Foto: Photo by Vero Photoart on Unsplash

Je všeobecne známy fakt, že vôňa levandule pôsobí upokojujúco.

Ťažko sa vám večer zaspáva, nedokážete sa upokojiť a premáha vás stres? Nejeden z vás možno okamžite siahne po liekoch na upokojenie alebo po poháriku. Tie by ste však mali odložiť bokom, radšej vyskúšajte vôňu levandule.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kvalitný spánok

Účinkami aromaterapie sa zaoberala už nejedna štúdia a je dokázané, že vôňa levandule dokáže človeka upokojiť, zmierniť príznaky nespavosti a zlepšiť kvalitu spánku. Jedna zo štúdií dokonca sledovala účinok levandule po dobu 12 týždňov a ukázalo sa, že levanduľa pôsobí na parasymatický nervový systém. Práve ten je v značnej miere zodpovedný za pocit pokoja a relaxácie.

Levanduľou proti úzkosti

A ako vplýva levanduľa na úzkosť?  Štúdia vykonaná nemeckými vedcami ukázala, že u ľudí užívajúcich levanduľový olej v podobe tabliet sa dostavil podobný účinok, ako u ľudí, ktorí užívali napríklad Lorazepam, teda liek pôsobiaci proti úzkosti. Účinok sa preukázal aj po krátkodobom užívaní.

Vedci nechali dve skupinky ľudí sledovať filmy, ktoré u nich mali vyvolať úzkosť. Jedna zo skupín užila levanduľový olej a druhá skupina užila placebo. Opäť sa ukázalo, že levanduľa dokáže efektívne zmierniť príznaky úzkosti, a to psychické i fyzické.

Foto: unsplash

Účinky linaloolu

Japonským vedcom sa podarilo zistiť, že kľúčom je látka zvaná linalool. Experimenty preukázali, že prítomnosť levandule, teda linaloolu, mala na mozog myší rovnaký účinok, ako Valium, teda liečivo, ktoré je známe aj ako Diazepam. Rozdiel je v tom, že levanduľa nemá žiadne vedľajšie účinky.  Zaujímavé však je, že ak bol linalool podaný myšiam priamo do krvného obehu, jeho účinky sa zmenili a pripomínali skôr požitie alkoholu. Levanduľa pôsobí podobným spôsobom nielen na myši, ale aj na ľudí. Ovplyvňuje totiž nielen čuchovú oblasť, ale aj prefrontálnu kôru, teda oblasť mozgu, ktorá spracúva spomienky.

Ako levanduľu užívať?

Levanduľa sa dá pripraviť tými najrôznejšími spôsobmi. Napríklad, ak máte poruke čerstvú levanduľu, usušte si ju a do vriacej vody pridajte dve čajové lyžičky sušenej rastliny. Následne nechajte lúhovať 10 minút. Ak sa vám ťažko zaspáva, môžete levanduľový esenciálny olej pridať aj do vody, v ktorej sa vykúpete tesne pred tým, ako sa uložíte do postele. Dôležité však je, aby bol olej len levanduľový, pridané látky totiž môžu účinok levandule znížiť.

Foto: unsplash

Pozor by ste si mali dať aj na to, ako často levanduľu užívate a použite ju len vtedy, ak to naozaj potrebujete. Ak totiž budete levanduľu užívať na dennej báze, postupne sa jej účinok bude oslabovať a budete jej potrebovať stále viac. Okrem toho, ak trpíte úzkosťami, nespavosťou či inými ťažkosťami dlhodobo, levanduľa určite nenahradí starostlivosť odborníka.

psychology- spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov