Na to, aby ste zvládali všetko, čo máte naplánované, nemusíte byť superhrdina. Stačí, ak si osvojíte túto jednoduchú techniku.

Čo robíte, aby ste stihli všetky úlohy, ktoré sa vám kopia v diári? Alebo si ich pre istotu ani nepíšete na papier, len si ich všetky „poctivo“ držíte v hlave? Jedno je však isté. Každý z nás vo väčšej či menšej miere bojuje s nedostatkom času a s množstvom nedokončených úloh, ktoré s tým úzko súvisia. Experti však pre nás majú pozitívnu správu. Zvýšiť výkonnosť a zároveň zmierniť stres vám pomôže táto jednoduchá technika.

Článok pokračuje pod videom ↓

Technika, ktorú vám dnes predstavíme, však nie je žiadnou novinkou. Je to metóda overená storočiami, ktorá má korene v budhizme. Oplatí sa ňou inšpirovať. Ak ju chcete aplikovať aj vo svojom živote, treba zabudnúť na mulltitasking. Ten nefunguje a narobí viac škody ako úžitku. V skutočnosti na to, aby ste zvýšili svoju produktivitu stačí, ak budete dodržiavať tieto štyri kroky:

#1 Tomu, čo robíte, venujte plnú pozornosť

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Vložte do toho, čo robíte, celé svoje vnímanie. Nekontrolujte si svoj telefón každých 5 minút. Vypnite si upozornenia na Facebooku. Pokúste sa ničím nerozptyľovať. Pozornosť je v prípade produktivity naozaj kľúčovou ingredienciou. Mali by sme ju však vedieť uplatniť aj v ostatných oblastiach života. Ak čítate, tak len čítajte. Ak sa s niekým rozprávate, tak sa úplne ponorte do tohto procesu a podobne.

#2 Naučte sa vnímať krásu v každom okamihu

Photo by Jared Sluyter on Unsplash

Ak si osvojíte prvý bod, nebudete mať problém vidieť krásu vo všetkom, čo robíte. Zrazu sa aj na ranný, septembrový dážď naučíte dívať inými očami. Pomaly zabudnete na stres. Pretože sa naučíte žiť v prítomnom momente, tu a teraz. A to vám dá vnútornú slobodu.

#3 Všimnite si, keď vás niečo vyruší

Photo by Domenico Loia on Unsplash

Niekedy si ani nevšimneme, kedy nám pozornosť začne unikať neželaným smerom. Možno si otvoríme stránku, na ktorej hľadáme potrebné informácie, no akosi sa začítame do niečoho iného, čo nám je v danom momente zbytočné. Alebo nám v hlave začne bzučať celý roj otravných myšlienok. Ak chcete zvýšiť  svoju produktivitu, je dôležité odsledovať si tento moment.

#4 Vyčistite si myseľ

Photo by Mitchell Griest on Unsplash

Vraví sa, že naše vnútro je ako džbán. Aby sme ho udržali čistý, musíme ho občas vyprázdniť. Skúste sa preto naučiť meditovať. Už niekoľko minút pravidelnej meditácie, ktorú budete praktizovať každý deň, z vás spraví úplne iného človeka. Je to zároveň skvelá investícia do vášho duševného zdravia, ktorá je prospešná každému človeku na planéte.

Pozri aj: Keď ju raz vyskúšate, viac na ňu nedáte dopustiť. Táto stará japonská technika vám pomôže zbaviť sa negatívnych emócií do 5 minút

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov