Zdroj: Pixabay

Viete rozpoznať, keď vám ľudia klamú?

Vedci sa už dlhodobo zaoberajú tým, akým spôsobom prekuknúť ľudí, ktorí si podávajú ruku s klamstvami a čestnosť im toho veľa nehovorí. V rámci výsledkov nedávnej štúdie Univerzity v Portsmouth, ktorá bola publikovaná v časopise International Journal of Psychology and Behavior Analysis, predstavili jednoduchý trik, ktorý môže pomôcť aj samotným vyšetrovateľom odhaliť skutočných klamárov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál IFLScience, už staršie štúdie prišli so zistením, že klamanie môže zaťažiť mozog omnoho viac, než vyslovenie pravdy, a preto si vyžaduje vynaloženie väčšej dávky energie. Novú metódu odhaľovania klamstiev postavili na tom, že je ľahšie rozpoznať klamárov, ktorí sú pri vypočúvaní nútení premýšľať nad viacerými úlohami.

Rozdelenie pozornosti

Pokiaľ dáte niekomu dobrú príležitosť premyslieť si, čo povedať, ťažko rozoznáte pravdu od klamstva. Pri okresanom čase na premýšľanie však pravdy často znejú vierohodnejšie, ako lži. Preto je dôležité, aby ste osobe pridelili sekundárnu úlohu, čím ju prinútite rozdeliť svoju pozornosť medzi ňu a formulovanie vyhlásenia. Väčšie kognitívne úsilie, ktoré je potrebné vynaložiť na vymýšľanie príbehov, má za následok, že prípadné klamstvá znejú menej uhladene a možno ich ľahšie rozpoznať.

Zdroj: Pixabay

Zdôraznite dôležitosť sekundárnej úlohy

Spomínanej štúdie sa zúčastnilo 164 respondentov, ktorí boli požiadaní, aby vyjadrili svoj názor na rôzne aktuálne spoločenské témy. Následne boli vybrané tri z nich a účastníci náhodne rozdelení do dvoch skupín – tých, ktorí hovorili pravdu a dali najavo svoje skutočné pocity, a tých, ktorí o svojich názoroch klamali. Dve tretiny účastníkov dostali zároveň sekundárnu úlohu a boli požiadaní, aby si zapamätali sedemmiestne evidenčné číslo auta.

Výsledky ukázali, že príbehy klamárov zneli nie tak jasne a menej hodnoverne, najmä keď títo dostali sekundárnu úlohu, pri ktorej im prízvukovali, že je to dôležité. Tiež sa totiž zistilo, že táto úloha by mohla mať pozitívny účinok na odhaľovanie klamstiev len vtedy, ak ju klamári vezmú vážne a nezanedbajú ju.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov