foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Biely piesok, tyrkysové more, kokosové palmy...

Už dva týždne sleduješ na instagrame Interezu cestu po menej známych Karibských ostrovoch. Ruku na srdce, kto presne vie, kde leží Svätý Vincent alebo Svätý Krištof? Každý vie, kde je Kuba alebo Mexiko. Ale vedel si, že krásne more, ak nie krajšie nájdeš na tých maličkých ostrovčekoch v karibskom mori? A že je to lacnejšie, ako keby si išiel na Kubu?

Plocha Karibského mora je 2,754 mil. km² a maximálna hĺbka je 7 680 m v Kajmanskej priekope. Karibik je domovom vyše 9 % koralových útesov sveta (celková plocha približne 50-tisíc km²). Väčšinu korálov nájdeme v okolí ostrovov a pri pobreží strednej Ameriky. V Karibiku sa nachádza 12 štátov a niekoľko závislých území.

Teplota vrchných vrstiev vody Karibského mora je v letných mesiacoch 24 – 28 °C, v zime 25 °C, slanosť vody je 36 ‰. Karibské more je jedno z najteplejších morí na svete a taktiež more s častým výskytom tropických hurikánov a búrok.

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Od tejto cesty som nemal žiadne očakávanie. Po všetkých tých šialených cestách som si chcel oddýchnuť a myslel si, že sa budem len váľať na bielom piesku, no opak bol pravdou. Nielen krásne more, ale aj krásna tropická príroda, je najkrajšia na ostrove Grenada, kde sa nachádzajú desiatky krásnych vodopádov, ktoré sa prepadávajú do dramatických roklín.

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Grenada je známa tým, že je tu najzachovalejší prales v celom Karibiku. Stačí ísť prenajatým autom len pár minút a ocitáš sa v inom svete. Okolo teba škriekajú papagáje a 100 percentná vlhkosť ťa poriadne premočí. Grenada, ktorá bola mojou prvou zástavkou, ma prekvapila aj krásnym koloniálnym mestom – tomuto Angličania vedeli zo všetkých mocností dať najlepšiu architektúru. Úzke kamenné uličky, mohutné pevnosti či malebný prístav, kde si môžeš dať exceletnú rybu alebo krevety.

Alebo je krajšia mohutná pevnosť z čias britskej ríše na Svätom Krištofovi? Tento ostrov je najmenším štátom na Americkom kontinente. Okolo ostrova vedie 58-kilometrová cesta a takto vieš prejsť celý ostrov za 2 hodiny. Svätý Krištof ma prekvapil asi najviac. Tu som nešiel ani tak za plážami, ako za históriou. Ostrov zbohatol z predaja cukrovej trstiny, ktorú sem priviezol už Krištof Kolumbus. Tu sa aj dozvieš, že banány a cukrová trstina má pôvod z Malajzie a Indie, len tu sa im lepšie darilo. Na mini ostrovčeku bolo dokopy 63 fariem na pestovanie trstiny.

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

A čo tie pláže? Pobehal som celý Americký kontinent a všetky Karibské ostrovy, ale asi najväčší klenot je na Svätom Vincente a Grenadínach. Zabudnite na Kubu, Mexiko či Bahamy. Svätý Vincent je raj na Zemi.Nemusíš dávať žiadne filtre, prifarbovať fotografie – ten tyrkys ťa oslepí. Tu som sa kúpal s korytnačkami, rajami či potápal pri koráloch.

Medzi ostrovmi sa vieš krásne prepraviť malými lietadlami, ktoré sú zároveň aj výhliadkovými. Už len tá predstava, že letíš 15-miestnym lietadielkom, kde pozeráš do pilotovej kabíny a máš zážitok z odletu a pristávania; všetko vidíš v priamom prenose.

Cesta nekončí a sleduj na Instagrame Interezu fotky a videá z Haity a Bahám.

Koľko taká cesta vyjde? Aký je itinerár cesty? Ako sa dá prepravovať? Všetko nájdeš na travelistan.sk.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov