I keď sa neraz snažíme urobiť na ľudí čo najlepší dojem, často sa nám podarí presný opak. Čím to je?

Za všetko môžu drobnosti, ktoré si možno ani neuvedomujete, no iní ich vnímajú veľmi dobre. Platí to tak pri prvom dojme, ako aj pri každodennej komunikácii s ľuďmi, ktorých poznáte už dlho. Ľudia okolo vás majú iný uhol pohľadu a preto si môžu všimnúť aj to, čo vy pokladáte za samozrejmosť. Nečudujte sa, že ich môžu tieto drobnosti iritovať, všetci predsa máme zlozvyky a aj vám na iných niektoré veci vadia. Našťastie, dá sa na tom zapracovať a my vám prezradíme, ako.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dajte si pozor na tieto maličkosti, pretože práve ony kazia dojem o vás…

Príliš veľa fotiek

Či už ide o Facebook, Snapchat, Instagram či iné sociálne siete, nemali by ste to s postovaním príspevkov preháňať. Veľmi dobre tu platí heslo, že všetkého veľa škodí. Vaši priatelia naozaj nepotrebujú vidieť stovky vašich fotiek o zrkadlo či z posilky. Chápeme, že sa chcete podeliť o veci, ktoré vás bavia, no uvedomte si, že o sebe prezrádzate viac, než si myslíte a okrem toho, môžete pôsobiť narcisticky.

Unsplash.com/Erik Lucatero

Priveľa priateľov

Pri virtuálnej realite ešte na chvíľu zostaneme. Môže vám to prísť zvláštne, no ľudí dokáže odradiť aj to, ak máte na sociálnych sieťach priveľa priateľov. Čísla cez tisícku sú síce ohurujúce, no signalizujú aj to, koľko času trávite na danej sieti. Navyše, je len málo pravdepodobné, že sa so všetkými tými ľuďmi chcete deliť o všetko, čo zdieľate. Dobre zvážte, komu žiadosť pošlete a od koho ju prijmete. Budete mať menej zaprataný virtuálny priestor a pridá vám to aj na dôveryhodnosti.

Familiárnosť

Blízkosť medzi ľuďmi sa nedá nanútiť a skutočná je len vtedy, keď vystane celkom prirodzene. Ak sa ju snažíte dosiahnuť prezrádzaním osobných vecí či prehnanou snahou, mali by ste ubrať plyn, pretože dosiahnete presný opak toho, o čo vám ide. Najprv musíte cítiť blízkosť a priateľstvo a až potom môžete prejsť na osobné témy, nikdy nie naopak. Okrem toho, mali by ste začať od maličkostí týkajúcich sa milých spomienok či záľub. Zďaleka sa vyhnite klebetám.

Skrývanie emócií

Čo robí ľudí ľuďmi? Medzi iným sú to aj emócie, ktoré zohrávajú vo vzťahoch dôležitú rolu. Často sa ich bojíme dať najavo a ani si neuvedomujeme, ako tým ochudobňujeme seba i iných. Máme pre vás len jedinú radu, najlepšie zo všetkého je byť spontánny, nech si hovorí kto chce, čo chce. Lebo vtedy ste to naozaj vy a nie vaša maska.

Unsplash.com/Angelina Litvin

Samé otázky a žiadne odpovede

Komunikácia je vždy o dvoch stranách. Možno sa vám často stáva, že vás niekto tak zaujme, že sa len pýtate a pýtate… Hoci podľa vás na tom nie je nič zlé, druhá strana sa však môže cítiť ako na výsluchu a preto je fajn nie len sa pýtať, ale i odpovedať a rozprávať. Prekonajte aj pocit, že na vás nie je nič zaujímavé. Na druhej strane, dobrý nie je ani druhý extrém, keď len rozprávate a toho druhého nepustíte k slovu.

Falošná skromnosť

Načo skrývať niečo, na čo môžete byť právom pyšní? Aj keď to môžete myslieť dobre, iní to môžu vnímať ako neúprimnosť. Nemusíte sa svojimi úspechmi chváliť, no keď na to príde, naučte sa oceniť samých seba aj pred inými. Nič nezapôsobí na ľudí tak, ako zdravé sebavedomie.

Prílišná zdvorilosť

Milé a príjemné vystupovanie je maximálne žiadúce, no nemali by ste to preháňať. Ľudia pri vás totiž môžu nadobudnúť pocit, že máte skryté úmysly a snažíte sa ich manipulovať. Ak chcete na niekoho zapôsobiť, určite nie takto. V prípade, že sa vám niekto páči tak veľmi, že nemôžete inak, radšej mu to povedzte, aby vedel lepšie pochopiť vaše správanie.

Unsplash.com/Cristian Newman

Meno

V tomto prípade to vôbec nie je fér, no ani ťažko vysloviteľné meno či priezvisko nerobia dobrý dojem. Dôvod je jednoduchý. Ľudia môžu mať nepríjemný pocit zo zlyhania, že si nevedeli zapamätať či správne vysloviť vaše meno a tieto dojmy automaticky spájajú s vašou osobou. Čo robiť? Viete to aj sami – použiť prezývku či skratku, ktorá vám vyhovuje a ktorá iným uľahčí výslovnosť.

Reč tela

O tom, že neverbálny prejav o nás prezrádza naozaj mnoho, nemusíme veľa písať. Dbať by ste mali najmä na správny stisk ruky a na mimiku. Vo všetkom však zachovajte svoju prirodzenosť – na nič sa nehrajte a nesnažte sa ani príliš kontrolovať.

Nervozita

Chápeme, že tento faktor viete ovplyvniť len do istej miery, no predsa by ste ho mali vziať na vedomie. Ak idete na dôležité stretnutie a ste nervózni, čo je celkom prirodzené, mali by ste si dať pozor hlavne na telesné prejavy nepokoja. Nikoho neočaríte, keď sa pred ním zjavíte v prepotenom tričku, s neistým hlasom a pohľadom hľadajúcim únikový východ. Pomôcť vám môže obyčajné hlboké dýchanie a nezabudnite ani na správny antiperspirant. Zabudnite na fajčenie či pohárik alkoholu, tie môžu všetko len zhoršiť.

Unsplash.com/Gift Habeshaw

Pozri aj: Zvýšenie sebavedomia, otvorenosť novým veciam či tvorivosť. To všetko získate, ak sa pravidelne začnete venovať tejto aktivite

bussinesinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov