Dokonca aj pozitívne myslenie má svoju temnú stránku.

Mnoho motivačných kníh, článkov či prejavov hovorí, že ak zmeníte svoje myšlienky, tak potom zmeníte aj svoj život. No ak by naozaj každý myslel tak pozitívne, zrejme by sme museli rozšíriť Hollywood pre všetky hviezdy alebo začať budovať viac ostrovov pre každého nového milionára. Iní odborníci zase tvrdia, že veriť v „zákon príťažlivosti“ je niečo ako novodobá verzia toho, keď veríme v Ježiška, ktorý nosí darčeky. Je to niečo, čo jednoducho neexistuje. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pozitívne myslenie vás núti ignorovať všetky ostatné pocity

Keď ľudia myslia pozitívne, začnú si okolo seba vytvárať určitú bublinu, v ktorej žijú ten krásny a rozprávkový život plný nádherných vecí. No skôr či neskôr táto bublina praskne a znovu príde krutá realita. Deje sa to kvôli tomu, že vždy, keď sa prinútite byť pozitívni, spolu s tým rastú aj všetky negatívne myšlienky. Tie môžete poprieť, potlačiť do úzadia či nahradiť niečím iným, no pamätajte si, že nikdy nezmiznú.

Práve preto sa mnohí domnievajú, že vyhýbať sa všetkému, čo sa považuje za „negatívne“ a lipnúť iba na tom „pozitívnom“ je obrovská chyba. Snažíte sa zo všetkých síl, aby ste boli šťastní, no čím viac sa snažíte, tým je to pre vás viac frustrujúce. A ak sa frustrácia spojí s vyčerpanosťou, potom je to nádherná definícia depresie – teda toho, čo sa stane, keď po úmornom snažení sa myslieť pozitívne sa úspech aj tak nedostaví.

unsplash.com

Nakoniec skončíte tak, že budete sami so sebou viesť nekonečnú vojnu

Nemôžete so sebou a svojou existenciou bojovať do konca života. Je čas prestať škatuľkovať veci len na „pozitívne“ alebo „negatívne“. Kde je vlastne tá hranica medzi tým? A kto to vlastne určuje? Inými slovami, veci nie sú len biele alebo len čierne. Vo svojom živote potrebujete všetky emócie, aj tie zlé. Napríklad smútok môže nakoniec priniesť súcit, hnev vám pomáha prekročiť vaše limity a neistota sa môže stať niečím, čo odštartuje váš rast. No to všetko sa stane jedine vtedy, ak týmto pocitom necháte vo vašom vnútri priestor, aby sa aj oni mohli rozvíjať.

Jednoduchá rada: nemyslite pozitívne

Takže, mnoho odborníkov radí, aby ste namiesto „pozitívnych“ myšlienok premýšľali nad tým najhorším možným scenárom, ktorý sa môže stať. Pretože to vám pomôže preskúmať vaše najväčšie obavy a nakoniec zistíte, že strach vôbec nie je žiadna príšera, ani váš nepriateľ. Uvedomíte si, že aj keď zlyháte znova a znova, vôbec to nevadí, pretože sa vždy postavíte a pôjdete ďalej. Poučíte sa zo svojich chýb a už viac nebudete musieť bojovať sami so sebou.

unsplash.com

Prijmite kontrast života

Keď prijmete v živote to, že existuje celé spektrum farieb a pocitov, teda aj tie, ktoré považujete za „pozitívne“ a „negatívne“, tak sa vám bude žiť ľahšie. Všetku energiu, ktorú ste doposiaľ dávali len na strachovanie sa z toho, že vám vaše „pozitívne myslenie“ neprinesie ovocie, odteraz budete môcť využiť na žitie a tvorenie.

Emócie sú životná sila a ak k nej chcete mať prístup, potom si musíte dovoliť cítiť všetky emócie, bez ohľadu na to, aké sú. Áno, bude to plné smútku, zlosti a bolesti, ale taktiež to bude plné radosti, šťastia či lásky. A emócie si už nájdu medzi sebou rovnováhu aj bez vašej pomoci.

Pozri aj: Brazílsky šaman prehovoril o temných stránkach kultu pozitívneho myslenia. Jeho slová vám môžu zmeniť život

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov