Foto: pexels.com

Nedávno sme vám priniesli článok hovoriaci o tom, že nie každému je súdené ísť spať o 10 večer a vstať o 6 ráno.

Ako ste na tom s ranným vstávaním vy? Zobudíte sa už niekoľko minút pred budíkom sami od seba a doprajete si ešte niekoľko minút rozjímania alebo si budík posuniete aspoň ešte trikrát a potom to do práce či do školy ledva stíhate? Nech je to už akokoľvek, závisí to od vášho chronotypu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je to chronotyp?

Čo je vlastne ten chronotyp? Označujeme ním nastavenie vnútorných biologických hodín človeka. Odborník na spánok, Michael Breus hovorí, že existujú celkovo štyri chronotypy, pričom dva z nich sú nastavené tak, že chodia spať, keď slnko zapadá a vstávajú, keď vychádza. O chronotypoch napísal dokonca aj knihu, v ktorej tvrdí, že 15 percent ľudí sú ranné vtáčatá, 15 percent sú nočné sovy a 15 percent ľudí trápi niektorá z foriem nespavosti.

Využitie chronotypu

V jednom z rozhovor sa Breus vyjadril, že poznanie svojho chronotypu má množstvo výhod. Napríklad, keď viete, aký je ten váš, môžete sa naučiť so spánkom pracovať tak, aby ste sa cítili čo najlepšie a nebudete tak musieť proti svojmu telu bojovať každý večer či každé ráno. Aký chronotyp je ten váš?

Foto: unsplash

Harmonický medveď

Na to, aby ste zistili, aký chronotyp je ten váš, existuje súbor otázok. Keď ho odborníci vyhodnotia, zaradia vás do jednej zo štyroch kategórií, medzi ktoré patrí napríklad aj chronotyp s názvom harmonický medveď. Ľudia patriaci do tejto kategórie chodia spať so západom slnka a vstávajú, keď vychádza. Okrem toho, potrebujú si denne dopriať aspoň 7-8 hodín spánku a posúvanie budíka aj niekoľkokrát nie je ničím výnimočným.

Lev

Levom je čo závidieť, pretože dokážu otvoriť oči sami od seba niekoľko minút pred budíkom, bez problémov vylezú z postele a fungujú celé doobedie. Problém však nastáva okolo obeda, keď hladina ich energie prudko poklesne. Okrem toho, ich prioritou je zdravie a pozitívne interakcie s ľuďmi. Do kategórie levov spadá približne 15 až 20 percent populácie.

Nočný vlk

Nočný vlk je opakom leva, ranné vstávanie vyslovene neznáša a budík odloží aj niekoľkokrát. O 10 ráno väčšinou dokončuje už svoju tretiu šálku kávy a každý si zvykol, že vlci zvyčajne meškajú. Tradičná práca je pre nich poriadnou výzvou, pretože hladina energie u nich dosahuje vrchol až okolo 5 poobede. Do tejto kategórie spadá podľa prieskumov 15 až 20 percent populácie.

Foto: unsplash

Delfín

Mozog delfína je neustále v strehu a u ľudí patriacich do tejto kategórie hrozí najvyššie riziko insomnie, teda nespavosti. Delfíny majú veľmi plytký spánok a celý deň sú väčšinou neoddýchnutí a unavení. Hladina energie však na počudovanie večer zvyčajne stúpne aj u delfínov.

Nanešťastie žijeme v spoločnosti, ktorá sa len tak ľahko neprispôsobuje potrebám jednotlivca, ak však poznáte svoj chronotyp, môžete sa o niečo ľahšie prispôsobiť vy tak, aby vás fungovanie v priebehu dňa celkom nevyčerpalo.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov