a vyčerpaní. Môže sa nám to vypomstiť.

#3 Jediná povolená potravina? Vzduch!

Aspoň sa nenatrápite s vymýšľaním receptov. Priaznivci tejto metódy veria, že naozaj sa dá prežiť len na vzduchu. Ako na to, vás naučí kurz, ktorý stojí len 10 tisíc dolárov. Je to veľa? Načo sú vám peniaze, keď nebudete musieť kupovať potraviny? No pozor, pri všetkej počestnosti a vážnosti, život zo vzduchu a slnečnej energie si už vyžiadal viacero obetí na životoch. Veríme, že netúžite posilniť ich rady.

#2  Diéta spiacej krásavice

Tu je princíp úplne jednoduchý. Kto spí, jesť nepýta. Takže treba čo najviac spať, aby ste neboli hladní. Čo na tom, že vám život preteká pomedzi prsty…

pexels.com

#1 Kto by nechcel mať pásomnicu

Poznáte ten výraz, že niekto je tak, akoby mal pásomnicu? Môže zjesť aj pol kravy a nepriberie ani gram. Dali by ste sa však dobrovoľne nainfikovať endoparazitom, ktorý si z vašich čriev spraví prechodné bydlisko? Budete môcť zjesť koľko chcete a čo chcete. Všetko vám aj tak zožerie tento parazit. Ale obetovať svoje zdravie len pre nejaký ideál krásy sa naozaj nevypláca.

Veríme, že vám dnešný prehľad ukázal, že ako pri všetkom, tak aj pri zdravom životnom štýle či chudnutí by sme nemali zachádzať do extrémov!

Pozri aj: Máte pocit, že niektorá časť vášho tela je zdeformovaná a potrebuje napraviť? Trpíte dysmorfofobickou poruchou

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov