Foto: pexels.com

11 vecí, ktoré nás dokážu naučiť stromy.

Walt Whitman bol americký básnik a novinár. Mnohí ho dokonca označili za jedného z najväčších básnikov, akého kedy Amerika mala. Whitman miloval prírodu, vonkajšie prostredie či čerstvý vzduch. Medzi jeho najznámejšiu tvorbu patrí napríklad zbierka básní „Listy trávy“, kde už z názvu cítime, že príroda zohrala v jeho písaní dôležitú úlohu. Počas svojho života vraj často pozoroval stromy a zistil, že nás, ľudí, dokážu o živote veľmi veľa naučiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Stromy nás učia autentickosti

Podľa Whitmana je tichá, no impozantná prítomnosť stromu zobrazením autentickosti. Stromy videl ako “nevinné, neškodné a zároveň také divoké“. Učia nás, ako prijať samého seba bez obáv z kritiky spoločnosti. Musíme zostať verní tomu, kto sme, bez ohľadu na všetky problémy. Pretože stromy zostávajú pevne stáť na zemi, aj napriek všetkému, čo sa okolo nich deje.

#2 Stromy nás učia uvedomovať si naše okolie

Stromy venujú obrovskú pozornosť okoliu. Dokážu zistiť zmeny počasia, vetra, teploty, svetla alebo tieňa. Aj vďaka tomu dokážu napríklad na jeseň včas zhodiť svoje listy. Stromy sú úžasné v tom, že týmto zmenám neodporujú. Práve naopak, prevezmú kontrolu nad jedinou vecou, ktorú dokážu ovládať – nad vlastným správaním. A nás učia to isté. Chápanie toho, čo sa deje okolo nás, nám môže pomôcť pri riešení problémov.

pexels.com

#3 Stromy nás učia trpezlivosti

Stromy nás učia porozumieť hodnote času. Musia najprv vybudovať svoje jadro a zaistiť, aby bol ich kmeň pevný a hrubý, pretože to je potrebné pre ich stabilitu. Niektoré však rastú príliš rýchlo, majú príliš veľa konárov a listov, a to ešte predtým, než sú na to ich konáre či kmeň pripravené. Takéto stromy zvyčajne zahynú predtým, než majú možnosť plne rozkvitnúť. A to je to. Musíme byť trpezliví, aby sme svetu mohli ukázať svoju plnú kapacitu. Nemôžeme to urobiť hneď, všetko chce čas.

#4 Stromy nás učia, aké dôležité je byť súčasťou komunity

Strom, ktorý stojí sám, zvyčajne nevydrží dlho. No strom, ktorý je súčasťou nejakej komunity vie, že sa môže na ostatných v prípade problémov spoľahnúť. A presne ako stromy, ktoré budujú ekosystém, aby v nepriaznivých podmienkach zachránili jeden druhého, aj pre nás, ľudí, je dôležité byť súčasťou nejakej komunity.

#5 No taktiež nás učia, že musíme bojovať, aj keď sme sami

Niekedy sa nám však zdá, akoby sa celý svet obrátil proti nám. Všetci ľudia nám ukážu chrbát a my zostane sami. No aj v takých prípadoch si môžeme brať príklad zo stromov. Musíme bojovať, čeliť výzvam a nevzdávať sa. A to aj keď nie je v okolí nikto, kto by nám pomohol.

pexels.com

#6 Stromy nás učia skromnosti

Napriek tomu, že stromy sú obrovské a vysoké, sú nenápadné. Je pre nás ľahké ignorovať ich existenciu, no vždy sú tam. Vyrastajú z malého semienka, ktoré je oveľa menšie ako naša dlaň. No z toho sa môžeme naučiť, že každý z nás začínal malý. Rovnako ako stromy, všetci pochádzame zo skromných začiatkov.

#7 Stromy nás učia, ako zostať stáť aj v zlých časoch

Stromy sú vždy vystavené riziku a nástrahám vonkajšieho sveta. No učia nás, že  máme byť tvrdší a silnejší, najmä keď čelíme tým najhorším výzvam.

#8 Stromy nás učia, že šťastie je všade okolo nás

Napriek tomu, že pevne stoja, dokážu sa pohybovať. Ich listy sa hýbu v smere vetra, konáre sa kúpu v slnku a otvárajú náruč jari.  Ukazujú nám, že všetko je v našom živote šťastie. Každá jedna drobnosť, to všetko dokážeme považovať za malý zázrak či úspech.

pexels.com

#9 Stromy nás učia, že je v poriadku, ak sa vzdáme starých vecí

Stromy sa zbavujú starého lístia. Možno nechcú, ale vedia, že je to potrebné, aby prišlo to nové. Taktiež sa zbavujú starých konárov, presne z toho istého dôvodu. Nebudú na sebe držať niečo, čo im už neprináša osoh. Vedia, že vzdať sa niečoho starého je prvým krokom k tomu, aby sme získali niečo nové a ešte lepšie.

#10 Stromy nás učia, že silné základy nás dovedú k našim cieľom

Naše korene, naše základy, to je to najdôležitejšie. A ak sme v našej podstate silní a robíme dobré rozhodnutia, potom nás to vždy privedie k vytúženým cieľom.

#11 Stromy nás učia, že dokážeme byť prístreškom pre ostatných

Stromy nás ukrývajú v daždi. Poskytujú nám tieň počas horúceho dňa. Môžeme sa o ne oprieť. Sú pre nás akýmsi zdrojom pohodlia. No dôležité je to, že aj my môžeme byť takí k ostatným. Aj my im môžeme pomáhať vtedy, keď to potrebujú.

pexels.com
powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov