Týmto článkom určite potešíme všetkých chronických prokrastinátorov a znepokojíme workoholikov.

Najnovšie zistenia vedcov otáčajú na ruby staré známe príslovie: „Najprv práca, potom pláca,“ keď hovoria, že najprv by sme si mali užiť a zabaviť sa a až potom sa pustiť do práce.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno sa vám to zdá zvláštne a nerozumné, je predsa normálne, že najprv by sme mali vynaložiť úsilie a až potom dostať odmenu. Veď ani výplata vám nechodí mesiac vopred, ale až potom, čo si svoje úlohy a povinnosti poctivo odmakáte. Takto to bolo vždy, takto nás vychovali rodičia… Čo sa tí vedci nebodaj zbláznili?

Nie, nezbláznili. Výsledky nedávnej štúdie naznačujú, že aj keď ľudia očakávajú, že pohodu a relax si viac užijú, keď prácu dokončia, nie je to celkom pravda. Zábava je totiž zábavná aj vtedy, keď si ju nedoprajete ako odmenu, ale len tak. To isté platí aj pri oddychu.

Unsplash.com/Kyle Ryan

K týmto zistenia dospeli vedci z jednej chicagskej univerzity po sérii experimentov. Na univerzite postavili improvizované kúpele s masážnym stolíkom a vírivkou, ktoré mohli študenti navštíviť buď pred začiatkom skúškového obdobia, alebo až po ňom. Pred návštevou kúpeľov mali študenti opísať, aký pôžitok očakávajú, a pri odchode zasa ako sa ich očakávania naplnili a aké pocity zažili. Zhodou okolností sa študenti rozdelili do takmer rovnako zložených skupín a preto mohli vedci s väčšou istotou porovnávať ich odpovede.

Výsledky poukazujú na to, že študenti, ktorí navštívili kúpele pred skúškami, očakávali menej pôžitkov a menej oddychu, no v skutočnosti mali pri odchode z kúpeľov rovnaké pocity ako študenti, ktorí ich navštívili až po úspešnom zvládnutí skúšok.

Samozrejme, že sa tieto výsledky nedajú chápať ako všeobecné pravidlo a je dôležité rozlišovať, v ktorých situáciách je lepšie uprednostniť prácu a v ktorých zábavu. Určite ste už zažili ten pocit, keď ste si dopriali po dlhej a namáhavej práci zaslúženú odmenu. Pôžitok z nej zaiste prekonal všetky predošlé. Ak samých seba radíte k chronickým prokrastinátorom, mali by ste sa aspoň raz pokúsiť zažiť aj tento druh odmeny. Zaneprázdnení workoholici by si mali z času na čas, a možno častejšie, než je pre nich prípustné, dopriať lenivú chvíľku, kedy prestanú myslieť na prácu a doprajú si relax a zábavu.

Unsplash.com/Jens Lindner

Či už patríte k jedným alebo k druhým, ak je piatok poobede a vy sa neviete dočkať víkendu, zabudnite na pravidlo zlatej strednej cesty a jednoducho si tú prestávku dajte. Malý odpočinok vám môže pomôcť, aby vám posledné hodiny v práci rýchlejšie zbehli a vy ste vnímali povinnosti a úlohy pozitívnejšie.

Pozri aj: Nemáte žiadny sexuálny život. 7 znamení, že vaša práca sa zahráva s vaším mentálnym zdravím

nymag
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov