Foto: Pexels

Akonáhle ju započujete, utekajte.

Ľudia sú jednoducho… ľudia. A z toho vyplýva, že niektorí z nich, teda z nás, aj klamú. Niektorí vôbec, pretože vieme, že veci to len robí horšími, iní častejšie, ďalší zas až pričasto. Akonáhle však klamára pristihnete pri lži, môžete si byť viac než istí, že vytiahne túto vetu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý z nás to veľmi dobre vie. Základom každého jedného zdravého vzťahu (či už partnerského, priateľského, rodinného či pracovného) je komunikácia. Pokiaľ sa vám niečo nezdá, no druhá osoba je ochotná pokojne s vami komunikovať a všetko vám rozumne vysvetliť, vždy sa dá nájsť nejaké riešenie. Akonáhle ale táto ochota zmizne, niečo nie je v poriadku.

Klamstvo nikam nevedie

Každý jeden človek by mal v prvom rade vedieť, že žiadne klamstvo nikam nevedie — práve naopak. Akúkoľvek situáciu ešte viac zhoršuje. Neexistuje totiž klamstvo, na ktoré by sa neprišlo,  a po jeho prevalení nasleduje spravidla absolútna “apokalypsa”. 

V každom prípade ale platí, že čím skôr klamára odhalíte, tým lepšie pre vás. Niekedy to síce nie je jednoduché, existuje ale jeden znak, ktorý ich vždy zaručene prezradí. Akonáhle pristihnete klamára pri klamstve, môžete si byť istí, že použije túto vetu. 

O akú vetu ide? 

Predstavte si, že zistíte, že niekto vám klamal, a konfrontujete ho pravdou. Hovorí sa, že čím viac sa k pravde priblížite, tým bude reakcia klamára viac podráždená. Akonáhle sa mu ale minú argumenty, príde k vete:

Mysli si, čo chceš. 

Toto je situácia, kedy si dotyčný veľmi dobre uvedomuje, že ste ho nachytali. Keďže však po prvé nemá žiadne racionálne argumenty, a po druhé je zahanbený, celý rozhovor ukončí vetou “Mysli si, čo chceš”, a následne odíde, alebo sa s vami na niekoľko hodín či dokonca dní prestane baviť. 

Foto: Pexels

Jeho cieľom je totiž vzbudiť vo vás pocit viny za to, že ste ho “krivo obvinili”, čo sa týmto ľuďom veľakrát aj podarí. Obrovské množstvo ľudí sa už predsa v takejto situácii klamárovi, narcistovi či manipulátorovi ospravedlňovalo, aj keď to bolo absolútne absurdné. 

Čo v takejto situácii robiť?

To, samozrejme, záleží od toho, v akom vzťahu s danou osobou ste. V prípade, že ide o niekoho z vašich priateľov či kolegov, môžete to buď hodiť za hlavu (samozrejme s vedomím, že daná osoba je klamárom, a ďalej jej nemôžete veriť), alebo s touto osobou pretrhnúť všetky kontakty. 

Akonáhle však ide o niekoho, kto vám je blízky, tak jednoduché to nebude. Určite nie je náhodou, že sa hovorí, že toxický/narcistický vzťah je ten, ktorý ubližuje najviac, no zároveň sa z neho odchádza najťažšie. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov