Foto: stockvault ( Creative Commons - CC0)/Unsplash

Dnešná chuť banánov je iná ako v minulosti.

Ak si kúpite cukríky, zmrzlinu či napríklad čokoládovú tyčinku s príchuťou banánu, môže vás zaskočiť ich intenzívna chuť. Tá sa vlastne ani nezhoduje s chuťou banánov, ktoré poznáme z obchodu. Dôvodom je, že dnes nejeme rovnaké banány ako ľudia pred desiatkami rokov. 

Banány, ktoré chutia inak

Aj keď banány neboli v čase po druhej svetovej vojne na našom území bežne dovážaným ovocím, je možné, že niektorí ľudia sa k nim predsa len dostali. Ak ste teda počuli názory, že v minulosti boli banány lepšie a chutnejšie, nemusí ísť v tomto prípade len o spomienkový optimizmus na potraviny.

V minulosti totiž bola rozšírená a masovo pestovaná odroda banánov s názvom Gros Michel, pričom dnes kúpite v bežných obchodoch banány výlučne odrody Cavendish.

Kde zmizol „Veľký Mišo?“

Počiatkom 20. storočia, keď sa začal svet postupne globalizovať, ľudia začali viac spoznávať chuť exotického ovocia. Na svete je známych viacero druhov banánov, ktoré sa varia, pečú či vyprážajú. Svetovému trhu ale dominujú sladké banány — Musa acuminata.

Keď sa začalo s exportom banánov, ukázalo sa, že odroda Gros Michel, čo môžeme preložiť do slovenčiny ako Veľký Michal, sa javila ako najideálnejšia. Táto variácia mala pevnú šupku odolnú voči nárazom, vďaka čomu sa dobre prepravovala a hlavne mala výraznú a intenzívnu chuť.

Problémom ale všeobecne pri banánoch je, že sa pestujú monokultúrne a v 50. rokoch 20. storočia ich začala napádať huba označovaná ako Panamská choroba. S ňou si pestovatelia nevedeli poradiť a v priebehu niekoľkých rokov odroda Gros Michel zanikla, aspoň čo sa týka veľkého meradla. Ľudia odrazu prišli o sladkú pochúťku.

Foto: Unsplash

Záchranca Cavendish

Našťastie sa ukázalo, že existuje odroda banánov  — Cavendish — ktorá bola imúnna voči Panamskej chorobe. Farmári tak nahradili odrodu Gros Michel Cavendishom. Ten, okrem toho, že odoláva kmeňu Pamanskej choroby TR1, je oproti Gros Michel menej sladký a menej chuťovo výrazný, píše Epicurious. Gros Michel má tiež viac krémovejšiu textúru.  Na druhej strane, nedá sa tvrdiť, že by sa tieto banány od seba mimoriadne vo veľkom odlišovali a prirovnať to môžeme napríklad k jablkám, ktoré môžeme nájsť s rôznou textúrou, sladkosťou, kyslosťou či arómami, ktoré sú špecifické pre konkrétne odrody. Stále však ide o rovnaký druh ovocia.

Foto: Unsplash

Bánová príchuť, ktorá nechutí ako banány

Ak si dnes kúpite nejakú cukrovinku s príchuťou banánov, jej základom bude chemikália amylacetát, uvádza Science Friday. Jeho vôňa je totiž podobná banánom či jablkám. V kombinácii s inými arómami sa vytvorí banánová príchuť, avšak tá pripomína viac chuť banánov Gros Michel a nie Cavendish. Banánové arómy sú tak dedičstvom obdobia, keď svetu dominoval Gros Michel. Ak by niekto z 50. rokov 20. storočia ochutnal banánovú príchuť, zdala by sa mu viac povedomá ako pre dnešného konzumenta.

Nejasný osud banánov

Ani Cavendish ale nemá dobré vyhliadky do budúcna. Je síce imúnny voči hube Panamskej choroby TR1, avšak nie voči variantu TR4, uvádza Business Insider. Táto infekcia napáda banánovníky a v koreňoch narušuje vstrebávanie vody a fotosyntézu. Banánovník následkom toho zomiera.

Foto: Unsplash

TR4 sa šíri postupne a zatiaľ nehrozí, že by sme o odrodu Cavendish prišli. Taktiež vedci voči ochoreniu bojujú, snažia sa vytvoriť genetickú modifikáciu banánovníka, ktorá by mu dodala imunitu. Momentálne tak má ľudstvo výhodu oproti 50. rokom minulého storočia.

Mimochodom, ak by ste chceli ochutnať odrodu banánov Gros Michel, nie je to síce jednoduché, ale ani nemožné. Tieto banány sa stále pestujú, avšak iba lokálne a v malom meradle. Nám sa na Slovensku nepodarilo nájsť spoločnosť, ktorá by ich dodávala, v zahraničí je to ale možné, aj tam však treba pátrať po špeciálnych dodávateľoch.

Uložiť článok

Najnovšie články