Foto: Photo by Ivan Oboleninov from Pexels

Spať menej a získať tak viac času? S týmito tipmi je to možné.

Povedali ste si niekedy, že by bolo skvelé, ak by mal deň viac hodín? Možno to nie je až také nereálne. Vďaka týmto 4 spánkovým cyklom totižto môžete spať menej, no vaše telo bude aj tak skvele zregenerované a oddýchnuté. Zostane vám tak viac času na iné veci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tieto 4 skvelé tipy priniesol portál Brightside. 

#1 Dvojfázový cyklus

Ide o najjednoduchšiu z ponúkaných alternatív a naše telo sa dokáže tomuto cyklu prispôsobiť veľmi rýchlo. V tomto prípade spíte 6,5 hodiny denne, no spánok si rozdelíte do 2 cyklov, a to 2 možnými alternatívami:

  • v noci spíte 6 hodín a cez deň si doprajete polhodinové zdriemnutie
  • v noci spíte 5 hodín a cez deň si pospíte 1,5 hodiny

Tento spánkový cyklus má viacero výhod. Spať 6,5 hodiny sa niekomu môže zdať málo a je prirodzené, že po 5 alebo 6 hodinovom spánku budete cez deň ospalí. Práve nato je však poobedné zdriemnutie, ktoré vás preberie, a ktoré si navyše mnohí doprajú aj pri 8 hodinovom spánku, nakoľko ospalosť v poobedných hodinách je úplne bežná. Spánok cez deň navyše zlepšuje pamäť i náladu a redukuje stres. Najväčšou výhodou tohto cyklu je však to, že získate viac času počas dňa. 

#2 Cyklus “Uberman”

Tento cyklus je naozaj extrémom a odporúča sa ho dodržiavať len krátkodobo, nakoľko pri ňom spíte len 2 hodiny denne. Vhodný je teda napr. v situáciách, kedy máte extrémne veľa práce a potrebujete niečo stihnúť na termín. Jeho tajomstvo spočíva v tom, že cez deň si doprajete šesť 20-minútových zdriemnutí. V praxi to potom vyzerá tak, že 3 hodiny a 40 minút ste hore a 20 minút spíte. Tento cyklus sa neustále opakuje. Zvládli by ste to?

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#3 Cyklus “Dymaxion”

Tento spánkový cyklus je veľmi podobný tomu predošlému – takisto denne spíte iba 2 hodiny. Rozdiel je však v tom, že zdriemnutia trvajú 30 minút, a sú 4. V praxi to potom vyzerá tak, že hore ste 5 hodín a 30 minút a polhodinu spíte. Ide teda o podobný extrém a určite sa neodporúča dodržiavať ho dlhodobo. 

#4 Cyklus “Everyman”

Tento cyklus je zas veľmi podobný dvojfázovému, no je o niečo flexibilnejší, nakoľko má až 5 možných alternatív. Prvé 2 sú zvládnuteľné, no zvyšné sú takisto dosť extrémne. Ich výhodou však je, že krátkodobo môžu fungovať skvele, nakoľko pri nich získate naozaj obrovské množstvo času.

  • Typ 1: 6 hodín spánku v noci, jedno 20-minútové zdriemnutie cez deň
  • Typ 2: 4,5 hodiny spánku v noci, dve 20-minútové zdriemnutia cez deň
  • Typ 3: 3 hodiny spánku v noci, tri 20-minútové zdriemnutia cez deň
  • Typ 4: 1,5 hodiny spánku v noci, štyri 20-minútové zdriemnutia cez deň
  • Typ 5: 1,5 hodiny spánku v noci, päť 20-minútových zdriemnutí cez deň

Čo hovoríte na tieto alternatívne spánkové cykly, trúfli by ste si na niektorý z nich?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov