Foto: pexels.com

Dnešná generácia - skôr smutná ako veselá.

Pozrime sa na dnešnú mladú generáciu. Smeje sa? Samozrejme. Teší sa zo života a užíva si ho? Naplno. Vychutnáva si všetky jeho krásy? Určite. Ale aj napriek tomu je smutná. Je plná úzkosti, strachu, depresie a je bez chuti do života. Nie vždy. Nie celý čas. Sú aj veselé a šťastné dni, no ten smútok, ten na nás vždy raz za čas sadne. A prečo vlastne?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nemôžeme si dovoliť život našich rodičov

To je pravdepodobne vec, ktorá nás všetkých trápi najviac. Možno nie takto konkrétne a možno o tom nepremýšľame takto otvorene, no kdesi v hlbinách našej mysle to už dávno vieme. Nemôžeme si jednoducho dovoliť život, aký mali naši rodičia. Nezosobášime sa po dvadsiatke, nezaložíme si hneď rodinu, nepostavíme dom, nebudeme mať obrovskú záhradu, auto a psa a nebudeme takto žiť až do smrti. Dnešný svet je nastavený trochu inak. Všetko je tak trochu komplikovanejšie.

pexels.com

#2 Sociálne siete

Sociálne siete sú skvelým nástrojom, najmä v dnešnej dobe. Zarábať peniaze, zdieľať fotografie s ostatnými či spojiť sa s priateľmi na druhej strane zemegule nikdy nebolo jednoduchšie. Uľahčujú nám život, to je pravda. Lenže presne v rovnakej miere sú aj príčinou nášho nešťastia. Závidíme, že nemôžeme mať ten „dokonalý život“, ktorý každý ukazuje. Chceme drahé oblečenie, dovolenky, autá a šťastie. Chceme všetko to, čo majú títo virtuálni ľudia. A to aj vtedy, keď si neustále opakujeme, že nič z toho nie je skutočné.

#3 Naša planéta postupne zomiera

Situácia je zlá. Môžeme sa tváriť, že sa nás to netýka, ale opak je pravdou. Zomierajú živočíchy, topia sa ľadovce, vyrubujú sa lesy, v oceánoch plávajú plastové ostrovy veľkosti niektorých štátov. Naša planéta jednoducho postupne zomiera. A môžeme si za to sami. Žijeme v odpade, špine a materialistickej konzumnej spoločnosti, kde každý zabúda na heslo, že menej je viac. Čo však zostane z našej Zeme generáciám, ktoré prídu po nás?

#4 Spoločnosť upadá

Postupne si čoraz viac a viac uvedomujeme aj situáciu v spoločnosti. Všade panuje úplatkárstvo a korupcia. Ľudia, ktorí majú peniaze predbiehajú tých, ktorí ich nemajú. Nie vždy, ale vo väčšine prípadov to platí. Hodnoty ako česť, spravodlivosť či rovnocennosť už dávno neplatia.

pexels.com

#5 Nové mentálne choroby a priveľa stresu

Dnešný mladý človek žije v neustálom strese. Niet divu, že mnoho ľudí trpí depresiami, úzkosťami a inými mentálnymi (či dokonca aj fyzickými) chorobami, ktoré dostávajú prívlastky „choroby mladých“. Sú to choroby, ktoré niekedy neexistovali, no teraz nás oberajú o všetku energiu a radosť zo života. A nech si každý myslí čo chce, je priam nemožné sa im vyhnúť. Nie v dobe a nie v spoločnosti, ktorá kladie tak vysoké nároky.

#6 Neistota

Hovorí sa, že mladosť je pochabosť. Mladosť je hlúposť. V mladosti každý robí hlúpe rozhodnutia. No keď ste mladý, nepozeráte sa na to ako na „hlúpe rozhodnutia“, sú to iba „rozhodnutia“. Mladý človek nemá dostatok skúseností a vedomostí na to, aby vedel, či sa rozhoduje správne. Či cesta, ktorou sa rozhodne kráčať, je tá pravá. A kritizovanie či pochybovanie ostatných rozhodne nepomáha.

#7 Podvedome tušíme, že nič z toho sa nezlepšuje

Čo je však zo všetkého najhoršie je to, že akokoľvek sa snažíme a akokoľvek chceme, niekde v tom najtmavšom kútiku svojej duše už dávno tušíme, že veci sa nezlepšujú. Že všetko bude rovnaké, ak nie aj horšie. Samozrejme, že chceme zmenu. Samozrejme, že sa každý deň snažíme najviac, ako to len ide. Samozrejme, že bojujeme zo všetkých síl a samozrejme, že nie sme smutní neustále. No raz za čas to na nás všetko doľahne a pozitíva sa hľadajú naozaj len ťažko.

Na záver treba podotknúť už iba jedno: dnešná doba a život nie sú až tak zlé. Samozrejme, máme mnoho výhod a skvelých vymožeností oproti všetkým ostatným. A sme šťastní. Sme spokojní. No máme aj mnoho problémov, ktorým ostatní čeliť nemuseli a my si s tým musíme poradiť sami. A to nie je vždy až tak jednoduché.

pexels.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov