Foto: pexels.com

Vedci tvrdia, že hoc každý rozchod je iný, niečo predsa len majú spoločné.

Rozvod je naozaj ťažké a život meniace rozhodnutie. A aj keď prináša mnoho bolesti a utrpenia, niekedy je to jediná vec, ktorá dokáže ľudí oslobodiť a ponúknuť im dlho hľadané šťastie. A hoc každá skúsenosť s rozvodom je jedinečná a každý naň má nejaké iné, osobné dôvody, vedci sa domnievajú, že predsa len sa na tom dá nájsť niečo spoločné.

Článok pokračuje pod videom ↓

A toto sú podľa portálu Bustle najčastejšie problémy, pre ktoré mnoho manželstiev končí rozvodom.

#1 Neschopnosť udobriť sa po hádke

„Udobriť sa“ po hádke, či „schopnosť snažiť sa napraviť svoje chyby“ sú podľa odborníka, Dr. Johna Gottmana kľúčové veci k úspešnému a dlhotrvajúcemu manželstvu. A naopak, ak tam táto snaha chýba, snaha dať veci do poriadku, potom to môže viesť k rozvodu.

Aj keď nie je možné, aby mali partneri vždy na všetko rovnaký názor, a výskyt hádok v manželstve rozhodne nie ojedinelý, pokiaľ partnerom skutočne záleží na ich vzťahu a budúcnosti, potom by mali robiť všetko preto, aby našli spoločný kompromis. A ak už teraz niekto nedokáže vyriešiť tento problém, rozhodne to nebude schopný vyriešiť ani o niekoľko rokov.

pexels.com

#2 Vzďaľovanie sa jeden druhému

Možno si hovoríte, že ak sa niekto niekomu „vzdialil“, že to nie je dostatočný dôvod na rozvod, no odborníci by vás hneď vyviedli z omylu. Štúdie dokonca zistili, že takéto „vzďaľovanie sa“ vo vzťahu je jedným z najčastejších príčin na rozvod. Možno to nie je dôvod až tak dramatický, ako napríklad nevera, no je úplne bežný.

Ak partneri jednoducho začnú mať rozdielne záujmy a začnú sa viac venovať práve nim než jeden druhému, potom sa medzi nimi vytvára priepasť, ktorá sa len zväčšuje a zväčšuje, až napokon bude tak veľká a hlboká, že ju nebude možné prekonať a vrátiť vzťah do pôvodného stavu.

pexels.com

#3 Záplavy emócii

Toto je ďalším problémom vo vzťahu, ktorý Dr. John Gottman vo svojom výskume označil za veľmi vážny a tiež tvrdí, že často vedie práve k rozchodu. Záplavy emócii nastávajú hlavne v krízových situáciách, ako napríklad pri hádke. Vo vašom vnútri sa deje veľa procesov naraz, zasvieti vám kontrolka s nápisom „možná hrozba“ a zrazu ste zaplavení mnohými emóciami, ktoré neviete rýchlo spracovať. A aj keď je možné na tom zapracovať a zlepšiť to, práve mnohé páry, ktoré sa rozviedli, sa nedokázali cez tieto momenty preniesť.

Samozrejme, na Zemi nenájdeme rovnaký pár. Každý musí čeliť rôznym problémom a príbeh každého vzťahu, či už šťastného alebo, naopak, nešťastného, je iný. No vedci aj tak prišli na to, že existujú určité podobnosti a dôvody, pre ktoré sa páry rozvádzajú. A práve problémy v komunikácii či oddelenie doposiaľ spoločnej cesty sú tými najčastejšie sa vyskytujúcimi.

pexels.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov