Foto: travelistan.sk/Pixabay

Plánuješ navštíviť Japonsko? Hľadáš informácie, ktoré miesta navštíviť, čo koľko stojí a hlavne ako sa medzi mestami pohybovať čo najefektívnejšie a výhodne?

V tomto článku nájdeš navrhovaný itinerár cesty, rozpočet a cestovateľské rady pri plánovaní cesty do Japonska a aj moje vlastné odporúčania.

Článok pokračuje pod videom ↓

Letenka

Letenky vieš nájsť aj na stránke kadetade.com , kde sú rôzne akcie na letenky do Japonska. Dnes sú už pod 500€. Pri výbere leteniek do Japonska sa riadim týmito pravidlami.

Ak chceš cestovať po celom Japonsku, je najlepšie zvoliť prílet a odlet z rôznych miest. Najpopulárnejšie je napríklad priletieť do Tokia a odletieť z Osaky. Takto lieta Emirates, Air France, Finnair, Air Asia…Tieto letenky sú niekedy o 50 Eur drahšie, ale keď si spočítaš, že koľko ťa vyjde doprava medzi Osakou a Tokiom, tak zistíš, že by si to nakoniec preplatil.

Ak by si chcel spojiť Japonsko povedzme s cestou po transsibírskej magistrále a preplaviť sa do Vladivostoku, podrobný článok ako na to, si môžeš prečítať tu.

Foto: Travelistan

Počasie

Kedy je najlepšie cestovať po Japonsku? Dá sa celoročne a každé obdobie má niečo jedinečné.

  • Napríklad každý by chcel vidieť kvitnúce sakury (divoké čerešne) v období marca a apríla. Avšak toto obdobie chce vidieť každý a musíš byť pripravený na veľké davy, vysoké ceny ubytovania a hlavne všadeprítomné dopravné kolapsy pred významnými pamiatkami.
  • Obdobie Čínskeho Nového roka je tiež časom, kedy je v celej východnej Ázii voľno a ,,všetci“ cestujú. Viac o tomto sviatku si môžeš prečítať tu.
  • Júl a august, kedy si toto obdobie spájame s dovolenkou, je obdobím vysokých horúčav, vlhkosti a pomerne častých zrážok
Foto: Travelistan

Podľa mňa je najlepším obdobím:

  • September a október – príjemné počasie a koniec hlavnej dovolenkovej sezóny.
  • Január a februára (mimo Čínskeho Nového roka) – Áno, vtedy je v Japonsku zima a v horských oblastiach je kopec snehu. Mne sa toto obdobie páči najviac aj preto, že celá krajina vyzerá ,,krajšie“ a horské oblasti okolo Takayami sú krásne romanticky zasnežené. Plus do karát hrá aj fakt, že vtedy sú najlepšie svetelné podmienky pre fotografov.

Itinerár cesty

Samozrejme, že itinerár sa môže líšiť podľa toho, či si už bol v Japonsku, koľko dní máš na cestovanie a aká je tvoja predstava. Budem sa v tomto prípade držať toho, že ešte si nenavštívil Japonsko a máš cca. 16 dní na cestovanie (toľko je priemerná dovolenka).

1.deň: Let do Japonska

2.deň: Prílet do Osaky. Tento deň si vybavíš 7.dňový Rail Pass na šinkanzen a všetky JR vlaky a JR autobusy. Rezerváciu si spravíš na 6.deň itineráru. Podrobné informácie o ,,Rail Pass“ sa dočítaš tu.

Osaka -finančné mesto pri osackom zálive, kam sa chodí hlavne za gurmánskymi zážitkami. Centrum mesta je večer plné barov, reštaurácií a keď hľadáš najlepšiu zábavu, tak odporúčam jednoznačne Osaku. Mesto je večer veľmi živé a patrí k tomu najlepšiemu v Japonsku.

  • Osaka castle – najväčší hrad v Japonsku. Vnútro hradu už tak zaujímavé nie je, ale výhľad na celé mesto je skvelý.
  • Umeda sky building – vraj najkrajšia moderná budova v Japonsku nielen s výhľadom, ale aj výnimočným architektonickým poňatím. Odporúčam prísť sem večer.
  • Universal Studios – https://www.usj.co.jp/e/.
  • Shinsaibashi – mestská štvrť plná barov, reštaurácií a obchodov, ktorá sa večer postará o skvelú zábavu!

3.deň: Okolo obeda presun metrom – cca 30 minút do Kyota (cena lístka 560 yenov – cca 4,8 Eur)

4– 5. deň: Kyoto

Bývalé cisárske mesto s tradičnými úzkymi drevenými uličkami v kombinácii s najkrajšou záhradnou architektúrou.

  • Zlatý chrám – najznámejšia stavba v Kjóte. Nielen chrám, ale aj krásna záhrada robí toto miesto jedným z najzaujímavejších.
  • Rock garden – neďaleko zlatého chrámu máš najznámejšiu kamennú záhradu v Japonsku. Je to zároveň miesto pre zen-budhistov.
  • Gion – historická časť, kde budeš mať konečne pocit tradičného Japonska. Úzke drevené uličky, drevené budovy, pagody a večer krásne vysvietené lampášmi. Cez deň je to plné turistov, ale večer je to miesto plné romantiky.
  • Cesta filozofov – „náučný“ chodník od Gionu po chrámoch, záhradách a krásnych zákutiach. Je to príjemná trojhodinová prechádzka, samozrejme, v závislosti od tvojho tempa, počas ktorej môžeš spoznávať jednotlivé chrámy.
  • Potoncho – historická ulička v centre mesta s tradičnou architektúrou. Odporúčam prísť sem večer.
  • Cisársky palác – zatiaľ, čo palác v Tokiu sa nedá navštíviť, tento kjótsky je otvorený verejnosti. Každý deň od pondelka do piatku sa robia nespoplatnené prehliadky komplexu s miestnym anglicky hovoriacim sprievodcom. Zaregistruj sa vopred a maj pri sebe pas! Viac informácií o návšteve paláca nájdeš na tejto stránke: japan-guide.com. Okrem paláca je tu aj krásna záhrada, ktorá je tiež voľne prístupná a rezervácia nie je potrebná.
  • Inari chrám – k chrámu sa dostaneš asi za 10 minút prímestskou dopravou z Kyoto central station. Uvidíš tu tisíce tori brán, ktoré vytvárajú tunel.
commons.wikimedia.org

6.deň: Ráno presun do Nagasaki šinkanzenom – cesta trvá okolo 4 hodín. Prehliadka Nagasaki.

7.deň: Návšteva opusteného ostrova Hashima, kde sa natáčal aj film James Bond. Článok o tomto ostrove nájdeš tu.

Poobede odchod šinkanzenom do Hirošimy cca 3 hodiny. Večer sa prejdi po centre mesta.

Mesto, na ktoré bola 6. augusta 1945 zhodená atómová bomba a v ktorom zomrelo počas výbuchu takmer 300 tisíc ľudí. V meste, kde je všetko nanovo postavené, odporúčame navštíviť najmä:

  • Atómové múzeum, kde môžeš vidieť nielen maketu atómovej bomby, ale aj predmety, ktoré sa zachovali po výbuchu.
  • Prvá železobetónová stavba od českého architekta Letza, ktorá ako jediná „prežila“ atómový výbuch.
  • Park pri atómovom múzeum, v ktorom nájdeš rôzne pomníky obetiam jadrovej katastrofy.

8.deň: Návšteva ostrova, ktorý ,,okupujú“ opice a je spojený s vojenskou históriou. Článok ako sa na ostrov dostaneš si môže prečítať tu. Poobede návrat do Hirošimy a dokončenie prehliadky mesta.

Foto: Travelistan

9.deň: Výlet na ostrov Mijadžima s najfotografovanejšou Tori bránou v Japonsku. Plus sa tu dajú robiť aj treky do okolia. ,,Japan Raill Pass“ platí na aj trajekt vlak na ostrov.

10.deň: Presun šinkanzenom do Nagoyi a následne panoramatickým vlakom do Takayami. Je to asi najkrajší panoramatický výlet vlakom v Japonsku. Príchod do Takayami okolo 14:00 a následne prehliadka mesta, ktoré patrí medzi najkrajšie v Japonsku aj vďake dobre zachovanej drevenej architektúre.

11.deň: Pozri si doobeda skanzen Hida No Sato pri Takayame ( kombinovaný lístok s dopravou stojí 980 yenov). Poobede presun do Nagana. Posledný vlak ide okolo 17:00 a cesta zoberie cca. 3 hodiny s jedným prestupom v Tayome – stále máš celú dopravu v cene 7. dňovej permanentky!

12.deň: Doobeda pozri kúpajúce sa opice v Yudanake. Cesta od Nagana cca 47 minút. Treba povedať, že na opice treba mať šťastie. Nie vždy sa kúpu, ale keď to vyjde, je to bohovský zážitok! Podvečer presun šinkanzenom do Tokia . Tu ti akurát končí  platnosť 7.dňovej tvojej permanentky na vlaky, ktorú si využil maximálne na cestu po Japonsku.

14– 15.deň: Tokio – najväčšie mesto sveta, pokiaľ ide o počet obyvateľov. Predtým než sa Tokio stalo hlavným mestom Japonska, boli nimi aj iné mestá – Kyoto a Nara. Tokio je kombinácia modernej architektúry s hypermodernými časťami a tradičných japonských záhrad.

  • Tsukuji market – najväčší rybí trh na svete, kde uvidíš tie najväčšie kusy tuniaka, kreviet, langust či veľrybie mäso. Na rozlohe o veľkosti 10 futbalových štadiónov nájdeš všetky morské potvory, pričom to tu vôbec nepáchne. Žiaľ, verejnosti to tu otvárajú až 9:30.
  • Ginza – ako Paríž má svoje Avenue des Champs-Élysées alebo Londýn svoj Oxford street, Tokio má Ginza. Prvá moderná západná ulica, kde sú dnes najluxusnejšie obchody v Japonsku.

Pikoška: Tu napríklad pochodovala fašistická japonská mládež a žiadala okupáciu Ázie. Tu sa tancovali prvé západné tance a vznikali prvé jazz cluby.

  • Cisárske záhrady – samotný cisársky palác sa nedá vôbec navštíviť. Je zavretý aj pre samotných Japoncov. Len jeden deň v roku sa otvorí jedna brána, odkiaľ cisár pozdraví svoj milovaný národ. Jediné, čo si môžeš pozrieť, sú krásne záhrady s výhľadom na finančnú štvrť Tokia Marunochi.

Pikoška: Vedeli ste, že bonsaj pochádza z Číny, nie z Japonska a podľa japonskej filozofie príroda nie je dokonalá? Všetko v záhrade musí byť dotvorené ľudskou rukou. Od jazierka až po kamene.

  • Tokio Skytree – 634 m vysoká veža je najvyššou budovou v Japonsku. Za ideálneho počasia je výhľad na celú metropolu. Odporúčam urobiť si rezerváciu vopred –tokyo-skytree.jp
  • Akihabara – elektronická štvrť, kde nakúpiš nielen najnovšiu techniku, ale kam sa japonská mládež chodí zahrať na hracích automatoch.
  • Shibuya – mestská časť v Tokiu, kde nájdete najrušnejšiu križovatku na svete. Odporúčam ísť do Starbucksu nad križovatkou a natočiť si to.

16.deň: Odlet domov

Samozrejme, že program sa dá rozšíriť. Napríklad aj o výstup na horu Fudži. Ak by si chcel ísť, pamätaj, že treba si dopredu spraviť rezerváciu a obdobie na výstup je len v lete. Vstupné do národného parku bolo okolo 1000 yenov, čo je cca 8 eur. Viac aktuálnych informácií nájdeš na oficiálnej stránke fujisan-climb.jp.

Rozpočet cesty:

  • Letenka: Dnes sú obojsmerné letenky pod 500 Eur. Viac na kadetade.com.
  • Doprava po Japonsku: 7.dňový ,,Rail Pass“ vyjde dnes na 33 000 yenov. Aktuálny kurz japonského yenu nájdeš na tuPodrobné informácie ako a kde sa vybavuje táto pernamentka nájdeš v tomto článku.
  • Ubytovanie: Všetko závisí od tvojho štandardu. Je pravda, že všetko je tu čisté a ubytovanie vždy patrilo medzi najvyššie položky spolu s dopravou. Hostely od 15 €, 3 hviezdičkový hotel od 40 €, 4 hviezdičkový hotel od 80 € – všetky ceny sú bez raňajok.
  • Jedlo: Japonsko nie je drahé na jedlo. Ak si dáš polievku ramen alebo udon , tak to je od 4 €, miska s dvomi kúskami suši od 1 €, bravčový rezeň v kari omáčke od 5 €, hirošimská špecialita okomoyki od 6 €, pivo od 2 € v obchode, pivko v bare od 4 €, saké od 3 €.

Celkové náklady bez hlavnej letenky: Ak to zrátam celé, dáš si nejaké pivko, kávu, vstupy…od 730 € na osobu.

Využi moje skúsenosti zo 166 krajín, ktoré som precestoval a vypracujem ti podrobný cestovateľský plán so zážitkami. Klikni pre viac informácii

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov